Sağlıklı Yaşam

Kara Mantar Hastalığı (Mukormikoz) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kara mantar hastalığı ya da diğer bir adı ile mukormikoz, havada bulunan ve bir kişi bunları soluduğunda komplikasyonlara neden olan, daha sonra da sinüse, akciğerlere ve göğüs boşluklarına kadar yayılabilen “mukormisetler” adı verilen bir grup küften kaynaklanan hastalıktır.

Uzmanlara göre, komorbiditeleri olan ya da çevresel patojenler ile savaşmak için bağışıklıklarını baskılayan ilaçlar alan hastalar, büyük olasılıkla kara mantar hastalığına elverişlidir. Ayrıca, uzun süreli oksijenasyon desteği verilen Covid-19 hastalarının kara mantar hastalığı enfeksiyonu ile karşı karşıya kalma riski altında olduğu bilinmektedir.

Tıbbi oksijen üretimi için kullanılan kötü kontamine su kaynaklarının, çevresel faktörlerin sorumlu olabildiği tahmin edilmektedir. Aynı zamanda, hastalığın şiddetli diyabetle mücadele eden Covid-19 hastaları için en tehlikeli olduğu konusunda çok büyük endişeler vardır.

Kara mantar hastalığı

Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kara mantar hastalığının belirtileri şunlardır;

Alın ve Etrafında Baş Ağrısı ve Şişlik

Kara mantar hastalığının en ciddi komplikasyonlarından biri beyne yayıldığında ve sinir iltihabına neden olmasıdır. Akut baş ağrıları, şişlik, kızarıklık, alında ağrı en erken  görülen belirtilerdir. Doktorlar ayrıca enfeksiyonun bilişsel işlevi bozabileceği ve hafıza kaybı, deliryum ve kişinin zihinsel durumundaki değişiklikler gibi ciddi belirtilerin de en erken zamanda dikkat edilmesi gerektiğini uyarmaktadır.

Burun Çevresinde Siyahlanma

Yüzdeki şekil bozukluğu, hastalığın en çok bilinen ve dışarıdan görülen belirtisidir. Kara mantar hastalığı, tedavi edilmediği takdirde oldukça tehlikeli olabilir. Hastanın burnunu, çenesini sakatlayabilir. Yüz yapısını değiştirebilir. Siyah kabukların oluşumu, burun pasajı ve göz çevresinde şişme, kendine özgü bir özelliktir. Pek çok önemli vakada, ameliyat gerekebilir.

Kara mantar hastalığı

Göz, Yanak ya da Yüzün Bazı Bölgelerinde Şişme

Elmacık kemiğinde şişlik, lokal ağrı, tek taraflı yüz ağrısı ya da bir çeşit uyuşma da şu anda enfeksiyonun birincil belirtileri arasındadır. Kara mantar hastalığı, şişmenin yanı sıra cilt sağlığını da etkileyebilir. Birden fazla lezyona, nekroz benzeri semptomlara neden olabilir.

Akciğer Enfeksiyonları

Küfler hasta tarafından solunabildiğinden, hastalık düzensiz olarak solunum yolu boyunca yayılabilir. Akciğerleri etkileyerek ciddi belirtilere sebep olabilir. Doktorlar tarafından “pulmoner mukormikoz” olarak adlandırılmaktadır. Pulmoner komplikasyonlar burun kanaması, burun tıkanıklığı, yüz hissinde azalmaya neden olarak başlayabilir.

Görme Kaybı

Kara mantar enfeksiyonu vücuttaki hayati sinirleri kötü şekilde etkileyebilir. Oküler hasara da neden olabilir. Bazı hastalar kaşıntı, gözlerde kızarıklık, göz ağrısı, kısmi körlük ve görme kaybı gibi semptomlar yaşadıklarını bildirmektedir. Bazı durumlarda, enfeksiyon kalıcı görme kaybına da yol açabilir.

Diğer Belirtiler

  • Ateş
  • Öksürük
  • Sinüsler üzerinde kızarıklık,
  • Kanlı öksürük
  • Nefes darlığı
  • Kanlı kusma
  • Şuur kaybı

Kara Mantar Hastalığının Tedavisi

Kara mantar hastalığı, çok hızlı yayılabilen ölümcül bir hastalıktır. İlk olarak şüpheler üzerine hastanede kontrol altına alınması gerekmektedir. Teşhis yapılır yapılmaz en hızlı şekilde tedavi edilmeye başlanmalıdır. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi burada da çok önemlidir. Altta yatan diğer hastalıklarında kontrol edilmesi gerekir. Ameliyat ile hastalıktan kurtulma ihtimaliniz son derece yüksektir.

Kara mantar hastalığı

Kara Mantar Hastalığı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu