Sağlıklı Yaşam

Melena Nedir, Neden Olur?

Melena Nedir?

Tıbbi olarak “melena” olarak adlandırılan siyah dışkı, sindirim sisteminin üst kısmında kanama belirtisidir. Bu alan yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının başlangıç ​​noktasıdır. Siyah renk, hemoglobindeki demirin ileumdan (ince bağırsağın alt kısmı) ve kolondan geçerken oksitlenmesinden kaynaklanır. Kalın bağırsağın ucu kanadığında, bağırsakta siyaha ve kırmızıya dönüşecek kadar uzun süre kalamaz. Melena rahatsızlığı kimi zaman ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden en kısa sürede uzman doktorlara başvurmak gerekir.

melena nedir neden olur4

Melena Neden Olur?

Yemek borusu varisleri: Yemek borusu damarları, genellikle karaciğer sirozu nedeniyle büyüyebilir. Bu genişlemiş kan damarlarında zaman zaman şiddetli kanamalar olabilir. Bu kanamalar kusmuk ve dışkı ile atılabilir.

Mide ülseri: Mide içindeki yara da zaman zaman kanar. Mide ülserlerine Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri türü neden olur. Kısa sürede iyileşen mide ülserlerinin uygun antibiyotiklerle tedavi edilmesi, tedavi edilmediği takdirde ciddi kanamalara neden olabilir.

Gastrit: Mideyi kaplayan hücrelerin iltihaplanmasına “gastrit” denir. Sigara içmek, içki içmek, bakteriyel enfeksiyonlar ve aşırı baharatlı yiyecekler gastrite neden olabilir. Bazen bu iltihaplı alanlar kanayabilir.

Basınç kanaması: Bir nöbet sırasında şiddetli öksürük, kusma veya kasılma yemek borusu ile mide arasındaki bağlantının yırtılmasına ve kanamasına neden olabilir. Bu durumda siyah dışkı görebilirsiniz, ancak bu nadirdir.

melena nedir neden olur3

İlaçlar: Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı kesicilerin çoğunun uzun süreli kullanımı mide ülserine neden olabilir. Bu yaralar bazen kanayabilir ve melenaya neden olabilir.

Kolon kanseri: Siyah dışkı, özellikle kalın bağırsağın ilk kısmında kanser kanamasının sonucu olabilir. Anne kanını yutan yenidoğanlar: Yenidoğanlar doğumda annenin kanamasını yutarsa, ilk birkaç gün siyah dışkıları olabilir.

Hangi Doktora Gidilmelidir?

Siyah renkli dışkı sorunu yaşadığını gören kişilerin ne olursa olsun sağlık kuruluşlarına başvurarak kontrolden geçmeleri önerilir. Böyle bir durumda hangi doktora başvurulması gerektiği biroldukca kişi için merak konusudur. Melena şikayeti olan kişiler hastanelerin gastroenteroloji polikliniklerinde hizmet veren gastroenteroloji uzmanlarına başvurmalıdır.

melena nedir neden olur2

Gastroenteroloji uzmanına ulaşılamaması niteliğinde ön teşhis için gerekli olan kan testi, dışkı testi benzer biçimde testleri yapmış oldurarak muayeneden geçmek üzere dahiliye (iç hastalıkları) polikliniklerine de başvurulabilir. Esenlik müesseseuna başvuran hastalardan öncelikle detaylı bir şekilde tıbbi öykü alınır. Kanamanın ne kadar süredir devam ettiği, ishal, kusma gibi farklı sorunların bulunup bulunmadığı, kullanılan ilaçlar var ise bunların neler olduğu gibi bilgiler alındıktan sonra çeşitli tanı testlerine başvurulur.

Melena İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu