Yaşam

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kurban bayramına sayılı günler kaldı ve kurbanlık alma çabaları son hızıyla devam ediyor. Bazı insanlar kendi bilgileri olduğu için kurbanlığını kolaylıkla seçebiliyor. Bazı insanlarda tam olarak nelere dikkat edeceğini bilmiyor.

Kurbanlık alırken hem dini açıdan hem de kendi sağlığınız açıdan bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu yazımızda da sizlere “Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” sorusuna cevap vereceğiz. Sizde bu hususlara dikkat ederek en doğru kurbanlığı seçebilirsiniz.

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Aşağıda yer alan bilgiler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bilgilendirme amaçlı paylaşılmıştır. Aşağıdaki bilgileri inceleyerek en doğru bilgileri elde edebilirsiniz.

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kurbanlık alırken dikkat etmeniz gereken başlıca hususlar şunlardır;

  1. Duruşu canlı olmalı
  2. Gebe olmamalı
  3. Yaşını doldurmuş olmalı
  4. Çok zayıf olmamalı
  5. İki gözü görmeli, kulakları yerinde olmalı
  6. Ayaklarında bir hastalık bulunmamalı

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

1) Hayvanın Duruşu Canlı Olmalı

İlk olarak, satın alınacak olan kurbanın duruşunun canlı olup olmadığını kontrol edin. Ağızdan ve burundan gelen salyadan, hasta olup olmadığını anlayabilir ve hayvanın iyi durumda olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.

2) Gebe Yani Hamile Olmamalı

Besi hayvanlarda gebelik olasılığı nedeniyle dişi hayvanların seçiminden kaçınılmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre; gebe hayvanlar kurbanlık ya da et yemek için kesilmemesi tavsiye edilir. Ancak kesilirse kurban vazifesi yine de tamamlanmış olur.

3) Yaşını Doldurmuş Olmalı

Hayvanın yaşını anlamak için ineğin ön dişlerine bakmamız gerekir. Ön alt süt dişi düşmüş ve yerini kalıcı diğerlerinden daha büyük ve daha parlak olan iki kalıcı diş almış ise bu hayvanın 24 ayını doldurduğunu göstermektedir.

Kurbanlık hayvanlarda yaş sınırı, Hz. Peygamber’in (s.a.v) sünneti ile belirlenmiş ve emredilmiştir. Bu nedenle kameri yılı ilkesine göre develerde 5 yaşında, sığırlarda ve mandalarda 2 yaşında, koyun ve keçi gibi hayvanlarda ise en az 1 yaşında olmalıdır.

Ayrıca 6 aylık bir koyun da bir yaşında gibi bir görünümü var ise kurban edilebilir. Koyunlar için bu istisna Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından yapılmıştır. (Müslim, Edâhî, 13)

4) Kurban Çok Zayıf Olmamalı

Kurban edilen hayvanlar çok zayıf olmamalıdır. Hayvanın ne yediği çok önemlidir. Ama bunu anlamak kolay değildir. Çünkü bazı üreticiler hayvanları mısır silajı ile besler. Bu da sığırların işkembeyi şişirmesine ve kurbanı ağırlaştırmasına neden olabilir.

5) Gözleri Kör Olmamalı

Kurban kesilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hayvanın her iki gözünün de görebilmesidir. Gözlerinden biri dahi görmüyorsa kurban edilemez. Ayrıca, kulaklarınız yerinde olmalıdır. Kurbanın kuyruğunun en az üçte biri mevcut olmalıdır. Ek olarak, boynuzları da yerinde olmalıdır.

6) Ayaklarında Hastalık Olmamalı

Kurbanın ayaklarında herhangi bir hastalık bulunmamalı, kurban kesileceği yere getirildiğinde hayvan kendi ayakları üzerinde durmalıdır. Eğer hayvanın ayaklarında hastalık var ve kendi başına ayakta duramıyor ve yürüyemiyorsa kurban edilmemelidir.

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu