Dünyanın En Az Vergi Alan 10 Ülkesi
Vatandaşı en çok ilgilendiren ekonomik olaylardan biri de Vergidir. Ülkemizde sık sık haberlerde veya gazetelerde işte şu kadar zam vs gibi kısa sürede unuttuğumuz ancak yaşamımızı sürdürürken zorlayan bir durum haline gelen işte o vergiler .
En son Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yapılan zam ile ülke gündemine giren yüksek vergi ücretleriyle ilgili bizde bir derleme hazırlama gereği duyduk. Dünyada vergiyle işi olmayan yani düşük vergi alan ülkeleri sizler için sıralıyoruz .
İşte Dünyanın En az Vergi Alan 10 Ülkesi
10. Mauritius – %24.5
Hint okyanusunda bulunan bu küçük ada ülkesinde damga vergisi veya ülkede kurulan şirketler için bir vergi alınmamaktadır.
9. Güney Kıbrıs: % 23.2
KKTC’nin Rum komşusu, Ruslara göre bir vergi cennetidir.
8. Singapur: %18.4
Çok düşük vergi oranından dolayı dünya çapında birçok şirket Asya operasyonları için bu ülkeyi seçmektedirler.
7. Gürcistan: %16.4
Sovyetler Birliğinin ayrılmasından sonra kendi radikal kararları olarak düşük vergi modelini benimsemiş olan devletlerden biridir.
6. Zambiya: %14.8
Madencilikte dünyada birçok şirketin rağbet ettiği bir ülkedir. Maden şirketlerinden alınan vergi ise sadece %9’dur.
5. Lesoto: %13.6
Listedeki diğer ülkelere göre dünyanın en fakir ülkelerinden biridir. Herhangi bir Afrika ülkesine göre çok daha düşük vergi oranı vardır.
4. Bahreyn: %13.5
Komşu ülkelerine göre petrolden en az kazanan ülkedir. Buna rağmen harç geliri, sermaye kazançlarından, satıştan, faizden veya teliften her hangi bir vergi almamaktadır.
3. Kuveyt: %12.8
Yakın zamanda mali açığı gidermekle uğraşan bu ülke en düşük vergili üçüncü ülke konumundadır.
2. Katar: %11.3
Katar dünyanın petrol zengini ikinci ülkesidir. Vergiye ihtiyaçları olduğu söylenemez, en azından şimdilik.
1. Makedonya: %7.4
Kendi iç işlerinde bile %10’dan az vergi alan tek ülkedir. IMF’ye olan borcu 2008 yılından bu yana ikiye katlansa da dünyanın en düşük vergili ülkesidir.
Keşke bu ülkeler arasında olsak ama tüketim toplumu yerine üretim toplumu haline geldiğimizde ancak olacak bir durumdur . Bizler ancak onların, kendilerince az kazandığı ve küçük tatil yaptığı ülke olmaya mahkumuz . Bu durum ancak bizler üreten toplum olunca tersine dönüşecektir.
Ney yazık ki ülkemizde hep hazırdan yemek , olanı satmakla meşgulüz. Ama yok olanı var etmek yeniden bir şeyler icat etmek ve bunu pazarlamak satmak daha iyisi değil midir? Ülkemizin adını ekonomimizle duyuralım ve biz de üçüncü sınıf ülkesi olmayalım.