Kediler Ağlar Mı, Kedilerde Göz Sulanması Sebepleri Nelerdir?
Kediler Ağlar Mı? Kedilerde Göz Sulanması Sebepleri Nelerdir?
Evinde kedi besleyenlerin veya dışarıdaki kediler ile yakın bağ kuran insanlar, genelde kedilerin duygularını belli ettiklerini düşünürler. Fakat yine de kedilerin bilimsel olarak ağladıkları kanıtlanmamış bir durumdur. Kediler üzülebilirler, kıskanabilirler. Duyguları vardır. Gerçek duygulara sahip olan hayvanlar olsalar da ağlama duygusu yoktur.
Kedilerin depresyona girme durumu da vardır. Bir şeyin yasını uzun süre tutabilirler. Duyguları olduğu gibi, duygularını ifade etme konusunda da kendine özgü tavırları vardır. Kediler üzgün olduklarında genelde acı bir ses tonuyla miyavlayabilirler. Aynı zamanda bakışlarını da bu şekilde değiştirebilirler. Tam olarak bu sırada gözleri yaşarırsa, kedilerin ağladığı düşünülebilir. Fakat ağlamakla ilgisi yoktur. Kedilerin gözlerinin yaşarması hastalık sebebiyle veya gözüne toz kaçmasıyla ilgili olabilir.
İlginizi çekebilir: Kedi Mi Köpek Mi Sahiplenmeli? Avantajları ve Dezavantajları!
Kedilerin Gözleri Neden Sulanır?
Kedilerin gözlerinin sulanması kimi zaman kedinin ağlaması olarak değerlendirilebilir. Fakat bununla ilgisi yoktur. Kedilerde göz sulanmasının sebepleri fazlasıyla değişkendir. Bu durum bazen göze toz kaçması olarak değerlendirilse de bazen de büyük hastalık sebepleri olabilir. Kedilerin gözlerinin sulanması duygusal değil fizyolojik bir durum olarak değerlendirilir.
Kedilerin Gözüne Toz Kaçması
Kedilerinin gözünün nemli kalması sebebiyle, dış yüzeyindeki toz ve kirlerin atılabilmesi için de gözyaşı salgılanır. Salgılanan gözyaşı ile gözde oluşabilecek enfeksiyonlar engellenir.
Alerji
Kedilerin yaşadığı göz sulanmasının sebeplerinden birisi de alerjidir. Alerji, kediler için sürekli yaşanabilecek bir durumdur. Alerjik olan kedilerde, göz sulanması ve tahriş yaşanabilir. Kedilerin küfe, ev temizlik ürünlerine, polene, sigara dumanına veya parfüme alerjisi olabilir. Alerjiyi öğrenebilmek için mutlaka veterinere başvurmak gerekir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu
Kedilerin yaşadığı üst solunum yolu enfeksiyonları, göz sulanmasına sebep olabilir. Virüsler sebebi ile ortaya çıkan göz sulanmalarına genelde hapşırma, ateş, halsizlik ve burun akıntısı da eklenebilir.
Epifora
Göz sulanması kedilerde bazen fazlasıyla artabilir. Bu durum akıntı şekline dönüşebilir. Akıntı olan göz sulanmalarına epifora denir. Aşırı gözyaşı üretimi ve gözyaşı kanalları yoluyla, gözlerden buruna drenaj yaşandığı sırada olabilecek durumdur. Epifora genelde doğuştandır. Fakat bu sonradan oluşmayacağı anlamına da gelmez. Sinüzit, yüz kemiklerinin tramvaya uğraması, göz içine giren yabancı cisimler, rinit, üçüncü göz kapağında yaşanan durumlar, kirpiklerin göz teması ve tümör, epifora oluşumunu tetikler.
Epiforanın anlaşılabilmesi oldukça kolaydır. Hiç geçmeyen göz sulanması ve göz çevresindeki tüylerde yaşanan değişiklik epiforayı gösterir. Epiforanın anlaşılması oldukça kolaydır. Çünkü kedilerin göz çevresi, burun çevresi ve gözleri fazlasıyla şişer.
Kedilerde Göz Sulanması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedilerde göz sulanması tedavileri elbette vardır. Öncelikle kedinin bir veteriner muayenesinden geçmesi şarttır. Veteriner muayenesi sonrası kedinin göz sulanması sebebi bulunmalıdır. Enfeksiyon olduğu takdir de genelde çeşitli ilaçlar verilirken alerji sebebiyle yaşanan göz sulanmasında göz damlaları verilir. Epifora sebebi ile yaşanan göz sulanmalarında ise genelde ilaç, damla ve tedavi birlikte kullanılır.
Kedilerin yaşadığı göz sulanmaları gayet normal bir durumdur. Korkulacak veya telaşlanacak bir durum olmamakla birlikte veterinerden mutlaka yardım alıp, tedaviyi geciktirmemekte de fayda vardır. Kedilerin yaşadığı göz sulanmasının sebebi ağlamak değildir. Bu anlamda tedirgin olan kedi sahipleri de duygusallık yaşayabilirler.