MaksatBilgi Kapak

MaksatBilgi Kapak Kasım 2014 – Savaş Ay

instagram takipçi hilesi
MaksatBilgi-com-Kasim-Kapak-Savas-Ay
MaksatBilgi Kasım Kapağı.

Giriş

Gündem de yine facialar ,kazalar umut etmek var!Daha SOMA Maden Faciasının etkilerini unutmadan yine bir maden faciası daha…Bir yılda iki maden faciası.SOMA’da 301 emekçi  insanımız vardı.Şimdi ise KARAMAN’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’ne ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçi.Ne canlı ne de cansız bedenlere ulaşılamadı!Bütün emekçi maden işçilerimizin ailelerine ,iyi haberler gelmesi umuduyla!Bu konuyla ilgili sorumlulara sorulacak çok şeyler var.Ama önce Emekçi maden işçilerimizin yerin altından çıkarılması için daha fazla emek, çaba gerekiyor.

Gelelim Kapak Konumuza…Bu ay yine birçok aday belirledik editör arkadaşlarımızla.Ama biri daha ağır bastı.Hem ölüm yıl dönümü hemde gerçekci ve cesur habercilere ihtiyaç duyduğumuz şu zamanlarda aradığımız ismin o olduğuna olan inancımız belki bizi buna itti.Savaş Ay!

Detay

Cesur,tarafsız ,araştırmacı nadir gazeteci ve muhabirlerimizden biri Savaş Ay.On yıl önceye kadar her hafta yaptığı “A Takımı “programıyla izleyenleri haberciliğin daha da ilerisinin olduğunu öğreten isimdi. Yaptığı programda da(A Takımında) kimler konuk olmadı ki! Gündemde olan ve kimselerin konuk bile almaya cesaret edemediği konuklar…Birbirine karşıt görüşlü politikacıların veya sanatçıları bir arada program yapabilen bir haberciydi Savaş ay.

Savaş Ay Kimdir?

Savaş Ay, 26 Mart 1954 tarihinde şarkıcı Şükran Ay ve Ünlü sihirbaz ve gösteri sanatçısı Turan Turanlı’nın oğlu olarak İstanbul Üsküdar’da doğmuştur. Çocukluk yılları İstanbul Üsküdar Selamsız’da geçmiştir. Işıl ay adında şarkıcı kız kardeşi vardır. Marmara Koleji ve Pertevniyal Lisesi’nde okudu. Lise yıllarında Milli Oyunlar ekibi şefliğini yaptı. Babasının aldığı bir kararla lise yıllarında soyadları mahkeme kararı ile annesinin soyadı olan “Ay” oldu Marmara Üniversitesi İktisat ve idari bilimler Fakültesini bitirdi. Savaş Ay, daha sonra İİTİA’ da (İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi) eğitim görmüştür.

Çocukluk yıllarında okuduğu çizgi roman “Ten ten” den etkilenip gazeteci olmak istemiş.Gazetecilik mesleğine 1974 yılında Dünya gazetesinde muhabir olarak başladı. Daha sonraları Tercüman, Vatan, Milliyet, Sabah,Posta gazetelerinde ve Akajans’ta çalıştı. Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Uluslararası Muhabir ve Fotoğrafçı olarak Sipapress’te çalıştı. Fotoğrafları Time,Bunte dergilerinde kapak oldu. 1984 yılında Mehmet Ali Birand’la 32. Günde televizyon haberciliğine başladı. Gazeteci ve televizyon programcısı olarak 600′ün üzerinde ödüle layık görüldü. Bu ödüllerden en ilginç ve en iyisi ise Türkiye gazeteciler cemiyeti 1992 yılın gazetecisi ödülü’ dür.Savaş Abi travesti kılığına girip onların yaşadığı bir takım zorlukları gözler önüne sermiş ve bunu haberle harmanlamasını bilip bu ödülü layıkıyla haketmiştir.

1993 yılında “A Takımı” adlı bir haber programı yapmaya başladı. ATV, Kanal 6, star tv, TGRT, kanal 1 gibi tv kanallarında A takımının yanısıra ; Savaş Ay’la show biz”, “Savaş Ay’la tozlu yollar”, “Savaş Ay’la sokak arası”, “studyo 4″, “Savaş Ay’la Muhabir” gibi programlar yaptı fakat A takımından tam 15 sene vazgeçemedi. Bu programla bir çok ilke imza atan Savaş Ay, Ağrı DoğuBeyazıt’a okul kampanyası sebebiyle bir gecede tam 1 trilyon (eski TL) para toplayarak adından uzun yıllar bahsettirdi. Bunun yanısıra yapmış olduğu “Beyaz Tebeşir” kampanyası ile yine bir çok çocuğun okumalarına sebeb olarak yüzlerini güldürdü.

Savaş ay’ın yazmış olduğu 6 kitap vardır. Bunlar;”Ay Hikayeleri”, “Göz Tanığı”, “Ara Sokak”, “Sokak Çocuğu”, “Çamur Şevketin Torunu” ve son olarak da “Anlat Savaş Abi’ne adlı kitaplardır.

2000 yılında Beyazıt Öztürk ve Kerem Alışık’ında oynadığı “Dansöz” adlı filmin yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını yaptı. Bundan başka filmlerde de oynadı.

1999 yılında Gırtlak kanseri olduğu öğrendi, sesini kaybetti ama yıllardır kanserle mücadele eden Savaş Ay, 9 Kasım 2013 tarihinde hayatını kaybetti.

Savaş Ay’ın Ulaşcan Ay adında bir oğlu ve bir kızı vardır.

Çalıştığı Televizyon Kanalları

  • 1993-1998: atv
  • 1998-2000: TGRT
  • 1998-2001: Kanal D
  • 1999-2001: Show TV
  • 2000-2001: Kanal 6
  • 2000-2005: atv
  • 2002: Flash TV
  • 2006: Star TV
  • 2007: Kanal 1
  • 2007: atv

Filmleri 

  • 1988 – Üçüncü Göz
  • 1996 – İstanbul Kanatlarımın Altında, ( Oyuncu)
  • 1998 – Eyvah Babam (dizi)
  • 2000 – Dansöz, (Yönetmen, Senarist, Oyuncu)
  • 2000 – Eyvah Kızım Büyüdü (dizi)
  • 2003 – Mühürlü Güller (dizi)
  • 2007 – Maskeli Beşler: Irak
  • 2008 – Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım

Şimdi sizleri o yıllara haberin cesurca tarafsızca yapıldığı yıllara Savaş Ay’lı yılllara götürelim.İlk önce Ahmet kaya gelecek  sonra ise Aşık Mahsuni Şerif ile yaptığı programlardan kısa bir anı…

https://www.youtube.com/watch?v=n-taGug82mo

MaksatBilgi-com-Kasim-Kapak-Savas-Ay
Kapak Afişi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu