İlhak Ne Demek? İlhak Etmek Nedir?
İlhak kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre “katma, ekleme ve bağlama” anlamlarına geliyor. Fakat bir devlete ait olan toprak ya da toprakların başka bir devlet tarafından zorla işgal edilmesi ve alınması, idari bir eylem ve uluslararası bir kavram olarak da ön planda.
İlhak Ne Demek?
İlhak etmenin yukarıda da bahsettiğimiz gibi iki farklı yola giden bir anlamı var. Bu Türk Dil Kurumu tarafından belirtilmiştir.
Birinci ekleme ve katma ile bağlama anlamıdır. Başka bir ülkenin topraklarının zorla alınması durumunda, bunun idari işlemler ve uluslararası kavramlarla yapılmasıdır.
Özellikle günümüzde ikinci anlamından daha popüler bir kelime olarak kabul edilmektedir. İkinci anlamı ise bir devlete ait toprağın başka bir devlet tarafından zorla alınması ve işgal edilmesi anlamı taşımaktadır.
İlhak Etmek Nedir?
İlhak terimi, uluslararası zorunlu arazi edinimi ile karşı karşıya kalındığında resmi yazışmalarda kullanılır. İlhak etmek gibi ibarelerle de değerlendirildiği söylenebilir. Zorla alınan toprakların ve iki ülke arasındaki durumun uluslararası hukuk kavramı üzerinden idari işlemler yoluyla resmileştirilmesi olarak da ifade edilebilir.
Bugün çok fazla olmasa bile, dünyanın bazı bölgelerinde bu yöntem hala var olabilir. Aynı zamanda sözcüksel ekleme, katma ya da bağlama şeklinde de kullanılabilir.
Son günlerde Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan durumda bu terime uygundur. Çünkü, Rusya bir Ukrayna’ya devletin izni olmadan zorla girdi. Bu aslında bir savaş suçudur. Fakat askeri güç olarak Rusya çok önde olduğu için Ukrayna sınırlı olarak karşılık verebiliyor.
Yakın Zamanda Yaşanan İlhak Örnekleri
Tarihte pek çok kez bu yöntem ile topraklar işgal edildi. Fakat çok fazla geriye girmeye gerek yok. Hafızamızı biraz zorlayarak aklımıza bir kaç yer gelebilir. Sizin için bizim aklımıza gelen bir kaç yeri sıralayalım;
- 1961 – Hindistan ==> Portokiz Kolonisi Goa
- 1969 – Endonezya ==> Batı Papua
- 1976 – Endonezya ==> Doğu Timor
- Ürdün ==> Batı Şeria
- 1981 – İsrail ==> Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri
- 2014 – Rusya ==> Kırım
- Bas Döneminde Irak ==> Kuveyt
- 1976 – Fas ==> Batı Sahra
- 2022 – Rusya ==> Ukrayna