Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır?
Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır? 6 Şubat 2023 günü sabaha karşı 04:17 sularında Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sebebi ile maalesef ki pek çok vefat eden ve yaralı olan vatandaşımız yer almaktadır.
Kızılay Başkanı Kerem Kınık kan stoklarının ilk etapta yeterli olduğunu, ancak ilerleyen saatlerde kan ihtiyacı olabileceği ihtimaline karşın tüm vatandaşları illerinde bulunan Kızılay kan bağış merkezlerinde kan bağısı yapmaya davet etti.
#Deprem bölgesine ilave kan ve kan ürünleri sevkiyatı yapıyoruz. Bölge Kan Bankalarımızda ilk etap sevkiyat için Ulusal Kan Stoklarımız mevcuttur
Ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye’de kan bağışına davet ediyoruz
— Kerem Kınık (@drkerem) February 6, 2023
Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır?
1) Bilgilendirme
Kan bağışı yapmak için size en yakın Kızılay kan bağış merkezi ya da kan alma birimine gidebilirsiniz. Bir kan bağışı merkezine kan bağışı yapmak için başvurduğunuzda size 4 sayfalık bir form verilecek. bu formun içeriğini size bildirmek;
- Kan Bağışçısı Bilgi Formu
- Kan Bağışçısı Kayıt Formu
Doldurmanız için ise;
- Kan bağışçısı sorgulama formu
bulunmaktadır.
Dolduracağınız sorgulama formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra özel hayatınızla ilgili sorular yer almaktadır. Ankette yer alan özel sorular ve bu sorulara vereceğiniz içten cevaplar “güvenli kan temini”nin ilk adımını oluşturmaktadır. Paylaştığınız tüm bilgiler etik ve yasal olarak gizli tutulacaktır. İlginizi çeken her türlü soru ve bilgiyi Kızılay merkezlerinde yer alan doktorlara veya flebotomistlerine (hemşirelerelere) sorabilirsiniz.
2) Kayıt
Kan bağışı işlemi yasal bir işlemdir. Bu nedenle kimlik ve iletişim bilgileriniz Türk Kızılayı tarafından kullanılan sistemde kayıt altına alınmaktadır. TC kimlik numaranızı içeren yasal ve geçerli bir fotoğraflı kimlik (ehliyet, nüfus cüzdanı vb.) ibraz etmek yasa gereği zorunludur. Kayıt işlemi sırasında hemşireler kan sayımı, tansiyon, nabız, ateş ve kilo ölçümü yapacaktır.
3) Doktor kontrolü
Kayıt işleminden sonra sınırlı sağlık muayenesinin sonuçları doldurduğunuz form üzerinde ve bilgisayar sistemi üzerinde işlenecektir. Doktorlar doldurduğunuz formları ve fizik muayenenizin sonuçlarını değerlendirecektir. Kan bağışı adayı olarak kan bağışında bulunmanız, önce size sonra da ihtiyaç sahibi birine herhangi bir zarar vermeyecekse kan bağışı işlemine yönlendirileceksiniz.
4) Kan Bağışı Süreci
Kızılay kan bağışı işlemi için özel olarak tasarlanmış bir kan alma yatağına götürüleceksiniz. Kan bağışı süreci;
- Alanında eğitim almış deneyimli hemşireler tarafından gerçekleştirilir.
- Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir.
- Kan alma işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurundan yapılır.
- Yaklaşık olarak 4-8 dakika arasında sürmektedir.
- Her işlemde sadece bir ünite kan alınır. Her ünite kan yaklaşık olarak 400-500 ml arasında değişmektedir.
5) İkram ve İstirahat
Kan bağışı işlemi tamamlandıktan sonra belirli bir süre dinlenmeniz gerekir. Dinlenirken kan çıkmaması için pamuk ile kolunuza baskı yapmanız da gerekmektedir. Bu bilgilendirmeleri işlemi yapan hemşire size yapacaktır. Kan bağışı sonrasında sıvı kaybı yaşamamanız için size yüksek mineralli maden suyu ve bisküvi de ikram edilir.