Gaps Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?
Gaps diyeti, İngilizcedeki “Gut And Psychology Syndrome” kelimelerinden üretilmiş olan; Bağırsak ve Psikoloji Sendromu olarak çevirebileceğimiz bir tanıma sahiptir. Bağırsaktaki hasarlı yapı, içerisindeki ağır metallerin ve toksinlerin dışarıya sızmasına neden olur. Meydana gelen bu sızıntı insan vücudunun pek çok bölgesini olumsuz yönde etkiler. Hayati organlar da bundan nasibini alır. Bu duruma Bağırsak ve Psikoloji Sendromu denir.
Gaps Diyeti Nedir?
Gaps diyeti, gaps hastalığını tedavi etme amacıyla oluşturulmuş bir beslenme şeklidir. Bu diyette amaç, bozulmuş olan bakteri dengesinin düzeltilmesidir. Aynı zamanda yaralı, ateşli, hasarlı, ülserli ve sızıntılı bağırsak duvarını düzeltmeyi hedefler. Zamanla bozulan bağırsak sağlığını düzeltme ve güçlendirme amacıyla uygulanır.
Bağırsak Sağlığının Önemi
Gaps hastaları, gaps diyetine uygun şekilde beslenerek bağırsak sağlığını geri kazanabilmektedir. Bağırsaklar vücuttaki en önemli organların başında gelir. Bedensel sağlığı iyi ya da kötü etkileyen bağırsak yapısı psikolojik sağlığı da etkilemektedir. Bu nedenle insan vücudunun ve ruh sağlığının korunabilmesi adına bağırsak sağlığına oldukça dikkat edilmelidir. Ancak günümüzdeki doğallığını kaybetmekte olan gıdalar ve yanlış beslenme düzeni zamanla bağırsaklardaki epitel dokunun zarar görmesine neden olur. Bu yapının düzeltilmesi ve bağırsak duvarlarının sağlıklı kalması için doğru beslenmeye özen göstermek gerekir. Gaps diyeti de başta gaps hastalığına sahip olan kişiler için bu amaçla ortaya konmuştur.
Bağırsak sağlığı, vücuttaki sindirim ve dolaşım sistemini doğrudan etkileyen bir durumdur. Kişide stres varsa bu durum bağırsaklara da yansıyabilir. Hem midenin hem de bağırsakların sağlığı açısından doğru şekilde beslenmeye özen gösterilmesi gerekir.
Gaps Diyeti Nasıl Uygulanır?
Gaps diyeti, işlenmiş ve hazır gıdaları içerisinde barındırmaz. Bu beslenme şeklinde nörotoksin üretimi yapan yiyecekler tüketilmez. Aynı şekilde mantarları ve patojen bakterileri beslemeye dayalı olan gıdalar da tüketilmemektedir.
Tüketilmesi gereken gıdalar fermente yiyecekler ve probiyotik (yararlı bakteriler) içeren yiyecekler olmalıdır. Aynı zamanda bu diyette, ev yapımı turşu, ev yapımı yoğurt, kemik suyu, avokado, Hindistan cevizi yağı gibi besinler de tüketilmelidir. Bunlara ek olarak kırmızı pancar, tatlı patates, yer elması, balkabağı gibi besinlerin tüketimi de önem taşır.
Gaps Diyeti Püf Noktaları Nelerdir?
Gaps diyeti, başta zor ve yorucu gibi görünebilir. Ancak kişinin düzenli şekilde uygulamasıyla birlikte vücutta pozitif değişimler gözlemlenir. Bu değişimler hem fiziksel, hem ruhsal hem de beden sağlığı açısından gözle görülür şekilde olur. Bu da kişinin motive olmasında büyük oranda etkilidir.
- Şeker tüketimini azaltarak rafine şeker tüketimini sonlandırmak gerekir. Bunun için fermente yiyeceklerin tüketimini arttırmakta fayda vardır.
- Et suyu yapımında düdüklü tencere kullanmak yerine normal tencere 12-24 saat kadar pişirmeye özen gösterilmelidir.
- Yoğurt ve turşu gibi yiyeceklerin evde yapılması tavsiye edilir.
- Fermente peynir tüketilmelidir.
- Soğan ve havuç içeren çorbalar tüketilmelidir. Bunlar kişiye ihtiyacı olan karbonhidratı sağlayarak enerji verir.
- Paketlenmiş ürün satın almamaya özen gösterilmelidir. Bunun yerine evde yapılmaları tavsiye edilir.
- Sebzeleri ve gıdaları taze almaya özen göstermek gerekir.
Örnek Gaps Diyeti Menüsü
Kahvaltı: Yumurta (haşlanmış ya da zeytinyağlı sahanda), sebze (salatalık, domates), zencefil çayı (limonlu), badem unu ile yapılmış ekmek
Ara öğün: 1 bardak kefir (mümkünse evde yapılmış)
Öğle yemeği: 1 kase ev yoğurdu ve kıymalı ıspanak
Ara öğün: 1 bardak evde hazırlanmış sebze suyu
Akşam yemeği: Haşlanmış brokoli, et (ızgara), avokado ve 1 bardak ev yapımı kemik suyu
Ara öğün: 1 bardak süt (laktozsuz)