Hastalıklar

Yol Tutması Nedir? Nasıl Geçer?

instagram takipçi hilesi

Yol tutması yani hareket hastalığı, sersemlik hissidir. Genellikle araba, tekne, uçak veya tren gibi araçlar ile  seyahat ederken meydana gelir. Vücudunuzda yer alan duyu organları beyninize karışık mesajlar gönderir. Bu yüzden baş dönmesine veya mide bulantısına neden olabilir. Bazı insanlar yaşamlarının erken dönemlerinde duruma eğilimli olduklarını öğrenirler.

Yol Tutması Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Yol tutması hastalığı genellikle mide rahatsızlığına neden olur. Diğer semptomlar arasında soğuk ter ve baş dönmesi sayılabilir. Hareket hastalığı olan bir kişi soluk hale gelebilir veya baş ağrısından şikayet edebilir. Hareket hastalığı nedeniyle aşağıdaki semptomları yaşamak da yaygındır:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Baş Dönmesi
  • Sersemlik

yol tutması 1

Ne Sebep Olur?

Vücudunuzun birçok parçası tarafından gönderilen sinyallerle, örneğin gözlerinizle ve iç kulaklarınızla dengeyi korursunuz. Bacaklarınızdaki ve ayaklarınızdaki diğer duyusal reseptörler, sinir sisteminizin vücudunuzun hangi kısımlarının yere temas ettiğini bilmesini sağlar.

Çakışan sinyaller hareket rahatsızlığına neden olabilir. Örneğin, uçaktayken türbülans göremezsiniz, ancak vücudunuz onu hissedebilir. Ortaya çıkan karışıklık bulantıya ve hatta kusmaya neden olabilir.

yol tutması 2

Nasıl Tedavi Edilir?

Hareket hastalığının tedavisi için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Çoğu sadece semptomların başlangıcını önler. Ayrıca, birçok kişi uykululuk yaratır, bu nedenle bu tür ilaçları alırken makine veya aracın çalıştırılmasına izin verilmez.

Sıklıkla reçete edilen hareket hastalığı ilaçları, genel olarak skopolamin olarak bilinen hiposin hidrobromürü içerir. Bir tezgah üstü hareket hastalığı ilacı, çoğunlukla Dramamine veya Gravol olarak satılan dimenhidrinattır.

Nasıl Önlenir?

Hareket hastalığına yatkın olan çoğu kişi gerçeğin farkındadır. Hareket hastalığına yatkınsanız, aşağıdaki önleyici tedbirler yardımcı olabilir.

Bir gezi rezervasyonu yaparken önceden planlayın. Uçakla seyahat ediyorsanız, bir pencere veya kanatlı koltuk isteyin. Trenlerde, tekneler veya otobüsler öne doğru oturur ve geriye dönük çıkmamaya çalışın. Bir gemide, su seviyesinde ve geminin önüne veya ortasına yakın bir kabin isteyin. Mümkünse bir temiz hava kaynağı için bir havalandırma açın ve okumaktan kaçının.

yol tutması 3

Bir arabanın ya da otobüsün önünde oturmak ya da kendiniz sürmek, genellikle yardımcı olur. Bir araçta hareket rahatsızlığı yaşayan birçok kişi, araç kullanırken semptomları olmadığını tespit eder.

Seyahate çıkmadan önce gece bol bol dinlenmek ve alkol almaktan kaçınmak önemlidir. Dehidrasyon, baş ağrısı ve anksiyete, yol tutması hastalığına yatkınsanız daha kötü sonuçlara yol açar.

Midenin oturması için iyice yiyin. Yolculuk öncesi ve sırasında yağlı veya asitli yiyeceklerden uzak durun.

Sorunun daha ciddi olduğunu hissediyorsanız derhal bir doktora görünmelisiniz.

yol tutması 4

Yol Tutması ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=yXQwxK3KYb4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu