Mekatronik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?
”Mekatronik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?” aranızda bu mühendislik dalını takip edenler veya ne olduğunu merak edenler olabilir. Mekatronik; mekanik, bilgisayar ve elektrik sistemlerinin bir kombinasyonuna odaklanan bir mühendislik türüdür. Mekatronik mühendisleri hem elektrik mühendisliği hem de mekanikte uzmanlaşmıştır. Birden fazla disiplinde çeşitli işlerde çalışabilirler. Bu yazıda, mekatronik mühendisliğinin ne olduğunu, bir mekatronik mühendisinin ne yaptığını ve bu kariyer yolunu takip etmek için atabileceğiniz adımları sizler için derledik. İşte cevaplarımız;
Mekatronik Mühendisliği Nedir?
Mekatronik mühendisliği; bilgisayar, elektronik ve mekanik mühendisliği gibi birçok farklı disiplini içinde barındıran bir mühendislik alanıdır. Bu mühendislik türü hem mekanik sistemlerine hem de elektrik sistemlerine odaklanır. Bilgisayar sistemleri, robotik ve kontrol sistemleri kullanımı ile elektronik ve telekomünikasyon kullanımını içerebilir.
Mekatronik mühendisliği kullanılarak tasarlanan ürünlere örnek olarak DVD’ler, araba kilitlenme önleyici fren sistemleri ve bilgisayar sabit diskleri gösterilebilir. Bu ürünlerin her biri mekanik olmak ile birlikte, çalışması içinde bilgisayar ve elektrik kontrol sistemlerine ihtiyaç duyar.
Mekatronik Mühendisleri Ne İş Yapar?
Bir mekatronik mühendisi, çeşitli mühendislik alanlarında çalışabilir. Birkaç farklı görevi yerine getirebilir. Mekatronik mühendisleri genel olarak bir mekanik ekip, bir mühendislik ekibi veya her ikisi ile birlikte çalışır. Genellikle elektronik, gerçek zamanlı yazılım, enstrümantasyon ve diğer mekanik veya elektrikli makineler ile çalışırlar. Mekatronik mühendisi tipik olarak ürün geliştirmede temel ve aktif bir rol oynar. Geliştirme süreci boyunca elektronik, mekanik, yazılım ve kontrol mühendisliği gibi mühendislik ilkelerini kullanır.
Bir mekatronik mühendisinin ortak görevleri şunlardır:
- Sorunlara çeşitli çözümler geliştirmek için mekanik, bilgisayar veya elektronik teknolojisini kullanmak.
- Otomasyonu uygulayarak mevcut üretim süreçlerini iyileştirmek.
- Mekanik veya elektrik ihtiyaçlarıyla ilgili çeşitli ürünler geliştirip oluşturmak.
- Mevcut ve yeni mekatronik ekipmanının uygulanabilirliğini incelemek.
- Ürün performansını artıran kontrol sistemlerini uygulamak.
- Mühendislik sistemlerinin modellemesini ve simülasyonunu yapmak.
Bir mekatronik mühendisi; üretim, havacılık ve robotik içeren endüstrilerde çalışabilir. İşleme tesisleri, laboratuarlar, ofisler ve küresel işletmeler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışırlar.
Mekatronik Mühendisi Nasıl Olunur?
Bir mekatronik mühendisi olarak kariyer yapmak isteyen çoğu kişilerin attığı adımlar şunlardır:
- Bir lisans derecesi alın
Çoğu yer, mekatronik mühendisi olarak çalışmaya hak kazanmanız için en az lisans derecesine sahip olmanızı gerektirir. Mekatronik mühendisleri için ortak ana dallar arasında mekatronik ve makine mühendisliği, robotik veya ilgili bir alan bulunur. Bunlar tipik olarak dört – beş yıllık programlardır. Bu programlar öğrencilere mekatronik endüstrisi ile ilgili temel mühendislik ilkeleri hakkında bilgi verir.
- Deneyim kazanın
Birçok işveren, potansiyel mekatronik mühendisi adaylarının deneyim sahibi benzer bir sektörde stajyer veya mühendis olarak çalışmış olmasını ister. Otomasyon, fabrika üretimi veya ilgili bir alanda çalışmak veya staj yapmak iyi bir uygulamalı deneyim sağlayabilir. Ek olarak ise, bir mekatronik mühendisi olarak bağımsız çalışma sertifikası almak için en az dört yıllık bir mühendis olarak çalışma deneyimine sahip olmanız gerekecektir.
- Sertifikalı olun
Mekatronik mühendisi olarak kariyerinizi ilerletebilmek için takip edebileceğiniz çeşitli sertifikalar vardır. En yaygın sertifikalardan bazıları şunlardır; PMMI Mekatronik: Endüstriyel Elektrik 1, PMMI Mekatronik: Endüstriyel Elektrik 2, PMMI Mekatronik: Mekanik Bileşenler 1 ve PMMI Mekatronik: Programlanabilir Mantık Denetleyicileri.
Mekatronik Mühendislerinin Yapabilecekleri İşler Nelerdir?
Mekatronik mühendisliğinin ilerleyebileceği birkaç farklı kariyer vardır. Bir mekatronik mühendisinin yapabileceği en yaygın işlerden bazıları şunlardır:
- Otomobil mühendisi
- Proje Mühendisi
- Sistem Mühendisi
- Yazılım Mühendisi
- Enstrümantasyon Mühendisi
Otomobil mühendisi
Otomotiv mühendisi; arabalar, kamyonetler, otobüsler, kamyonlar ve motosikletler dahil olmak üzere araçların geliştirilmesi ve iyileştirilmesi ile ilgilenir. Otomotiv mühendisi olarak, araçların sistemlerini ve mekanizmalarını tasarlamak için mekatronik mühendisliği becerilerinizi kullanabilirsiniz. Otomotiv mühendisleri ayrıca mevcut araç sistemlerindeki sorunları çözmek için çalışırlar ve araba üretimini denetlerler.
Proje Mühendisi
Bir proje mühendisi, bir mekanik veya teknik mühendislik projesinin tasarımı ve oluşturulması aşamasında mühendislik ekibini denetler. Proje mühendisleri, paydaşlar ve ekipler dahil olmak üzere bir projeyle ilgili tüm taraflarla çalışır. Proje mühendisi mühendislik projesinin süresi boyunca planlama, bütçeleme ve proje personelinden doğrudan sorumludurlar.
Sistem Mühendisi
Sistem mühendisleri, sistemlerin ve süreçlerin verimliliğini geliştirmekten ve sürdürmekten birincil derecede sorumludur. Sistem mühendisi yazılım, ürün geliştirme ve imalat gibi çeşitli alanlarda çalışabilirler. Bir sistem mühendisinin amacı ise, insan müdahalesi olmadan veya az bir müdahale ile baştan sona ürünler geliştirebilen sistemler yaratmaktır.
Yazılım mühendisi; bilgisayar yazılımı geliştirmek, yazılımı tasarlamak ve oluşturmak için yazılım mühendisliği ilkelerini kullanan bir profesyoneldir. Yazılım mühendisinin geliştirebileceği yaygın yazılım türleri arasında ara katman yazılımı, iş uygulamaları, video ve bilgisayar oyunları ve ağ kontrol sistemleri bulunur. Bir yazılım mühendisi, işletmeler için bilgisayar programları ve uygulamaları tasarlayabilir, kurabilir ve bakımını yapabilir. Bu şekilde uygulama mühendisi olarak da çalışabilir. Bir yazılım mühendisi ayrıca şu şekillerde de ifade edilebilir; yazılım geliştiricisi, bilgisayar programcısı veya bilgisayar bilimcisi.
Enstrümantasyon Mühendisi
Enstrümantasyon mühendisliği, üretim ortamında makine ve kontrol sistemlerinin tasarlanması, kurulması ve bakımından sorumludur. Ayrıca, tasarlanmış ve yürürlükte olan kontrol sistemlerinin işletilmesinden sorumlu ekipleri denetleyebilirler ve yönetebilirler. Enstrümantasyon mühendisleri tarafından tasarlanabilecek yaygın ürünler arasında kan şekeri monitörleri, duman dedektörleri ve makine sensörleri bulunur. Bu türde bir mühendis, çeşitli endüstrilerde çalışabilir ve biyomedikal firmaları, savunma müteahhitleri, devlet kurumları ve özel mühendislik firmalarını içeren kuruluşlar tarafından da istihdam edilebilir.