eSim Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Neler?
eSim Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Neler? eSim, telefonunuzun içinde, tıpkı bir SİM kart gibi çalışan küçük bir çiptir. Bu fiziksel bir SIM kart değildir. Bu sebeple telefonunuza takmak ya da diğer SIM kartlarla değiştirmek konusunda endişelenmenize gerek yoktur. eSim’inizi çalışır duruma getirmek için, eSim’leri destekleyen bir operatöre başvurmanız yeterlidir. Onlar sizin için etkinleştirmeleri gerçekleştireceklerdir. eSim’inizde depolanan birden fazla ağdan planlarınız olabilir. Fakat aynı anda yalnızca birini kullanabilirsiniz.
Telefonunuza gerçek bir SİM kart almak zorunda kalmak yerine sizin için bir SİM kart görevi görür. Cep telefonu operatörünüz bunu sanal olarak sağlar. Esasen, ihtiyaç duyduğunuz anda güncellenen yerleşik bir SİM’dir ve gerçek fiziksel SİM olmadığı için birden fazla operatör depolayabilirsiniz.
eSim’in Avantajları Nelerdir?
eSim’in, özellikle telefon operatörlerini değiştirmekle ilgili pek çok avantajı vardır. Örneğin, bir operatörden diğerine geçiş yapıyorsanız, yeni bir SİM kart almak için bir operatör mağazasına gitmeniz gerekir. eSim’lerde buna gerek yoktur.
Birden fazla operatöre geçmeyi düşünüyorsanız, bu da oldukça kolaydır. eSim, içinde birden fazla operatör taşımanıza izin verdiği için, aralarında hızla geçiş yapabilirsiniz. Operatörünüzün çekmediği bir alanda kendinizi sinyalsiz bulursanız bu durum oldukça kullanışlı olabilir.
eSim’ler bir telefonda SİM kart ve malzemelerine göre daha az yer kaplar. Telefon üreticileri, telefonunuza ekstra özellikler ya da daha büyük bir pil eklemek için bu ekstra alanı potansiyel olarak kullanabilir. Ekstra pil ömrü her zaman memnuniyetle karşılanır.
eSim’in Dezavantajları Nelerdir?
Artı yönlerin eksilerden ağır bastığını düşünülmektedir. Ancak eSim’de birkaç potansiyel kusur vardır. Fiziksel bir SİM kart ile, telefonunuz bozulursa, SİM’i aktarabilir ve tüm bilgilerinizi başka bir telefonda taşıyabilirsiniz. Bu olay bir eSim ile mümkün olmayabilir. Kişiler, mesajlar ve daha fazlası gibi bulutta depolanan bilgiler dışında bir telefondan diğerine veri aktaramayabilirsiniz.
Ayrıca, eSim’ler güvenli olmalarına rağmen cihazdan çıkarılamazlar ve yeniden programlanabilirler. Bu sebeple bazıları cihazlarının izlenebilir olduğu konusunda endişeler bulunmaktadır.
eSIM Destekli Akıllı Telefonlar
- Apple iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone XR
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro
- iPhone 11 Pro Max
- iPhone 12
- iPhone 12 Mini
- iPhone 12 Pro
- iPhone 12 Pro Max
- iPhone SE 2020
- Samsung Galaxy Note 20 ve Note 20 Ultra
- Samsung Galaxy Z Fold 2
- Samsung Galaxy S20 Ultra
- Motorola Razr/Razr 5G (2020)
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Samsung Galaxy Note 20/Note 20 5G
- Samsung Galaxy Z Flip
- Google Pixel 4A
- Google Pixel 4/4XL
- Google Pixel 5
- Meizu Zero
- Huawei P40 serisi
- Huawei Mate 40 serisi
eSim’i Kullanan Operatörler
Ülkemizde Vodafone eSim’i kullanmaya başladığını açıkladı. Turkcell ve Türk Telekom ise 2021 itibari ile eSim teknolojisini kullanmaya başlayacağı tahmin edilmektedir.