TarihYerli Erkek Ünlüler

Damat Ferid Paşa

Damat Ferid Paşa kimdir?

instagram takipçi hilesi

Damat Ferid Paşa kimdir
Tam adı: Mehmet Ferid (Damat Ferid Paşa)
Doğum tarihi: 1853
Doğum yeri: İstanbul/ Türkiye
Boyu:
Burcu:
Ailesi: Izet Efendić
Eşi: Mediha Sultan
Çocuk (ları):
Mesleği: Osmanlı diplomatı ve devlet adamı
Aktif Yılları: 1919-1920
Başlıklar

Hakkında

Damat Ferid Paşa kimdir? Damat Ferid, Osmanlı diplomatı ve devlet adamıdır. Kurtuluş Şavaşı’na karşı olmasıyla tanınmıştır.

Damat Ferid, 1853’de istanbul’da dünyaya gelmiştir. Paris, Berlin, Petersburg ve Londra elçiliklerinde katiplik yapan Arnavut kökenli Seyyid Hasan İzzet Efendi’nin oğludur. Asıl adı Mehmed Ferid Paşa’dır. Sultan I. Abdülmecit’in kızı ve IV. Mehmet’in kız kardeşi olan Mediha Sultan ile yaptığı evlilikle saraya damat olması nedeniyle Damat Ferid unvanını almıştır.

Damat Ferid, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin içinde bulunmuştur. Buna karşın İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne karşı olarak oluşturulan Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nın kurucularından biridir. 11 Kasım 1911 yılında kurulan Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nda 25 Kasım 1911 tarihinden Haziran 1912’ye kadar başkanlık yapmıştır.

Damat Ferid, 1913 – 1918 tarihleri arasında siyasette öne çıkan biri olmamıştır. 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ardından birçok defa sadrazamlık yapmıştır. Sadrazamlığa getirildiği tarihler 4 Mart, 19 Mayıs, 21 Temmuz 1919, 5 Nisan ve 31 Temmuz 1920’dir.

Damat Ferid, Tevfik Paşa kabinesinin 3 Mart 1919’da istifası üzerine ilk defa sadaret kethüdası görevine getirilmiştir. Paris Barış Konferansı’nda Osmanlı delegasyonu başkanlığı yapmıştır. Osmanlı topraklarının İtilaf Devletleri tarafından işgal edilişine direnme amacı taşıyan ulusal direnişin karşısında olmuş, birlik ve bütünlüğünü sağlamayı amaçlayan Sivas Kongresi’ni engellemeye çalışmıştır.

Damat Ferid, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının aralarında bulunduğu  İttihatçılar hakkında idam kararı çıkartmıştır. 21 Temmuz 1919 yılında kabineyi kurmuş ve ulusal direnişin ilk kıvılcımı olan Kuva-yı Milliye’yi dağıtmak için çalışmalara başlamıştır.        Bunun için Kuvay-i İnzibatiye’yi kurmuş ve Osmanlı tarihinin yıkım fermanı olarak da bilinen Sevr Antlaşması’nın çalışmalarında yer almıştır.

Damat Ferid’in Kaçışı

Damat Ferid, Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen tepkilerle 11 Nisan 1920’de istifa etti. 31 Temmuz’da tekrar sadrazamlığa gelerek Sevr Antlaşması’nı imzaladı. İngilizler İstanbul Hükümeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin uzlaşmasına engel olmasını sebep göstererek Damat Ferid üzerinde baskı kurdu. Bunun üzerine Damat Ferid, 17 Ekim 1920’de görevinden ayrıldı.

21 Eylül 1922 yılında Aziz Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı netleşmiştir. Aynı tarihte Damat Ferid Paşa, ailesiyle birlikte Fransa’ya kaçmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk‘e idam cezası veren  ve bağımsızlık mücadelesine karşı çıkan hamlelerde bulunan vatan haini Damat Ferid 6 Ekim 1923’te Fransa’nın Nice şehrinde ölmüştür.

Videoları

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu