Evcil Hayvanlar

Evcil Hayvanların Psikolojiye Etkileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

“Evcil hayvanların psikolojiye etkileri son derece pozitif” desek hiç de yanılmış olmayız. Evcil dostlarımız bize, çocuklarımıza ve ruhumuza çok iyi geliyor. Hatta evcil hayvan beslemenin insanda birçok hormona olumlu katkıları bulunuyor. Gelin bu konuyu derinlemesine inceleyelim.

Evcil Hayvanların Psikolojiye Etkileri Nelerdir?

Evcil Hayvanların Psikolojiye Etkileri Nelerdir?

İnsanlar ve hayvanlar arasındaki ilişki çok eski çağlara dayanır. Yapılan araştırmalara göre, hayvanlar insanlar tarafından tam 12 bin yıl önce evcilleştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde birçok kişi kedi, kuş, köpek, balık gibi canlıları evinde beslemek istiyor. Hatta kedi ve köpeklere karşı oluşan bilinç, sokakta yaşayan canlıları sahiplenmeyi sağlıyor. İnsanlar, bakıma ve ilgiye muhtaç canlıları sahiplenerek onlara büyük bir iyilik yapıyor.

Evcil hayvan besleyen kişilere bakıldığında aralarında çok derin bir bağ olduğu görülür. Birçok evcil hayvan ve ailesi arasında sadece ölümün ayırabileceği derin bir ilişki oluşmuştur. Evcil hayvan besleyen kişilerde derin bir sorumluluk duygusu gelişmiştir. Onların yaşam kalitesini arttırmak ve sağlıklı büyümesini sağlamak için gereken özen gösterilir. Bu durum da kişinin kendini daha iyi hissetmesine yol açar.

Evcil hayvanlar insanın yaşam kalitesini arttırır. Canlının, bireyi koşulsuz ve karşılıksız sevmesi güçlü bir arkadaşlık oluşmasını sağlar. Bu sayede son derece güçlü bir ilişkinin temelleri atılır.

İLGİLİ İÇERİK: İnsan Hastalıklarını Tespit Eden 5 Harika Hayvan

Evcil Hayvanların Psikolojiye Etkileri: Yalnızlık Duygusunun Önüne Geçme

evcil hayvanlarin psikolojiye etkileri nelerdir 5 270x405 1

Evcil hayvan sahiplerinde hiçbir zaman yalnızlık hissi yoktur. Çünkü onlar, hiç evlenmemiş ya da çocuklarından uzakta yaşasalar bile mükemmel bir şeye sahiplerdir. Bir evcil hayvan bazen insana arkadaş, bazen de evlat olur. Bu nedenle hiçbir zaman kişinin kendini yalnız hissetmesine neden olmaz. Aksine en kötü zamanlarda bile yataktan kalkmak, dışarı çıkmak (köpekler için geçerli), gerekli bakımları yapmak ve bol bol ilgi göstermek (kuşlar için) gerekir.

Tabi bu durumun bir de sahiplenme duygusunu açığa çıkarma tarafı bulunur. Hayvan besleyen kadınlar, tıpkı anne olduklarındaki gibi bir duygu geliştirir. Evcil canlıya karşı son derece güçlü bir his besler. Onu korumak ve en iyi şekilde büyümesini sağlamak temel hedeftir. Arada güven ve sevgi bağı oluşur.

İLGİLİ İÇERİK: Köpek Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

Stresin Önüne Geçer

evcil hayvanlarin psikolojiye etkileri nelerdir 3 304x405 1

Evcil hayvanların psikolojiye iyi geldiğini söylemiştik. Bu durumun bir de stresi engelleyen tarafı bulunuyor. Bir evcil hayvanla oyunlar oynamak, onu yürüyüşe çıkarmak, sohbet etmek, beslemek ve sevmek stresin oluşmasını engelliyor. Yorucu bir günün ardından evcil dostuyla vakit geçiren kişiler sakinleşiyor ve tüm stresten arınıyor.

Yapılan araştırmalara göre her gün evcil hayvanıyla 25 dakika vakit geçiren kişilerin oksitosin düzeyinin %25 oranında arttığı saptanmıştır. Bu hormon “mutluluk hormonu” olarak bilinir. Oksitosinin yükselmesi ise depresyonun ortadan kalkmasına, sakinleşmeye ve huzurlu hissetmeye fayda sağlıyor.

Kısacası evcil hayvan eşittir huzur dersek, çok da abartmış olmayız herhalde.

Evcil Hayvanların Psikolojiye Etkileri: Ruh Sağlığını İyileştirir

evcil hayvanlarin psikolojiye etkileri nelerdir 8 768x427 1

Ruh sağlığını etkileyen rahatsızlıklardan bazılarında Hayvan Destekli Terapi Yöntemine başvurulur. Bu tedavi yönteminde insanların hayvanlarla kurduğu ilişkiden yararlanılır. Kişinin yaşam kalitesini arttırmak hedeflenir. Şizofreni, özgüven eksikliği, depresyon gibi rahatsızlıklarda bu tedavi yöntemi çok başarılı sonuçlar ortaya koyar. Genellikle bu tedavi yönteminde köpekler kullanılır. Köpeklerin duygusal açıdan gelişmiş olmaları, tedavinin etkisini arttıran faktörler arasında yer alır.

Evcil Hayvanların Psikolojiye Etkileri Nelerdir? Konusu Hakkında Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu