Hamilelikte Ne Zaman Hangi Vitamin Kullanılmalı ?
Kadınların gebelik döneminde hemen hemen tüm minerallere ve vitaminlere olan ihtiyacı önemli bir şekilde artar. Hamilelik döneminde ne zaman, hangi vitamini kullanmanız gerektiği yazının devamında.
Önceden planlamış olan gebeliklerde, kadınlar hamile kalmadan üç ay kadar önce vitamin almaya başlamalıdır. Besinlerden alınacak olan mineraller ve vitaminler hem bebek hem de anne için yeterli olmayabilir. Anne adaylarının ilk olarak yapması gereken, dengeli beslenmeye alışmasıdır. Özel durumlar dışında, hiçbir vitamin takviyesi dengeli beslenmenin yerini alamaz.
Folik Asit
Hamileliğin ilk günlerinde ve ik haftalarında anne karnındaki bebeğin omurilik ve beyin gelişimi ile ilgili problemleri en aza indirmek adına günde 0,4 mg folik asit alması gerekmektedir.
Demir
Gebeliğin ilk aylarında demir desteği en önemli desteklerden birisidir. Demir eksikliği erken doğum ya da düşük yapmaya sebep olabilir. C vitamini desteği demir emilimi arttırmak adına hamilelik döneminde alınması gereken vitaminler arasındadır.
Kalsiyum
Gebe anne adayının kalsiyuma duyduğu ihtiyaç artmış olduğundan dolayı yeterli miktarda yoğurt, peynir ve süt gibi gıdaları almıyorsa eğer günde 1000 mg kalsiyum desteği alması gerekmektedir.
Omega 3
Omega 3 yağ asidi eğer kuruyemişten ve balıktan yeterli miktarda alınmıyor ise bu vitaminlerin de takviyesi mutlaka yapılması gerekmektedir.
Bebeğin zeka gelişimini desteklemek adına annenin gebelikte A, E, B1 ve B6 vitaminlerini yeterli seviyede alması büyük bir önem arz eder. Anne adayının duymuş olduğu gereksinime göre farklı vitaminler de hamilelik dönemi boyunca alınabilir.
Hamilelik Döneminde İhtiyaç Duyulan Antioksidan Vitaminler
Beta karoten
E vitamini
C vitamini
Selenyum
Omega 3 yağ asidi
Uyarı: Hamilelik dönemi boyunca ihtiyaç duyulan vitamin farklı olabilir. Bu yüzden vitamin ve mineral eksiklikleri ile ilgili her konuyu kadın ve doğum uzmanınız ile takip etmeniz gerekmektedir.