Kişisel Gelişim

Kariyer Platosu Nedir?

instagram takipçi hilesi

Kariyer platosu, bir çalışanın şirketteki en yüksek pozisyon seviyesine ulaştığı ve dikey tanıtım yapma olasılığının düşük olduğu veya hiç olmadığı bir durumdur. Daha fazla terfi şansı, beceri eksikliği, kurumsal yeniden yapılanma veya diğer faktörlerden kaynaklanmaktadır. Kariyer platosunda çalışanın pozisyonu aynı tekrarlayan çalışma ve sorumluluklarla durgunlaşır.

Bir çalışanın bir şirkette mümkün olan en yüksek pozisyona ulaştığı ve başka bir dikey tanıtım seçeneği bulunmadığı bir durum hayal edin. Genellikle bu durumda çalışan, aynı işi profesyonel bir büyüme potansiyeli olmadan tekrar tekrar yapmak zorundadır. Sonuçta bu, kariyer gelişiminde bir durgunluğa yol açar. Bu duruma kariyer platosu denir.

kariyer platosu 1

Bu durumun hem iç hem de dış nedenleri vardır:

Dış nedenleri arasında şirket türü, büyüklüğü veya kıdem düzeyi yer alır. Özel veya aile şirketlerinde üst düzey yöneticilere yönelik kariyer adımları uluslararası bir şirketten çok daha azdır. Bu tür şirketlerde üst yönetim genellikle onlarca yıl ciro olmadan ya da hiç ciro olmadan çalışır.

İlginizi çekebilir: Kariyer Planlaması Nedir? Nasıl Yapılır?

İç nedenleri arasında çalışanların mesleki beceri ve deneyime olan güven eksikliği ya da tam tersi aşırı güven sayılabilir. Kariyer platosunun iç sebeplerinde başka biri de, işin niçin olduğu heyecan ve duygu eksikliğini kapsayabilir. Çalışanlarınız böyleyse, ilerlemelerine ve hamileliğin üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için geliştirme eğitimi düzenleyin.

Kariyer Platosu Ne Zaman Oluşur?

Kariyer platosunun içsel nedeninin bir örneği, genellikle bir çalışan daha fazla beceri kazandığında ve mevcut pozisyonlarını aştığını hissettiğinde ortaya çıkar. Kariyer platosunun harici bir nedeni, bir çalışanın şirkette artık yukarı doğru ilerleyememesi ve bu nedenle “sıkışmış” hissetmesidir.

kariyer platosu 2

Bu Durum Çalışanları Nasıl Etkiler?

Çalışanlar, kural olarak, iş faaliyetlerine daha az zaman ve çaba harcıyorlar. Bu nedenle çalışanlar bu hayal kırıklığını diğer iş dışı faaliyetlerde telafi eder. Araştırmalara göre, insanlar ihtiyaçlarını karşılamak ve özsaygılarını korumak için iş dışı faaliyetlere katılıyorlar. Bu tür faaliyetler aileler ve arkadaşlar ile daha fazla zaman geçirmeyi, boş zamanları, gönüllülüğü ve diğer topluluk faaliyetlerini içerebilir.

Kariyer Platosunu Aşmak için Ne Yapmak Gerekir?

Plato durumlarında memnun olmayan veya sıkışmış hisseden çalışanlar, yanal hareketlilik için fırsatlar sağlamak veya mevcut işleri daha anlamlı ve ilgi çekici hale getirmekle sorumlu şirketin insan kaynakları departmanı’na danışmalıdır.

İlginizi çekebilir: Kariyer Koçluğu Nedir, Nasıl Yapılır?

İnsan kaynakları, bu tür çalışanları promosyonların bulunmadığı durumlarda alternatif yollarla ödüllendirmelidir. Geliştirme eğitimi, çalışanların bu plato durumlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olabilir.

kariyer platosu 3

Kariyer Platosu ile ilgili videolar

Kaynak
Google

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu