Beslenme ve Diyet

Siyah Domates Nedir? Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Siyah domates, namı- diğer; kumato veya akdeniz domatesi, son dönemin en popüler besin ögelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Market raflarında ve pazar tezgahlarında sıkça karşımıza çıkan bu domates türünün insan sağlığına sayısız faydaları bulunuyor. İlk defa 1970’li yıllarda yetiştirilmeye başlanan sebzenin ana vatanı İspanya’dır.

Önce yeşil olarak ortaya çıkan ve ortalama 70 günde hasat edilecek hale gelen kumato; kırmızı domatesten dış görünüş olarak da farklılık göstermekte olup, rengi koyu kahve tonlarındadır. Üstelik renginin yanı sıra tadı, aroması ve lezzeti de bildiğimiz domatesten epeyce farklıdır. Likopen, tüm domateslerde yer alan ve kanser hücreleri başta olmak üzere, pek çok hastalıkla mücadele eden çok önemli bir bileşendir. İşte bu domates çeşidindeki likopen oranı da oldukça yüksektir.

Müthiş bir asit-şeker dengesine sahip olmasının yanı sıra güçlü bir antioksidan kaynağı olarak gösterilmektedir. Biz de bu yazımızda sizlere; vitamin değeri, lif içeriği ve içerdiği pek çok mineral sayesinde, tam bir şifa deposu olan bu sebze ile ilgili bilgiler veriyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

siyah domates faydaları

Siyah Domatesin Faydaları Nelerdir?

Kırmızı domatese oranla; 3-4 kat daha fazla vitamin içeren kumato, sağlığımız için vazgeçilmez bir dost aslında.. Öyleyse faydaları nelerdir, bir bakalım..

  • Oldukça etli, sert ve sulu bir yapısı bulunan akdeniz domatesi, midenin asidik yapısını muhafaza ederek, reflü, ülser ya da gastrit gibi hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.
  • Gereksiz antibiyotik kullanımı, geçirilen bir takım rahatsızlıklar ve stres nedeniyle bağırsak florası aşınarak bozulur. Bu da bağırsakların görevini tam olarak yerine getiremiyor olduğu anlamını taşır. Böyle olunca vücudun genel sağlığı da bozularak, enfeksiyona açık hale gelir. Siyah domates ise, yüksek lif ihtiva etmesi sebebiyle, bağırsağın florasını koruyarak bağışıklık sistemine katkıda bulunur.
  • Az önce de söz ettiğimiz gibi likopen mucizesini artık çoğumuz biliyoruz. Vücutta çeşitli sebeplerle hasara uğrayan hücrelerin onarımında ve kansere yol açabilecek mutasyonlara karşı eşsiz bir savaşçı..! Siyah domates normal domatese kıyasla daha fazla likopen barındırmakta, bu da onun besin değerini bir hayli arttırmaktadır.
  • Yediğimiz yiyecekler, fazla kafein alımı, stres, mevsimsel geçişler ya da kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle gaz, şişkinlik, ödem gibi şikayetleri yaşamayan, yok denecek kadar azdır. Kumato, doğal asidik ve lifli özü sayesinde sindirim problemlerine karşı bire birdir diyebiliriz.

ic organ

  • Çevresel etmenler, ilerleyen yaş, stres veya genetik faktörler sebebiyle cilt sağlığımız zaman içinde bozulabilmektedir. Siyah domates, düzenli olarak tüketildiğinde yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Ayrıca; ciltte oluşan, sivilce, akne, lekelenme ve siyah nokta oluşumu gibi problemlere karşı da kullanılabilir.
  • Cinsel işlev bozuklukları ve isteksizlik, ne yazık ki artık genç-yaşlı dinlemeden, günümüzde sıkça karşılaşılan problemler haline geldi. Fakat siyah domates bu noktada da imdada yetişen bir kahraman gibi adeta..! Afrodizyak etkisi sayesinde cinsel gücü ve libidoyu arttıran önemli besinler arasında..!
  • Antioksidan özelliğinden dolayı şeker hastalığı ve obezite ile mücadelede baş rollerde olan bir sebzedir. Kan şekerini dengeleyerek açlık hissini önemli oranda bastırmasının yanı sıra, aynı zamanda metabolizmanın işleyiş hızını da arttırmaktadır.
  • Kumatonun renginden yazımızın başında söz etmiştik. Ona bu rengi veren ise, antosiya adı verilen bir maddedir. Bu madde kanser de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla mücadele etmesinin dışında, kardiyovasküler sağlığınıza da önemli katkılarda bulunarak kalbinizi korur.
  • Zamanla vücutta biriken toksinlerin dışarı atılımını kolaylaştırır. Bu da kişinin kendisini çok daha zinde, enerjik ve hafif hissetmesini sağlar. Bir diğer deyişle; doğal detoks etkisi yaratır.

siyahdomat

Siyah Domates Türkiye’de Nerede Yetişir?

Ilıman iklimi seven bu sebze ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Antalya başta olmak üzere bölgenin diğer şehirlerinde de siyah domates yetiştiriciliğine rastlamak mümkündür. Doğanın bize sunduğu bu mucizevi şifa kaynağının tadının, kırmızı domatesten daha tatlı, sulu ve etli olduğu bilinmektedir. Yemeklerde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Siyah Domates GDO’lu Mu?

Kumato, kendi alt türlerinin karması olarak elde edilir. Ancak bu işlem sırasında hiç bir şekilde genetiği değiştirilmez. Yalnızca besin değerinin artması hedeflenir. Tıpkı kırmızı domates gibi, onun da kendine ait bir tohumu vardır ve uygun şartlarda üretimi yapılır. Kısacası GDO’lu bir besin değildir ve güvenle tüketilebilir.

Siyah Domatesin Faydaları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu