Yaşam

Gebelik Kolestazı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?

Gebelik kolestazı, safranın karaciğerde biriktiği ve genellikle avuç içlerinde ve ayak tabanlarında başlayan şiddetli kaşıntıya neden olduğu bir durumdur. Belirtiler arasında sararmış cilt ve gözler, mide bulantısı, koyu renkli idrar ve soluk renkte dışkı gibi belirtiler sayılabilir. Teşhis genellikle fizik muayene ve kan testleri yapıldıktan sonra kesinleşir.

Gebelik kolestazının tedavisi, sık fetal izleme ve kan testleri ile birlikte safra seviyelerini düşürmek için bir ilaç almanızı gerektirebilir. Komplikasyonlar solunum sıkıntısı sendromu, erken doğum, mekonyum aspirasyonu ve ölü doğum da dahil olmak üzere bir dizi risk faktörü ile karşınıza çıkarır.

Bu nedenle doktorlar gebeliğinizi dikkatle izleyecek ve genellikle bebeğin doğum tarihinden sezaryen önerecektir. Tabi bu karar tamamen doktorunuza aittir. Başka bir karar da alabilir.

Hamilelik Kolestazı

Gebelik Kolestazı Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda yer alan gebelik kolestazı belirtileri arasından herhangi birine sahipseniz kesinlikle ya ebenizi ya da doktorunuza ulaşın;

  • Aşırı kaşıntı: Döküntü olmadan şiddetli kaşıntı, kolestazın ilk ve en belirgin belirtisidir. Kaşıntı genellikle üçüncü trimesterde başlar ve genellikle avuçlarınızı ve ayak tabanlarınızı doğru ilerler. Ancak vücudunuzun herhangi bir yerinde de olabilir. Genellikle geceleri daha kötü bir hal alır. Gebelik kolestazından kaynaklanan kaşıntı, pek çok hamile kadının kuru cildinden kaynaklanan hafif kaşıntıdan çok daha rahatsız edicidir.
  • Olağandışı idrar ve dışkılama: İdrarınız normalden daha koyu görünebilir. Dışkınız ise normalden daha açık bir renkte görünebilir.
  • Bulantı ya da iştahsızlık: Hafif mide bulantısı hissedebilirsiniz. Genel bir hastalık ya da rahatsızlık hissine sahip olabilirsiniz. Yemek yemek istemeyebilirsiniz. Ayrıca sağ üst karnınızda ağrı hissedebilirsiniz.
  • Sarılık: Kanınızda bilirubin arttıkça, cildinizin ya da gözlerinizin sararır. Belirtiler arasında bu da yer alıyor.

Gebelik Kolestazı

Gebelik Kolestazının Tedavisi

Gebelik kolestazı tedavisi genellikle ursodeoksikolik asit barındıran ilaçlar ile yapılır. Bu ilaç kanınızdaki safra asidi miktarını azaltarak ve karaciğerinizin daha iyi çalışmasına yardımcı olarak sizi rahatlatabilir.

Hala kaşıntınız devam ediyorsa, doktorunuz kaşıntı önleyici ilaç da reçete edebilir. Ayrıca kaşıntıyı azaltmak için başka yöntemlere de başvurmanızı önerebilir. Bu dönemde yumuşak ve bol giysiler giymeye özen gösterin.

Aynı zamanda gebelik kolestazının tedavisinin bir parçası olarak bebeğinizi kontrol etmek için periyodik ultrason ve fetal kalp izlemesi de yapılır. Karaciğer fonksiyonunuzu ve safra seviyenizi izlemek için kan testleri yaptırmaya devam edebilirsiniz.

NOT: Yazımız tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle teşhis ya da tedavi amacı gütmez. Her zaman ilk önceliğiniz doktorunuz olmalıdır. 

Gebelik Kolestazı

Gebelik Kolestazı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu