Kültür&Sanat

Foley Sanatçısı Nedir?

instagram takipçi hilesi

Ses, filmin en önemli unsurlarından biridir ve filmde sesin yaratılmasındaki en önemli rollerden biri de Foley sanatçısıdır. Peki bir Foley sanatçısı tam olarak ne yapar? Studio Binder‘a göre Foley sanatçıları, filmler ve TV şovları için ses efektleri, özellikle de bir sahnenin çekimi sırasında kaydedilmemiş sesler oluşturmaktan sorumludur. Bu da Foley sanatçılarının bir projenin yapım aşamasına ancak çekimler tamamlandıktan sonra girdikleri ve bu ses efektlerini set yerine stüdyoda yarattıkları anlamına geliyor.

foley sanati 1

Studio Binder’da listelendiği gibi, Foley sanatçılarının yaptığı ses efekti türleri, bir film veya TV şovunun gerçekliğinde var olan her şey dahil, geniş ve çeşitlidir. Çıkardıkları sesler arasında ayak sesleri, hayvan sesleri ve günlük nesnelerin sesleri gerçek dünya seslerinin yanı sıra ejderha kükremeleri, lazer silahları ve robot vızıltıları gibi daha fantastik sesler de yer alır.

Foley Sanatçısı Nedir?

Foley Sanat Formunu Yaratan Adam

foley sanati 2

Enhanced Media‘ya göre, ses efektlerini performansla birleştirme fikrinin kökleri, oyunların genellikle oyuncuların maskelerinden amfitiyatroların kendi mimarisini kullanmaya kadar çeşitli tekniklerle üretilen belirli seslerin eşlik ettiği antik Yunanistan‘a dayanmaktadır.

Ancak Enhanced Media‘da belirtildiği gibi Jack Donovan Foley ortaya çıkana kadar ses ve sinema tam anlamıyla bir araya gelmedi. 1891 yılında New York‘ta doğan Foley, ses efektleri üzerinde çalışarak büyüdü ve ayak sesleri, hava durumuyla ilgili sesler ve daha fazlası gibi sesleri yeniden yaratmak için yenilikçi yöntemler geliştirerek, filmin tamamen sessiz bir ortam olarak ününü sarsmaya yardımcı oldu.

Sinema filmlerine ses efektlerini dahil etme yaklaşımı, o dönemde radyolara hakim olan ve seslendirme sanatçılarının da izleyiciler için daha inandırıcı bir ses dünyası yaratmaya yardımcı olmak üzere yapay olarak üretilen çeşitli seslerle katıldığı radyo pembe dizilerinden geliyordu.

Foley Sanatının Evrimi

foley sanati 3

Enhanced Media’ya göre, herhangi bir sanat formu gibi, Foley’nin de film yapımında daha yaygın hale gelmesi epey zaman aldı. İlk kullanımlarından bazıları, 1925‘teki ‘Operadaki Hayalet’ ve 1929‘daki ‘The Jazz Singer’ idi ve yaygın olarak ilk gerçek sesli film olarak kabul ediliyordu. O zamanlar, filmlerin söylenemeyen veya duyulmayan şeyleri anlatmak için altyazıları ve başlık kartları vardı, ancak genellikle canlı müzik eşlik ediyordu.

Sonraki yıllarda, sonraki sanatçılar Jack Donovan Foley‘in yeniliklerini genişleterek ses efektlerini bir filmin önemli bir parçası haline getirdiler. Sesin önemini ortaya koyan filmlerden biri de Stanley Kubrick‘in 1960 yapımı epik filmi ‘Spartacus’tu; filmde Jack Foley‘nin kendisi yürüyen askerlerin seslerini gerçekleştirmeye yardımcı olması için getirilmişti.

O zamandan beri, TV ve film için sesi yeniden oluşturmada kullanılan araçlar ve teknikler oldukça değişti. Enhanced Media‘da açıklandığı gibi, dijital teknoloji, Foley sanatçılarının sesleri büyük kitaplıklarda toplamasını ve kaydetmesini sağlayarak işlerini her zamankinden daha kolay hale getirdi. Bununla birlikte, yeni ve heyecan verici seslere duyulan ihtiyaç azalmadı ve gişe rekorları kıran birçok büyük film hala ses dünyalarını elle zorlamak için Foley sanatçılarına güveniyor.

Foley Sanatçısının Araçları

foley sanati 4

Foley sanatçısı için gerçek bir standart araç seti yoktur. Gerçekten, tek ihtiyaçları olan hayal güçleri ve sanatçıdan sanatçıya değişecek olan hemen hemen her türde geniş bir nesne yelpazesidir. The New Yorker‘da belirtildiği gibi, Foley sanatçıları arasında yaygın olan birkaç öğe arasında kereviz (kırılan kemiklerin sesini taklit etmek için harikadır) ve lahana (yüze vurulduğunda yumruklar için mükemmel bir ses çıkarır) bulunur.

The New Yorker tarafından ana hatları çizilen diğer bazı Foley sanatçı araçları arasında, sert bir yüzeyde ayak sesleri veya evcil hayvanların patileri gibi yaygın sesleri yeniden oluşturmak için ataçlar ve çiviler bulunur. Foley sanatçısı Joan Rowe, güderi derinin nemli kısımlarını nasıl kullandığını anlatıyor: ‘Tıpkı çamur gibi ses çıkarıyorlar.

Ayrıca kan için de mükemmeldirler. Birini göğsünden bıçaklamak istiyorsanız ve bıçağın girerken çıkardığı sesi duymak istiyorsanız.’ Bu ifadeden de tahmin edebileceğiniz gibi, bazen oldukça iğrenç ve ürkütücü sahneler için seslendirme yapmak üzere Foley sanatçıları çağrılır.

Bir Filmde Sesin Duygusal Önemi

foley sanati 5

Ses, bir filmin en önemli ama gözden kaçırması kolay yönlerinden biridir. Foley, ses tasarımcılarının bir filmin duygusal unsurunu dikkat çekmeden vurgulamalarını gerektirir, bu da onların işini büyük ölçüde nankör bir iş haline getirir. The New Yorker‘a göre, ‘Star Wars’ yaratıcısı George Lucas, sesin sinema deneyiminin yarısı olduğunu belirtti.

Bu bir abartı gibi görünebilir, ancak örneğin bir korku veya gerilim filminde gündelik seslerin nasıl daha uğursuz bir hava kazandığını bir düşünün; yetenekli bir Foley sanatçısının elinde, bir ayak sesi veya kapı gıcırtısı bir filmi çok daha gerilimli hale getirebilir.

The New Yorker‘da belirtildiği gibi, sesin duygusal gücüne inanan tek ünlü sinemacı Lucas değildir. Oscar adayı yönetmen David Fincher, efsanevi ses tasarımcısı Ben Burtt‘ün ‘Raiders of the Lost Ark’ filminde, özellikle de dövüş sahnelerinde yumruk yiyen insanların seslerinde yaptığı çalışmaların büyük bir hayranıdır.

Ancak iş ‘Dövüş Kulübü’nü yapmaya geldiğinde Fincher, filminin dövüş sahnelerinin seslerini daha abartılı ‘Indiana Jones’ filmlerindeki seslerden farklı kılacak bir şey istedi ve şöyle dedi: ‘Birbirlerine vurduklarında bunun bir patates çuvalını yumruklamak gibi olduğundan emin olmak istedik ve bunu seksi kılacak şekilde abartmadık.’

Foley’nin Geleceği

foley sanati 6

Film endüstrisinde dijital teknoloji her zamankinden daha yaygın hale geldikçe, Foley’in geleceğinin tehlikede olduğunu varsaymak kolay olabilir. Ne de olsa, bir bilgisayarın yazılı bir komuttan biraz daha fazlasıyla herhangi bir sesi sonunda yeniden yaratması gerçekten o kadar imkansız mı? Bununla birlikte, Foley sanatı dijitalleşmeye karşı büyük ölçüde güvenli görünüyor.

Foley sanatçısı Jana Vance, The New Yorker‘a ‘Kendimi ayakkabı tamircisi gibi hissediyorum. Hâlâ ellerimizle veya ayaklarımızla bir şeyler yapıyoruz’ dedi. Ses yaratmanın bilgisayarların şu anda yeniden üretemediği dokunsal bir unsuru var.

Foley sanat formunu dijitalleştirme çabaları olmadığından değil. The New Yorker, bilgisayarla oluşturulan görüntülerde zaten yaygın olan yapay zekanın bir gün nasıl Foley sanatçılarının işlerinin yerini alabileceğine değiniyor.

Bununla birlikte, yapay zekanın kulaklarını, hayal güçlerini ve ele geçirebildikleri her türlü nesneyi kullanarak yetenekli bir ses tasarımcısının becerisiyle boy ölçüşebilmesi için daha kat etmesi gereken uzun bir yol var. Vance, insan Foley sanatçılarına olan ihtiyaç konusunda umutlu olmaya devam ediyor, ‘Sonuç olarak, Foley’nin güzelliği onun özgünlüğü ve ruhu. Her işaret, hatta her adım bile güzellik potansiyeline sahip.’

Foley Sanatçısı Nedir ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu