Yaşam

Kokina Çiçeği Nedir, Kokina Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Yeni Yıl yaklaştığı zaman, pek çok kişinin adını bile bilmediği o kadar çok kırmızı çiçek var ki, bugün kokina çiçeği hakkında bilgi edinmenin tam zamanı. Yemyeşil yeşillikler arasında tüm ışıltısıyla etrafımızı saran kırmızının güzelliğini öğrenince hayran kalacağınıza eminiz. Masa süslerinden hediyelere, yılbaşına dair hemen hemen her şey için bu güzel çiçekleri seviyoruz.

Kokina Çiçeği Nedir, Kokina Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Kokina Çiçeği Nedir?

Yılbaşı süsü olarak bildiğimiz ve sevdiğimiz kırmızı çiçeğinin adı aslında Atatürk çiçeğidir. Adını ilk duyduğunuzda eminiz “Aa, adı Kokina mı?” dediniz. Peki bu güzel çiçek adını nereden aldı? Yunanca “kokino”, “kırmızı” anlamına gelir. Tabii halk arasında “tavşan sütü” denildiği söylenemez.

Tavşan sütü dikkatli toplanıp hasat edilmediği takdirde cilt tahrişlerine ve kesiklere neden olabilen keskin yapraklı bir bitkidir, silcan adı verilen kırmızı bir meyve de salkım halinde değil doğada bulunur. Bu nedenle çiçekçinin yeşil ve kırmızı kısımları bir araya getirmesi, bu kırmızı meyveleri tek tek göze çarpmayan kırmızı bir iplikle bağlaması, salkımlar oluşturması ve ardından yeşil yaprakları yeniden dikmesi gerekir.

Kokina Çiçeğinin Anlamı Nedir?

kokina cicegi nedir kokina ciceginin bakimi nasil yapilir6

Kokina sadece ülkemizde değil birçok ülkede yılbaşı gecelerinde ortaya çıkan ve tezgahları dolduran bir bitkidir. Üzerine çok fazla umut beslendiği için olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu fikrin ilk kimden geldiğine dair kesin bir bilgi yok ancak yılbaşında evlere getirilen kırmızböceğinin yeni yılda aileye şans, şans ve bolluk getireceğine inanılıyor.

Ayrıca kırmız yaprakları ve kırmızı meyveleri bir yıl içinde kurumaz veya çürümezse, kırmız bitkisini alan kişinin gelecek yıl evin sahibi olacağına inanılır.

Kokina Çiçeğinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

kokina cicegi nedir kokina ciceginin bakimi nasil yapilir3 1536x800 1

Birincisi, kırmız böceğinin silcan olarak bilinen kırmızı meyvesinin özellikle evcil hayvanlar için tehlikeli olduğu ve zehirli bir etkiye sahip olduğu söyleniyor. Evinizde en az bir hayvan varsa veya küçük çocuklarınız varsa onları bu bitkiden uzak tutmanızda fayda var. Aksi takdirde bu şirin görünümlü kırmızı meyveler tat alma duyunuzu kaybetmenize, mide bulantısı ve kusmaya hatta daha ciddi sonuçlara neden olacaktır.

Tavşan meme ucu olarak bilinen yeşil kısımları alternatif tıp olarak bilinen şifalı bitkiler arasında ün kazanmış bir bitkidir. Bu bitki özellikle Akdeniz ikliminde yetişir ve Antalya, Antakya gibi şehirler ve çevresinde çok iyi bilinir.

Bitkinin idrar söktürücü olduğu, böbrek taşlarının oluşumunu engellediği ve hatta hemoroid tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir. Tabi tüm bunları duyup uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Kokina çiçeğini tedavi amaçlı kullanmamalısınız.

Kokina Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

kokina cicegi

İki farklı kokina çiçeği bitkisinin birleştirilmesiyle yapılır. O halde Kokina çiçeğinin uzun süre hayatta kalmasını sağlamak mümkün mü, sorusunu sormuş olabilirsiniz. Kokina çiçeğinin bakımı hakkında bilmeniz gerekenler;

Öncelikle tek bir bitki olmadığı için özellikle silcan denilen iğne ve iplerle dikilen meyve kısmı aslında çok çabuk bozulan bir bitkidir. Ancak bu meyveler o kadar çok koşula ne kadar kolay uyum sağlayabiliyor ki, rengini 1 yıl hatta ona yakın, neredeyse ilk günkü gibi tutabiliyor. Bunu başarmak için kokina çiçeğini hem çok soğuk havalardan hem de çok sıcak koşullardan uzak tutmanız gerekir.

Buket halinde alabileceğiniz kırmız otu kalorifer gibi sıcak bir yere yakın tutmazsanız ve balkona koymazsanız uzun süre renginin solmasını engelleyebilirsiniz. Kış aylarında gerçekten çok soğuk oluyor. Yeşil yaprakların sararmasını ve solmasını önlemek için sapları haftada bir 1 gün, aldıktan sonra 1 ay suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Ama bitki kökünden sökülmüş olduğu için fazla dayanamayabilir.

Kokina Çiçeği İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu