Sağlıklı Yaşam

Bademcik Taşı Nedir, Nasıl Temizlenir?

instagram takipçi hilesi

Bademcikler, boğazın arka kısmında yer alan ve iki yanda da bulunan bez benzeri parçalardır. Savunma sisteminin de parçası olarak bilinen bademcikler, solunum yolu ile vücuda giren mikroplara ve enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olurlar. Bazı kişilerde ise bademcik taşları ve bademcik iltihaplanması sık sık yaşanmaktadır. Bu durum bademcik rahatsızlıklarının sık sık tekrar etmesine neden olur. Bademcik taşı nedir ile ilgili detaylar bu yazımda. Aynı zamanda içeriğimin altında, sizler için bulduğum ilgili videoları izleyebilirsiniz.

bademcik nedir nasil temizlenir4

Bademcik Taşı Nedir?

Bademcik taşı; mukus, bakteri birikimi ve besin kalıntılarıyla oluşur. Bademcikler üzerinde oluşan sert yapılı birikimlere verilen isimdir. Bademcik taşı bazı durumlarda ciddi rahatsızlıklara sebep olsa da bazı durumlarda fark edilmediği de olur.  Bademcikler üzerinde biriken bakteri, mukus, ölü hücre ve besin artıkları gibi birçok maddenin birikip, bademciklerin arasında sıkışabilmesi olarak nitelendirilir. Bu maddelerin çok fazla birikmiş olması ise sertleşmeye ve taş benzeri yapıların oluşmasına neden olur. Bademcik taşları ilerleyen günlerde bademcik iltihabına sebebiyet verebilir.

Bademcik taşları genelde pirinç tanesi ve üzüm tanesi boyutunda değişiklik gösterir. Beyaz veya sarı renge sahiptir. Çoğu insanda mevcut olan bademcik taşlarının artmasıyla belirtilerini gösterebilir. Küçük olan bademcik taşları genelde belirti vermediği gibi, büyüdükçe ve çoğaldıkça da bademcik taşları belirtileri artar.

Belirtileri Nelerdir?

bademcik nedir nasil temizlenir3

Bademcik taşı bulunan bireylerde genelde aynı belirtileri vermez. Bademcik taşlarının büyümesi ve artmasıyla belirtiler gösterir. Bazı durumlarda röntgen veya tomografi incelemeleri de yapılabilir. Bademcik taşının belirtileri arasında;

  • Boğaz ağrısı
  • Yutkunma güçlüğü
  • Ağız kokusu
  • Boğazda bulunan beyaz veya sarı lekeler
  • Bademcik şişmesi
  • Kulak ve baş ağrısı
  • Öksürük

Genelde boğaz iltihabı ile doktora görünen hastalar da  4 kişiden 3’ünde bademcik taşı bulunduğu için iltihap yaşanır. Sık sık boğaz iltihabı olan kişilerde genelde bademcik taşı ve iltihabı ayırmak zorlu bir süreç olabilir.

Bademcik Taşı Neden Oluşur?

Bademciklerin yapısında yarıklar, odacıklar, tüneller ve çukurlar vardır. Bu kısımlarda hücrelerin, mukusun, besin artıklarının, bakterilerin ve tükürük salgılarının birikmesi durumunda oluşur. Bademciğin yapısının girintili olmasından kaynaklı olarak buralara sıkışan taşlara denilir. Bademcik taşının oluşmasının en temel nedenleri;

  • Kronik sinüs sorunları
  • Büyük yapılı bademcikler
  • Bademcik iltihabı
  • Diş ve ağız hijyeninin yetersizliği

bademcik nedir nasil temizlenir2

Bademcik taşı bulunan hastalarda ilk olarak sağlık ocaklarına veya kulak burun boğaz polikliniklerine gözükmelidirler. Fiziksel muayene ile de belli olan bu rahatsızlığa boğaz muayenesi yapılarak bakılır. Boğaz muayenesinde ahşap bir çubuk yardımıyla dil, aşağıya doğru bastırılıp boğaza doğru ışık tutulur. Boğaz ve bademcik bölgesi bu şekilde daha detaylı gözükür. Gerektiği yerde ise tomografi ve röntgen de çekilir.

Bademcik Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bademcik taşları kimi zaman kendi kendine dökülmektedir. İltihaba doğru giden bademcik taşlarında mutlaka uzman doktorlardan yardım almak gerekir. Bunun dışında bademcik taşları kendi kendine dökülebileceği gibi bu taşlar pamuklu çubuk yardımıyla da alınabilir.

Boğaza aşırı baskı yapılmadan, yumuşak uçlu bir pamuklu çubuk yardımıyla alınabilir. Bu süre de boğaza aşırı bir baskı yapılmaması gerekmektedir. Bunların yanında tuzlu su ile yapılacak gargara da bademcik taşlarının giderilmesinde mutlaka etkilidir. Aynı zamanda tuzlu su gargarası sonradan çıkacak olan bademcik taşları konusunda da etkilidir.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu