Sağlıklı Yaşam

D Vitamini Kullanımında Sıkça Yapılan Hatalar!

instagram takipçi hilesi

D vitamini vücudumuzun işleyişi, genel sağlığı ve pek çok ciddi hastalıktan korunabilmesi için oldukça önemlidir. Gerek bağışıklık sisteminin güçlü kalması, gerekse de kemik sağlığı açısından ihmal edilmemesi gereken bir vitamindir. Genellikle yaz aylarında güneşlenerek elde ettiğimiz bu vitamini, kış geldiğinde depolamakta zorluk çekeriz.

Kış hastalıklarından korunmak için kendimize aldığımız takviyeler arasında, vitamin D içeren pek çok form da bulunur. Hatta çoğu zaman, aldığımız ek gıdalara bir de vitamin D içeren besin ögeleri ekleyerek, vücudumuzda sentezlenmesini sağlarız. Böylece kış mevsimindeki güneş alma açığını kapattığımızı düşünürüz.

Peki gerçekten hal böyle midir? Aslında her vitaminin kullanım dozu ve şekli farklıdır. Yani genel geçer bilgiler ışığında kullanılan bazı yan ürünler, vitamin fazlalığı bakımından sağlığımıza fayda yerine zarar verebilmektedir. İşte biz de bu yazımızda sizlere, bu konuya ilişkin bir takım açıklamalar yapıyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

d vitamini

D Vitamini Alırken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Tahlil Yaptırmadan D Vitamini Kullanmak

Kanda vitamin düzeylerinize baktırmadan bu tür takviyeler kullanmak vücudunuzu yorabilir, böbrek fonksiyonlarınızı veya karaciğerinizi yıpratabilir. Ayrıca kalsiyum kaybı, uykusuzluk gibi sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle, kan tahlili yaptırmadan 4000 IU üzeri vitamin takviyesine başvurmanız, kesinlikle hatalı bir davranış olacaktır.

Magnezyum Eksikliğine Rağmen D Vitamini Kullanmak

Evet bu ilginç bilgiyi ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Ancak eğer vücudunuzda magnezyum eksikliği varsa; Vitamin D aldığınızda, bu sadece vücutta depo edilir, yani kullanılamaz. Depolandığı halde kullanılamayan vitamin ise, vücudun işleyişinde bazı aksaklıklara yol açabilir. Örneğin ani tansiyon düşüklükleri, eklem ağrıları ya da kemik yoğunlunun azalması gibi sorunlar görülebilir.

Akşam Saatlerinde D Vitamini Almak

Vitamin D en çok güneşte bulunmaktadır. Hatta öyle ki gün içerisinde 20 dakikalık bir güneş banyosunun, vücudun tüm ihtiyacını karşılayabileceği bile söylenmektedir. Dolayısıyla alınan takviyelerin de gündüz saatlerinde (kahvaltı sonrası) tercih edilmesi ve bu eksikliği gidermesi gerekmektedir. Üstelik akşam saatlerinde içilen D vitamininin, melatonin hormonunu baskılayarak, uykusuzluk sorununa yola açabileceği belirtilmektedir.

dd

D Vitamini Faydaları

Saymakla bitmeyen ve eksikliği halinde bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiren D vitaminin faydalarına bir bakalım..

  1. Kemik sağlığı açısından çok önemlidir. Kemik erimesiyle savaşıyor. Aynı zamanda kasın lifli yapısını ve kaslardaki gücü arttırarak hem düşmelere hem de kırık çıkıklara karşı koruma sağlıyor.
  2. Pek çok kanser türüne karşı kullanılıyor. Hatta yapılan bir takım araştırmalar, eksikliğinin vücutta tümör oluşumunu kolaylaştırdığını gösteriyor. Özellikle; meme, kolon, yumurtalık ve prostat kanserlerinden korunmada çok önemli bir yeri bulunuyor.
  3. Kalp ve damar hastalıklarında etkili bir vitamin olarak görülüyor. Damar sertliği, yüksek tansiyon ve solunum sistemini tutan diğer hastalıklarla mücadele ediyor.
  4. Şeker hastalarının D vitamini düzeyleri, genel iyilik halinde bir hayli etkili! İnsülin direncine karşı aktif rol oynuyor.
  5. Enfeksiyonlarda, iltihabi hastalıklarda ve bağışıklık sistemini ilgilendiren problemlerde mutlaka D vitamini seviyelerinin korunması gerekiyor.

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Daha Yaygın Bir Şekilde Görülür?

Halk arasında yerleşmiş bir düşünce kalıbı vardır ki; o da ”pencerenin önünde güneşe çıkıp yarım saat otursam D vitamini almış olurum” şeklindedir. Bu algı kesinlikle yanlıştır. Öncelikle bilinmelidir ki; güneşin faydalı ışınlarının vücudumuza girebilmesi için, camdaki tül, perde veya üzerimizdeki giysiler birer engel teşkil eder.

d vitamin

Bir diğer grup ise D vitaminin yalnızca belli başlı gıdalar ile alınabileceğini savunmaktadır. Ancak bu düşünce de yanlıştır. Evet, yağlı balıklar, balık yağı, yumurta sarısı, mandıra ürünleri, yeşillikler ve tahıllar bu vitamin bakımından zengindir. Fakat tek başına yeterli değildir. Dolayısıyla hem bu beslenme şeklinin benimsenmesi hem de yaşa ve kandaki seviyelere göre, gerekli vitamin takviyelerinin başlanması, eş zamanlı olarak gereklidir.

Tüm bunların haricinde;

  • Süt, yumurta, balık yemeyen kişilerde
  • Laktoz intoleransı olanlarda
  • Karaciğer ya da böbrek yetmezliği çeken hastalarda
  • Vegan beslenenlerde
  • Bağırsakları ile ilgili problemi olan insanlarda
  • Obezlerde ve obezite ile ilgili operasyon geçiren hasta gruplarında
  • Steroid grubu ilaç alanlarda ve epilepsi gibi kronik hastalıklara yönelik ilaç kullananlarda
  • Hareketsiz ve kapalı bir yaşam tarzı olanlarda, yani güneşten uzak kalan kimselerde bu soruna çok daha sık rastlanmaktadır.

D Vitamini Kullanırken Yapılan Hatalar İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu