Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir?
Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir? Kırmızı et, en değerli hayvansal protein kaynağıdır. Memelilerin ve kuşların eti beyaz etten farklıdır. Miyoglobin proteininin varlığından dolayı kırmızı bir renge sahiptir. Sadece tadıyla değil faydalarıyla da tercih edilmektedir.
Kırmızı et çevremizde yediğimiz pek çok ürünün ana maddesidir. En sevilen yemeklerden olan İskender, kebap ve köfte gibi yemekler de kırmızı etten yapılır. Fakat beyaz etten yapılan köfteler de olsa da aynı lezzet yakalanamamakta maalesef. Peki kırmızı etin faydaları nelerdir? Gelin yakından bakalım…
Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir?
Kırmızı et, yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Çok kaliteli protein içerdiğinden kas kütlesi artışını destekler. Ayrıca içerdiği amino asitler nedeniyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede ve protein dengesini korumada oldukça faydalıdır.
Kırmızı et, keratin açısından zengin bir besindir. Keratin kas büyümesini ve gelişimini desteklerken, kaslara yüksek enerji sağlayarak dayanıklılığı artırır. Aynı zamanda içerdiği B6 ve B12 vitaminleri sayesinde hafıza geliştirmeyi destekler.
Vücutta yüksek glutatyon seviyelerini korumak sağlık için çok önemlidir. Kırmızı et aynı zamanda en güçlü antioksidanlardan biri olan glutatyonun en zengin kaynaklarından biridir. Kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, potasyum, fosfor, selenyum ve çinko yönünden zengin olan kırmızı et, 100 gramlık porsiyonda %26 demir ve %38 fosfor sağlayarak günlük selenyum ve çinko ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılar.
İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu temel minerallerden biri çinkodur. Düzenli ve ölçülü kırmızı et yemek çinko eksikliğini gidermeye yardımcı olabilir. Ek olarak, çinko mineralleri kas kütlesi oluşturmaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve beyin sağlığını desteklemeye yardımcı olur.
Kırmızı et, bol miktarda demir içermesi ve içerdiği demirin vücut tarafından kolayca emilmesi nedeniyle kansızlığa yatkın kişiler için önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda kırmızı et tüketilmelidir. Kırmızı et, gelişmeyi destekleyen ve gelişme çağındaki bireylerin günlük protein ihtiyaçlarını karşılayan B6 ve B12 gibi vitaminlerin kaynağıdır.
En Merak Edilen Soru: Kırmızı Et İle Beyaz Et Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kırmızı et inek gibi memelilerden elde edilirken, beyaz et tavuk, hindi ya da ördek gibi kümes hayvanlarından elde edilir. Kırmızı et ve beyaz etin arasındaki temel farklar şunlardır;
- Besinsel farklılıklar: Kırmızı ve beyaz etler temel amino asitler, vitaminler ve mineraller içerir. Ancak beyaz et, kırmızı ete göre daha az kaloriye ve daha az protein ve demire sahiptir.
- Yağ ve kolesterol içeriği: Kırmızı et, yağsız beyaz ete göre daha yüksek oranda “kötü kolesterol” olarak bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein ve doymuş yağ içerir. Aşırı kırmızı et tüketimi kan kolesterol seviyelerini yükseltebilir ve kolorektal kanser ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir. Daha düşük doymuş yağ içeriği ile beyaz et tüketimi daha az olumsuz sağlık etkileri ile ilişkilidir.
- Renk: Yüksek seviyedeki kan proteini miyoglobin sayesinde hem çiğ hem de pişmiş kırmızı et koyu kırmızı bir renge sahiptir. Öte yandan, beyaz et pişirilmeden önce ve sonra soluk, açık bir renge sahiptir.
- Pişirme yöntemleri: Yağsız, hafif beyaz hayvansal proteinler pişirme sırasında sulu, miyoglobin dolu kırmızı et ya da koyu ete göre daha çabuk kurur. Sulu kırmızı etler, ızgara ya da tavada kızartma gibi tekniklerle yüksek sıcaklıklarda pişirilerek sularının ortaya çıkarılması ve pişirilirken yağlarının alınması için harikadır. Özellikle tavuk göğsü gibi hafif etleri daha hafif kategorideki etleri pişirmek için kullanılan en iyi yöntemler, daha iyi bir lezzet ve doku elde etmek için iple dikme , folyo ile kaplama ya da haşlama gibi nemin korunmasına yardımcı olur.