OtomobilTarih

Otomobilin İcadı: Otomobil Nedir? Ne Zaman, Kim İcat Etti?

İlk Arabalar

instagram takipçi hilesi

Bildiğimiz otomobil, tek bir mucit tarafından bir günde icat edilmedi. Otomobilin icadı ve tarihi, dünya çapında birçok farklı kişi ve yenilikleri içeriyor. Otomobil sözcüğü ise dilimize Yunancadan geliyor. “Auto” (Kendi) ve “mobilis” (Kendi yapabilen) kelimelerinin bileşiminden meydana geliyor ve “kendi hareket edebilen” anlamına geliyor.

Peki, Arabayı kim icat etti? Bunu tam olarak belirlemek basit bir mesele değildir. Leonardo da Vinci’nin nakliye araçları için tasarımlar ve modeller yarattığı 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Buharlı, elektrikli ve benzinli birçok farklı otomobil türü ve sayısız stil vardır. Otomobilin icadı hakkındaki bilgilerimiz gelişmeye devam ediyor. Daha iyi anlamak için zaman çizelgesine bir göz atalım.

Otomobil nedir

Otomobil Nedir-Nasıl Üretilir?

Arabanın icadı ve tarihine geçmeden önce, günümüz araba imalatına bir göz atalım. Çok karmaşık ve uzun bir sürecin sonunda ortaya çıkan otomobil, imalat ortamında rulo sac ve bir yığın plastik granülden meydana gelmektedir. Ana fabrika ve yan sanayilerin ürettiği sayısız parçanın bir araya gelmesiyle oluşan otomobilin üretiminde robot ve elektro manyetik bantlar, presler gibi birçok sanayi aracından faydalanılmaktadır. Elbette inanılmaz maliyetli yatırımlardır.

Saclar lazerle kesilerek belirli ebatlardaki levhalara ayrılıyor. Ardından preslenerek otomobili oluşturacak parçalara dönüşüyor. Sıra bu parçaların birleştirilmesine geliyor. Bu aşamada muhteşem zekalı robotlar var. Bu robotlar hangi parçayı nereye koyacağını çok iyi biliyor. Akıllı ve duygusuz robotlar işlerini kusursuzca yapıyor ve kupa denilen ana gövde oluşuyor.

Her ne kadar akıllı makineler işi yapsa da, otomobil imalatındaki en önemli unsur hala insan… Örneğin kaynak insan eliyle yapılıyor. Sonraki aşamada aracın parlatılması var. Dayanıklılığı arttırmak için bir dizi kaplama ve boyama işlemleri de bu süreçte yapılıyor. Aracın gövdesi kaynak artıkları, toz ve benzeri pürüzlerden arındırılarak temizleyici özel sıvı ile dolu havuzdan geçiyor. Bu işlemin ardından fırına alınıyor. Tabi, boyama ve fırınlama işlemi birkaç kez tekrar ediyor.

Rengarenk gövdeler montaja gidiyor. Manyetik alanda ilerleyerek üretim bandına yerleşiyor. İç mekan parçaları robot ve insan işbirliği ile takılıyor. Camlar yapıştırılıyor. Motor ve yürüyen aksam, şanzıman gibi aksanlarda yerine yerleştiriliyor. Son aşamada ise tampon, farlar ve ön ızgara gibi plastik parçalar birleştiriliyor.

En son tekerlekler takılıyor ve iyice sıkılıyor. Geriye otomobilin karşılaşacağı olumsuzluklara karşı nasıl direnç göstereceğini belirleyen testler kalıyor.

ilk araba nasıldı

Otomobilin İcadı Nasıl Oldu-İlk Araba Hangisiydi?

Hangi arabanın ilk otomobil olduğu konusunda anlaşmazlıklar var. Bazı araştırmacılar ilk aracın 1769’da Fransız mühendis Nicolas Joseph Cugnot’un icat ettigi; buharlı askeri traktör olduğunu düşünüyor. Diğer görüşler 1885’te Gottlieb Daimler’in ilk gazla çalışan araçların patentini aldığını veya 1886’da Karl Benz’in aracı olduğunu iddia ediyor. Seri üretim montaj hattındaki mükemmelliği ve bugünkü arabaların modellendiği araba şanzıman mekanizması nedeniyle ilk otomobili Henry Ford’un icat ettiğine inananlarda var.

Karl Benz motorlu taşıt yapma rüyasını, uçağın alt düzeneği ile motoru bir araya getirerek gerçekleştirdi. Dünya’nın ilk otomobili olan üç tekerlekli motorlu bisikletine 1886 yılında patent verildi. Diğer önemli isim Gottlieb Daimler ise yüksek hızlı motorun havada, karada ve denizde kullanılabileceği öngörüsündeydi.

Daimler, 1886 yılında 4 zamanlı otomobili için patent aldı. Ulaşımda kolaylığın ilk adımları atan ve otomobilin icadı dendiğinde ilk akla gelen bu iki önemli isim birbirlerine sadece 139 Km. uzaklıkta olmalarına rağmen hiç tanışamadılar. İlginç öyle değil mi?

Arabanın icadı

Otomobilin Tarihi 

XV.yüzyılın Rönesans döneminde Leonardo DaVinci, ilk otomobil için teorik planlar hazırlamıştı. Birkaç yüzyıl sonra Isaac Newton’da aynı şekilde otomobilin icadı için bir takım tasarımlar yapmıştır. Newton’un ölümünden 40 yıl sonra Fransız mühendis Cugnot’un ilk buharla çalışan aracı icat edildi. 18.YY da Fransızlar tarafından icat edilen ve buharla çalışan bu taşıt ordunun ihtiyacını karşılamak için yapılmıştı. Zorlukla manevra yapabiliyordu. Test sürüşleri de tam bir fiyasko ile sonuçlanmıştı. Ancak ilkler arasında yer almasıyla oldukça değerlidir.

Otomobili kim icat etti?

Dünya’nın İlk Otomobili

  • 1860 Yılında Fransızlar, bir silindire bağlı iki pistonlu bir makine yaptılar. Bu elle tutulur ilk içten yanmalı motordur. Bundan bir süre sonra gazlı motorlarda 3 zamanlı emme, yanma ve dışarı atmaya 4.aşama olan sıkıştırma eklendi.
  • 1876 Yılında Otto’nun öncülüğünde 4 zamanlı motor geliştirildi. Sabit tek silindirli motoru dakikada 200 devir sonucu 3 beygirlik bir güç üretiyordu. Aynı günlerde Daimler’de, Otto’nun fabrikasında bu motor üzerinde çalışmalar yapıyordu. Daha sonra fabrikadan ayrılarak tek başına, maddi manevi tüm imkânlarını bu işe adadı. Amacı; 4 zamanlı motoru, motordan bağımsız bir parçayla daha yoğun ve basit bir hale getirmekti. Aynı zamanda motorun verimini arttırabilmek için gaz dışında akışkan yakıtlar kullanmaya başlamıştı. Uzun çalışmaları sonucunda 1 beygirlik küçük motoru yapmayı başarmıştı. Hemen ardından motorunu iki tekerlekli bir bisiklete uyarladı.
  • Daimler’in aksine o günlerde, Alman makine mühendisi Karl Benz, fabrikasında şaheser dediği arabasını tamamlamaktadır. Otto’nun 4 zamanlı motorundan ilham alan Benz, bujiyle çalışan motorunu gözle görünür kılan ve elektrostatik kıvılcımlanma ile hareketlenen bir sistem oluşturdu. Zarif ve sağlam görünüşlü aracıyla Benz, daha çok atsız bir faytonda gibiydi. Bu araç için Dünya’nın ilk otomobili diyebiliriz. Ardından 1887 Yılında Almanya’da seri üretime geçildi.
  • Benz markalı 3 beygir güç üreten ilk dört tekerlekli otomobil 1893 yılında üretildi. Ancak böylesine önemli bir araç halkın çok az bir bölümü tarafından ilgi görmüştü. İlginçtir, o zamanlarda otomobil kullanmak yakışıksız bir şey olarak görülüyordu. Hatta müşteri bulmakta bir hayli zordu.
  • 19. yy da Avrupa’da diğer marka olan Peugeot’un ortaya çıkmasıyla otomobil yaygınlaştı ve ilgi görmeye başladı. Başka yeni markalarda çıktı. Artık yollarda otomobiller vardı ve insanlar otomobil kullanmaya başlamıştı.
  • Almanların piyasa üstünlüklerine Atlantik ötesinden bir rakip çıkmıştı. Bu kişi Henry Ford’dan başkası değildi. Otomobil üretiminde çığır açacak olan Henry Ford, binlerce kişinin patronu konumundaydı. O günlerde otomobil beş bin tekil parçadan oluşuyordu. Üretim atölye ortamında devam ediyordu. Oysa piyasa, daha hesaplı üretim yöntemlerine ihtiyaç duyuyordu. 1913 yılında yürüyen band tekniğini uyguladı böylelikle çok daha hızlı ve seri otomobil üretimine başlandı. Bu sayede otomobil fiyatları düştü ve çok daha fazla kişi araba sahibi olmaya başladı.

Otomobil nedir 1

Otomobil Tarihinde Seri Üretime Geçiş

Seri üretimin montaj hattı, otomobil endüstrisinde devrim yaratan büyük bir yeniliktir. Ford, bu alanda montaj hattıyla anılsa da otomobilin icadı konusunda ondan önce gelen birçok isim ve çalışma mevcuttur. Bu süreçten sonra otomobil modelleri bir hayli çoğaldı. 1950’li yıllarda gövdenin taşınabilir karoserden ayrılması ile model değişiklikleri de hızlandı. Kaportanın bazı bölümleri taşıyıcı eleman olarak görev aldı. Motor ve süspansiyonda karosere doğrudan sabitlendi.

O günden bu yana otomobilde hayal gücünü zorlayan tasarımlar ortaya kondu. Özellikle güvenliğin ön planda tutulduğu envayi çeşit arabanın tarihi bu şekildedir.

Otomobilin İcadı ile ilgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=LC8xRgO_jrM

https://www.youtube.com/watch?v=yJlmrSLrZ08

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu