İdrarda Protein Kaçağı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
İdrarda Protein Kaçağı Nedir?
Tıbbi olarak nefrotik sendrom olarak bilinen protein kaçağı, herhangi bir önlem alınmadığında veya tedavi uygulanmadığında ciddi sorunlara neden olabilen bir durumdur. Protein kaçağı, böbreklerin zarar görmesi nedeniyle vücutta çeşitli belirti ve semptomların ortaya çıkması durumudur. Böbrek hücreleri görevlerini yeterince yerine getiremedikleri için tipik olarak idrar yolunda protein kaybı meydana gelir.
Dokularda su tutulması meydana gelir. Tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir hastalıktır. Protein kaçağı en kısa tanımıyla vücuttaki böbreğe ait hücrelerin işlevlerini yeterince yerine getirememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinir.
İdrarda Protein Kaçağı Neden Olur?
Protein kaçağı birçok faktöre bağlı olarak meydana gelebilir. Bu hasar genellikle böbreklerdeki küçük kan damarları arasında meydana gelir. Glomerül adı verilen bu yapılar böbreklerden kanı süzerek gereksiz maddelerin idrar yoluyla atılmasını sağlar. Vücudun ihtiyacı olanı kanda tutar. Fazla sıvının kan damarlarından vücut dokularına yayılmasını önler. Böylece bu sıvı dengesi korunur.
Glomerüller hasar gördüğünde fazla protein salgılarlar ve protein kaçağı meydana gelir. Protein kaçağı durumunda böbrek filtrasyon sisteminde kaçak vardır. Bu sızıntı, idrar yoluyla büyük miktarda protein kaybına neden olur. Protein kaybı nedeniyle, sıvı vücut dokularına girdiğinde kollarda, yüzde ve bacaklarda ödem oluşabilir. İlk olarak, durum göz kapaklarında kendini gösterir. Bunların dışında diğer nedenler ise şu şekildedir:
- Diyabetik nefropati böbrek hasarına neden olabilir.
- Minimal değişiklik hastalığı, çocuklarda protein sızıntısının en yaygın nedenlerinden biridir. Bu hastalık böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olur. Böbrek dokusu incelendiğinde normale yakın veya normal yapıda olduğu görülebilir. Bu hastalıkta böbrek fonksiyon bozukluğunun nedeni belirlenemez.
- Amiloidoz, amiloid adı verilen bir maddenin organlarda birikmesi sonucu oluşur.
İdrarda Protein Kaçağının Belirtileri Nelerdir?
Protein sızıntısı ile ilişkili birçok semptom vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yorgunluk hissi,
- İştahsızlık,
- Kilo alımı,
- Hiperlipidemi,
- Yüksek tansiyon,
- İdrarda sık köpürme,
- Yüksek kan lipid seviyeleri
- Yüksek tansiyon,
- İdrarda sık köpürme,
- Yüz, göz kapakları, ayaklar, kollar, bacaklar, ayak bileklerinde ödem,
- Enfeksiyona karşı artan duyarlılık artar.
- Kemiklerde yumuşama hissi ve D vitamini eksikliği,
- Kanda pıhtı oluşturma eğilimi,
- Kanda protein eksikliği olarak sınıflandırılabilir.
Protein sızıntısı tedavi edilmezse böbrek yetmezliği hastalığına yol açabilir. İdrarda protein kaçağı, günlük yaşamda kronik böbrek yetmezliğinin ilk belirtisi olarak kabul edilir. Böbrek yetmezliğinin en yaygın nedeni şeker hastalığıdır. Diyabetli kişilerde böbrek tutulumu olup olmadığı idrarda protein testi yapılarak belirlenir.3