Evde Patates Nasıl Yetiştirilir?
Evde patates yetiştirmek oldukça keyifli bir iştir. Verimliliği kullandığınız patatese göre değişmekle birlikte şu anda yaklaşık 1 çuval yani 1 kg patatesiniz olduğunu varsayalım. Bu süre 2-3 ayınızı alacak olsa da alacağınız ürün sizi çok mutlu edecek ve tüm emeklerinize değecektir.
Evde Patates Nasıl Yetiştirilir?
Bazıları için evde sebze ve meyve yetiştirmek ekonomik bir faaliyet olduğu kadar hobidir. Zaman zaman yükselen fiyatlardan etkilenmemek için evinizde küçük bir bahçe oluşturabilirsiniz. Yediğiniz sebze ve meyveleri bu bahçede yetiştirebilir, zamanı geldiğinde organik lezzetlerini toplayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Mor Patates Nedir? Faydaları Nelerdir?
Malzemeler
- Patates (Yaklaşık 5-6 patateslik bir poşet yeterlidir.)
- Cam kavanoz veya cam bardak
- Temiz su
- Turba, nehir kumu ve gübre bakımından zengin yüksek kaliteli toprak
- Geniş çuval
Yapılışı
Kullanmak istediğiniz patatesler ekimden önce filizlenmelidir. Bu nedenle ilk görev, patatesleri filizlendirmenin en kolay yolunu bulmaktır. Bildiğiniz gibi patatesinizi çimlendirmenin en sağlıklı ve kolay yolu yapmanız gereken basit şeylerdir ve evde uzun süre poşette kalsa bile kendi kendine kolayca çimlenecektir. Kullandığınız patatesin dibine 3 tarafından kürdan batırın. Kürdanın patatese yaklaşık 1 cm kadar girdiğinden emin olun.
Daha sonra hazırladığınız cam kavanoz veya bardaklara temiz su doldurun ve patatesleri bu cam kavanoz veya bardakların dibine şekilde gösterildiği gibi yerleştirin. Mümkünse güneş alan bir yere koyun. 2-3 gün içinde kürdanla bıraktığınız patatesler, filizlenmeye başlayacaktır. Patatesleriniz filizlenmeye başladıktan sonra ekime hazırdır.
Kullanacağınız torbanın kenarını kıvırarak boyunu kısaltın ve 15-20 cm yüksekliğinde toprakla doldurun. Patatesleri filizlenmiş kısım yukarı bakacak şekilde bu toprağa yerleştirin. En az 5 cm toprakla örtün. Patatesler vücudun toprağa değdiği yerden ürediği için üzerini toprakla örtmek en iyisidir. Tabii ekimi bitirdiğinizde işiniz bitmiyor.
İlginizi çekebilir: Çıtır Çıtır Patates Kızartması Teknikleri Nelerdir?
Patates torbalarını güneşli ama çok sıcak olmayan bir yerde tutmak ve toprağın daima nemli olduğundan emin olmalısınız. Sıcak yaz aylarında haftada 1-2 kez sulanması tavsiye edilir. Çuvalın içindeki patates filizleri topraktan çıkıp yeşil yapraklarını ortaya çıkardığında mutlu olacaksınız ama bakımdan vazgeçmemeniz gerektiğini de unutmamalısınız.
Bu işlem sırasında tabana zengin toprak eklemeli ve yükselen yapraklara zarar vermemelisiniz. Toprağı eklerken torbanın katlanmış kenarlarını kaldırmaya başlayın. Torbanın kenarları tamamen açılıncaya kadar bu işleme devam edin. Bu işlem sırasında patatesleriniz toprakta üremeye devam edecektir. Ne zaman toprak ekleyeceğinizden emin değilseniz kullanabileceğiniz küçük bir numara var. Patatesler topraktan 20 cm yukarıda yaprak veriyorsa dipten 5-10 cm kadar toprak ekleyebilirsiniz diyoruz.
Ektiğiniz, düzenli suladığınız, toprağı güçlendirdiğiniz patatesler yukarıdaki gibi göründüğünde, yani yapraklar kendi kendine salınmaya başladığında hasat vakti gelmiş demektir. Bu süre zarfında tabii ki torbanın etrafındaki toprakta büyüyen yabancı otları temizlemeyi ve yapraklarda küf veya böcek istilası gibi diğer sorunlardan arınmış olduğundan emin olmayı ihmal etmeyin.
Balkonunuzda veya bahçenizde kendi sebzelerinizi yetiştirmek oldukça keyifli bir hobidir. Doğru yaparsanız yabani ot, küf, böcek ve mantar probleminiz olmaz. Bu hobi aynı zamanda mutfağınızda sağlıklı büyüyeceğinden emin olduğunuz malzemeleri kullanmanızı sağlar. Kendi yetiştirdiğiniz sebzeleri yemenin keyfi bir başka olacak.