Girişimci Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nasıl Girişimci Olunur?
Girişimci Nedir? Girişimci, kar elde etme riski ile beraber bir iş kurma, yönetme ve başarılı olma yeteneğine ve arzusuna sahip biri olarak tanımlanmaktadır. Girişimciliğe en iyi örnek, yeni bir iş girişiminin başlamasıdır. Girişimciler genellikle yeni fikirlerin ya da yenilikçilerin kaynağı olarak bilinir. Eskiyi yeni bir fikir ile değiştirerek piyasaya yeni fikirler getirirler.
Her insan bir girişim başlatabilir. Ekonomide, bir girişimcinin kazandığı kar, toprak, doğal kaynaklar, emek ve sermayenin birleşiminden oluşur. Özetlemek gerekirse, yeni bir iş ve şirket kurma iradesine, yeteneğine, arzusuna ve kararlılığına sahip olan ve onunla birlikte gelen tüm riskleri göze alan herkes girişimci olabilir.
Girişimcilerin Özellikleri Nelerdir?
“Girişimci Nedir?” sorusuna cevap bulduğumuza göre akıllara takılan bir diğer konu olan “Girişimcilerin Genel Özellikleri Nelerdir?” sorusuna geçebiliriz. Öncelikle şunu bilmelisiniz. Her girişimci başarılı olmaz. Başarılı bir girişimci olabilmek için bazı özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. Bu özellikler şunlardır;
Risk Alma Yeteneği: Herhangi bir yeni girişime başlamak azımsanmayacak miktarda başarısızlık riski barındırmaktadır. Bu nedenle, bir girişimcinin cesur olması ve risk alabilmesi gerekmektedir.
İnovasyon (Yenilik): Yeni fikirler üretmek, bir şirket kurmak ve bundan kar elde etmek son derece için yenilikçi olmanız gerekmektedir. Değişim, pazarda var olan bir ürünün piyasaya sürülmesi yerine aynı şeyi daha verimli ve ekonomik bir şekle dönüştürmelidir.
Vizyonerlik ve Liderlik Kalitesi: Başarılı olmak için girişimcinin yeni girişimi hakkında net bir vizyona sahip olması gerekmektedir. Fakat fikri gerçeğe dönüştürmek için çok fazla kaynak ve çalışan gereklidir. Burada liderlik kalitesi çok önemlidir. Çünkü liderler çalışanlarını doğru başarı yolunda yönlendirirler.
Esneklik ve Değişim: Bir girişimci duruma göre esnek ve değişime açık olmalıdır. Zirvede olmak için, ürün ve hizmette değişimi kucaklayacak donanıma sahip olmalıdır.
Ürününü ya da Hizmetini İyi Tanımak : Bir girişim sahibi, ürün ve hizmet tekliflerini iyi bilmeli ve aynı zamanda pazardaki son trendlerden haberdar olmalıdır. Mevcut ürün ya da hizmetin mevcut pazarın taleplerini karşılayıp karşılamadığının hesabını yapmalıdır. Sorumluluk sahibi olmak ve gerektiğinde strateji değiştirebilmek, girişimciliğin hayati bir parçasıdır.
Nasıl Girişimci Olunur? Başarılı Bir Girişimci Olmak İçin 10 Madde
Pek çok insan girişimci olma hayali kurar. Fakat girişimci olmak çok zor olmasa da sanıldığı kadar kolay değildir. Girişimci olmak için aşağıda yer alan 10 maddeye dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Fikrinizi netleştirin.
- Pazar ve araştırması yapın.
- Sürdürülebilir olup olmadığının analizini yapın.
- Daha önce başarılı olmuş girişimciler ile tanışabilmek için etkinliklere katılın.
- Kesinlikle bildiğiniz bir iş yapın. Sıfır bilgi ile bir işe başlamayın.
- Ortak seçmeyi düşünüyorsanız çok dikkatli olun.
- Mali ve hukuki süreçleri iyi öğrenin.
- Sermayenizi boş şeylere harcamayın.
- Önünüze çıkan zorluklar karşısında pes etmeyin.
- Her zaman atacağınız bir sonraki adımı düşünün.
Girişimcilik ile ilgili diğer yazılarımız
- Girişimciler Nasıl Motive Kalır?
- Girişimcilerin Kullanması Gereken Dijital Araçlar Nelerdir?
- Girişimciler İçin Yeni Fikirleri Üretmek Nasıl Kolay Hale Gelir?
- Girişimciler İçin 5 İş Fikri Önerisi
- Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Maliyeti Nedir? (2020)