Göz Melanomu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Göz melanomu, ciddi bir göz hastalığıdır. Melanom, cildinize rengini veren pigment olan melanin hücresini salgılayan hücrelerde ortaya çıkan bir kanser çeşididir. Gözleriniz ayrıca melanin üreten hücrelere sahiptir ve melanom geliştirebilir. Göz melanomuna oküler melanom da denir.
Melanom hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Melanom Nedir? Tipleri Nelerdir?” adlı yazımızı okuyabilirisiniz.
Rastlanan birçok göz melanomu, aynaya baktığınızda fark etmediğiniz yerde gözün iç kısmında meydana gelir. Bu, göz melanomunun saptanmasını zorlaştırır. Göz melanomları genel olarak erken belirtilere ya da semptomlara neden olmaz.
Göz melanomları için tedavi çeşitleri bulunmaktadır. Bazı başlangıç göz melanomlarının tedavisi görme yetinizi etkilemeyebilir. Bununla birlikte, ilerlemiş göz melanomlarının tedavisi genel olarak bazı görme problemlerine sebep olur.
Göz Melanomu Belirtileri
Göz melanomunun belirti ve semptomlara neden olmayabilir. Oluştuklarında, göz melanomunun belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
- Görme yetinizde yanıp veya toz lekesi hissi
- İris üzerinde büyüyen siyah bir nokta
- Gözünüzün merkezindeki siyah dairenin şeklinde bir değişiklik
- Bir gözde zayıf ya da bulanık görme
- Periferik görme problemleri
Göz Melanomunun Nedenleri
Göz melanomuna neyin neden olduğu tam olarak açık değildir. Uzmanlar, gözde meydana gelen melanomun sağlıklı göz hücrelerinin DNA’sında beklenmedik hatalar oluştuğunda ortaya çıktığını bilmektedir. DNA hataları, hücrelerin büyümesini ve kontrolden çıkmasını sağlar. Böylece mutasyona uğramış hücreler normal olarak ölecekleri zaman yaşamaya devam ederler. Mutasyona uğramış hücreler gözde birikir ve göz melanomlarını oluşturur.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Gözün primer melanomu için risk faktörleri şunlar olabilir;
- Açık göz rengi: Mavi gözlü veya yeşil gözlü kişilerde göz melanomuna yakalanama olaslığı diğer göz renklerine göre daha yüksektir.
- Yaş: Göz melanomu riski yaşla birlikte artar.
- Bazı kalıtsal cilt bozuklukları: Anormal mollere neden olan displastik nevüs sendromu adı verilen bir durum, cildinizde ya da gözünüzde melanom gelişme riskinizi artırabilir. Ek olarak, göz kapaklarını ve bitişik dokuları içeren anormal cilt pigmentasyonu ve oküler melanositoz olarak bilinen uvea üzerinde artan pigmentasyona sahip kişilerde göz melanomu gelişme riski de artmıştır.
- Ultraviyole (UV) ışığa maruz kalma: Ultraviyole maruziyetinin göz melanomundaki rolü belirsizdir. Güneşten gelen ışık gibi UV ışığına maruz kalmanın göz melanom riskini artırabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
- Bazı genetik mutasyonlar: Anne ve babalardan çocuklara geçen bazı genler göz melanomu olma olasılığını ciddi derecede arttırmaktadır.
Komplikasyonlar Nelerdir?
Göz melanomunun komplikasyonları şunları içerebilir:
- Göz içindeki basınç artışı (glokom): Büyüyen bir göz melanomu glokoma sebep olabilir. Glokom belirtileri ve semptomları arasında göz ağrısı ve kızarıklığın yanı sıra bulanık görme de olabilir.
- Görme kaybı: Büyük göz melanomları genellikle etkilenen gözde görme kaybına ve retina dekolmanı gibi görme kaybına neden olan komplikasyonlara neden olabilir. Küçük göz melanomları, gözün kritik bölgelerinde meydana gelirse görme kaybına neden olabilir. Vizyonunuzun merkezinde veya yanda görmekte zorluk çekebilirsiniz. Çok gelişmiş göz melanomları tamamen görme kaybına neden olabilir.
- Gözün ötesine yayılan göz melanomları: Göz melanomu karaciğer, akciğerler ve kemikler de dahil olmak üzere vücudun iç organlara doğru yayılabilir.