MaksatBilgi Kasım 2015 Kapağı – Levent Kırca
Giriş
Merhabalar!
Bu ay ki kapak yazımızla yine birlikteyiz! Bildiğiniz üzre kapak bölümümüzün ilk giriş kısmında sizlere, kendimizden havadislerle (MaksatBilgi’den) karşınızda oluyoruz. Ülkemizin gündeminden, birşeyler yazıyoruz. Bunu yaklaşık bir senedir bu şekilde yapıyoruz. Bilmeyen okurlarımız için söylemiş olalım…
Aslında geçtiğimiz ayın başından beri buluşamıyoruz sizlerle. Kapak yazımı aylık olarak yazdığımız için.Aşağı yukarı geçen bir aylık süreçte bizde , yani “maksatbilgi’de neler oldu?” ile başlamak istiyorum.
MaksatBilgi Mobil’in beta 1,olarak Android uygulamamızı yayınladık! Bu bizim için gelecek yıllarda; daha iyi işler yapmamız için büyük adımlardan biri. Bildiğiniz üzre MaksatBilgi V2 ile yeni görünüme (Şu anki) bürünmüştük. Sürekli yenilikçi olmaya çalışıyoruz. Neyse birşeyi unuttuk! Bundan önceki yazımızda bahsettiğimiz olay! MaksatBilgi’nin 2. yaşını kutlamayı unutmuşusuz! Neden olduğunu bilmiyoruz.Ama gerçekten her an yeni birşeyler düşünmek ve sitenin backgroundaki telaşaye verdik bu durumu.MaksatBilgi’nin V2 ile gelen yenilikleri çoğalttık.Sürekli güncelleme yayınlıyoruz! Bunun büyük bir mesaisi var.
Her neyse! Sonuçta artık MaksatBilgi 2.Yaşını doldurdu. Nice Mutlu yaşlara! Nice yenilikçi ve bilgi dolu yıllara…
Ülkemizin gündemine gelecek olursak,
İlk önce AkitTv’deki saygısızlığa değinmek istiyorum. Annelerinin,babalarının yaşamasını ve bu densiz yayını yapanların hayata gelmesine vesile olan bir önder için bu sözler ağır! Atatürk’ü eleştirmek için onu iyi tanımak gerekiyor!Kimse onu iyi tanımıyor! Tanımak için de çaba gösteren nadir insanlar var.Çok az! Filmi bile doğru dürüst yapılmadı bile…Yapılan birkaç yapım var aslında hakkını yemeyelim.Ancak 77 koskoca senede benim bildiğim 3 filmi var.
Yayınladıkları iğrenç yayında bazı şeyler dikkatimi çekti, “Keşke olmasaydın” a getiren sözler! Gerçekten bu adamlara neler öğretmişler böyle! Kafaları basmayan cahilce insanlar.İşte Atatürk geldi, (Atatürk adı geçmiyor gösteriyorlar adını ağızlarına almıyorlar bile) dini kıyafetlerden bahsediyor. Gerçekte kafaları basmıyor! Atatürk gelmeseydi, ülkede o kıyafetlerin içinde insan olmayacaktı. Müslümanlık azınlıkta olacaktı…Övdüğünüz değer sadece sizin değerleriniz değil! Din bizimde dinimiz! Atatürk,sizinde Atanız! (Sevmeseniz de!) .Din ,Atatürk’ün de dini! Ki kimliklerde dinimizi bile belirten yine Atatürk değil mi?
Sosyal medyada da bazı densizler var.Söylemeyenler de var…Konuştuklarında da siz biz oluyoruz!
“Onlarda bu şekilde yayın yapabilir! Onlarında eleştirme özgürlükleri var! ”
Diye ….Bence özgürlüklerini yani şimdiki özgürlüklerini bir baksınlar değerlendirmeyi ona göre yapsınlar!
Bu ülkede Atatürk’ü okullarda nasıl ve ne şekilde öğretiyorlar bilmiyorum. Öğretmenlerin bu işte suçu var diye düşünüyorum. Tatil bekleyen öğretmenlerin biraz işine verip İlk önce Atatürk’ü öğretsinler! Ülkenin nasıl kurulduğunu öğretsinler! (İşini yapana lafımız yok)
Geçen Ay ki kapak yazımızın başında, Levent Kırca’yı anmıştık.Ancak bu bizim için yeterli olmadı.Çünkü Levent Kırca’nın bizim için ve ülkemizdeki vatandaşlar için ve hatta dünya için büyük bir adamadı. Sanatçıydı! Hem işini en iyi yapan ve yeri geldiğinde baskılardan yılmadan sanatını icra eden cesur bir sanatçıydı.Böyle bir insan için iki cümle ve bir görsel yetmez.Yetmeyecek! Bu ay ki kapağımız, rahmetle ve saygıyla andığımız Levent Kırca.
Detay
Levent Kırca, 1948 doğumlu oyuncu,düşünür,siyasetçi, yönetmen. “Olacak O Kadar” adlı stund-up programıyla 17 yıl ekranlarda olan büyük usta, unutulmaz tiplemeler yarattı. Aynı zamanda birçok tiyatro oyununa imza attı.
Vasıf Öngören sayesinde epik tiyatroyla tanıştı. Onun tiyatrosunda “Adam Adamdır”, “Asiye Nasıl Kurtulur?”, Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” oyunlarında oynadı.
Daha sonra televizyona geçiş yapan Kırca, birçok dizinin yapımcılığını üstlendi, aynı zamanda bu dizilerde rol aldı. Bunlar; “Sağlık Olsun”, “Ne Olur Ne Olmaz”, “Nasreddin Hoca Oyun Treni”, “Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?”, “Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?” idi.
1978 yılında sinemaya “Altınşehir” adlı filmle el attı. 1979’da “N’olacak Şimdi?” adlı filmde oynadı. Aynı yıllarda Arkadaş kabare tiyatrosu’nu, 1980′de Levent Kırca tiyatrosu’nu kurdu. Bunun ardından “Mavi Muammer” (1985), “Ölürsün Gülmekten” (2000), “son” (2001), “Şeytan Bunun Neresinde” (2002) ve “Kendini Bırak Gitsin” (2004) geldi. Yine 2004’te “Ağa Kızı adlı dizide oynadı. Bu filmlerde rol almasının yanısıra “Son” filminin senaryosunu yazdı, aynı zamanda “Son” ve “Şeytan Bunun Neresinde” filmlerinin yönetmenliğini üstlendi. 2006 yapımı “Reyting Kasabası” filmini de yönetti.
Bir yandan sinemayla uğraşan Kırca, diğer yandan “Hodri Meydan Topluluğu” adlı tiyatro grubunu kurdu. Bu toplulukla “Sefiller”, “Üç Baba Hasan”, “Kadıncıklar”, “Güzel ve Çirkin” gibi oyunlar sergiledi. Eski eşi Oya Başar da bu oyunların kadrosunda bulunuyordu.
Levent Kırca’yı Türk halkının zihnine kazıyan en önemli yapım, 1988’de başlayıp 21 yıl boyunca ekrana gelen “Olacak O Kadar” dizisi oldu. Dizideki “Küçük Hüsamettin”, “Cevat Kelle”, “Bestami” gibi tiplemeler yıllarca akıllardan silinmedi aynı zamanda dizi, birçok genç yeteneği tiyatroya kazandırdı. 2002 yılının sonunda ise “Levent Kırca Tv” adlı bir kanal kurdu ancak kanal, 3 ay sonra yayından kaldırıldı. Birkaç gün boyunca RTÜK’ü protesto etmek için açlık grevi yaptı.
Levent Kırca Mart 2009 Belediye Seçimleri için DSP‘den Üsküdar Belediye Başkanlığı için aday olmuştur, fakat 4’üncü sırayı alarak kazanamamıştır.
Levent Kırca, 1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Devlet Sanatçısı ünvanı Nisan 2015 ayında geri alındı. Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi’nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardandır.
1 Mart 2011 tarihinden itibaren yayın hayatına günlük gazete olarak devam eden Aydınlık Gazetesi‘nin yazarıdır. Aynı zamanda Vatan Partisi’nin Merkez Yürütme Kurulu üyesidir.
Levent Kırca’ya 2015 temmuz ayında karaciğer kanseri teşhisi kondu ve tedavisine başlandı.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde karaciğer kanseri nedeniyle tedavi gören tiyatrocu Levent Kırca 12 Ekim 2015 tarihinde 67 yaşında hayatını kaybetti.
Evlilikleri :
1. Evliliği: 1975 yılında TRT’de yazar ve yönetmenlik yapan Nur Diner ile evlendi. 1985 yılında boşandı. Bu evlilikten de Oğulcan Kırca ve Özdeş Kırca adında iki oğlu oldu.
2. Evliliği: ikinci evliliğini haziran 1985 yılında Oya Başar ile yaptı. Bu evlilikten Umut Kırca ve Ayşe adında 2 çocuğu bulunuyor. 2000 yılında boşanıp, 2001 yılında ikinci kez evlendiler, ama 2005 yılında tekrar boşandılar.
Tiyatro oyunlarının Bazıları
2012 – Azınlık
2011 – Fırıldak
2009 – Üç Baba Hasan
2008 – Toros Canavarı
2005 – Ateşin Düştüğü Yer
2000 – Sefiller
1999 – Güzel Ve Çirkin
1983 – Kadıncıklar
1982 – Generallerin Aşkı
Dosya
İki perde Azizlik
Gereği düşünüldü
Nemo bankası
1970 – Oyun Nasıl Oynanmalı
Filmleri
2011 – Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas
2010 – Son İstasyon
2009 – Olacak O Kadar (Dizi)
2006 – Rating Kasabası (Oyuncu ve yönetmen)
2004 – Ağa Kızı (Dizi)
2004 – Kendini Bırak Gitsin
2002 – Şeytan Bunun Neresinde, (Oyuncu ve yönetmen)
2001 – Son, (Oyuncu, senarist ve yönetmen)
2000 – Üç Baba Hasan (Oyuncu ve yönetmen)
2000 – Ölürsün Gülmekten
1986 – Yeniden Olacak O Kadar(Dizi)
1985 – Mavi Muammer
1979 – N’Olacak Şimdi
1978 – Taşı Toprağı Altın Şehir
1974 – Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Dizi)
En büyük tiplemelerinden birkaç derlemeler…
Olacak O Kadar Sarhoş Tuzlayarak Levent Kırca Video
https://www.youtube.com/watch?v=eZrLyhcdbH8
Levent Kırca’dan mükemmel skeç Zamına Korum Video
https://www.youtube.com/watch?v=aKPnjOkz3Io