Egzersiz ve Fitness

Refleksoloji Nedir? Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Refleksoloji, ayak, el ve kulaklardaki belirli refleks noktaları ile ilişkili organ ve sistemlerin bu noktalara basınç uygulanarak tedavi edilmesi için tasarlanmış bir yöntemdir. Refleksolojinin ilk kanıtı Mısır papirüslerinde görülür ve refleksolojinin ilk olarak 5000 yıl önce Çin’de ortaya çıktığı düşünülmektedir. 20. yüzyılda Dr. William Fitzgerald ayaklar ve organlar üzerindeki bazı noktaların bağlantılı olduğunu keşfetti. Fizyoterapist Eunice Ingham el ve ayaklardaki noktaları çizerek refleksolojinin temelini attı.

Refleksoloji Nedir? Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır?

Refleksoloji, tamamlayıcı, destekleyici ve güvenilir alternatif tıp yöntemlerinden biri olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Refleksolojinin nörolojik bozukluklarda uygulanması, ağrı gibi fiziksel rahatsızlıklar, zührevi hastalıklar, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik bozuklukların tedavisine destek olur.

Refleksoloji Noktaları Nelerdir?

Ayak, el ve kulaklarda yer alan bu noktalar vücutta bulunan belli sistemlere, organlara ve kemiklere karşılık gelir.  Bu anlamda organlara ve sistemlere etki etmesi için ellerin ve ayakların alt, üst ve dış kısımları ile kulakların görünen kısımlarına masaj yapılır. Refleksoloji ayaklarda, ellerde ve kulaklarda bulunan refleksoloji noktaları kullanılarak gerçekleştirilir.

Organ ve sistem refleks noktalarının en geniş yeri ayaktır. Sağ ve sol ayak, dikey bir gövdeyi temsil eden farklı organları uyarır. Sol ayakta başta kalp olmak üzere vücudun sol tarafındaki tüm organlar, sağ ayakta karaciğer gibi sağ taraftaki organlar temsil edilir. El bölgesinde yer alan rekleksoloji noktaları on basınç bölgesinden meydana gelir.

refleksoloji 3

Organlar, kemikler ve sistemler ile eller, ayaklar ve kulaklar arasındaki bağlantılar sinir uçları aracılığıyla kurulur. Eller ve parmaklarla sinir uçlarına basmak veya ovmak elektrokimyasal stimülasyon üretir. Nöronlar bu uyarıyı sinir uçlarının bağlandığı organlara iletir ve onları uyarır.

Refleksoloji Faydaları Nelerdir?

Refleksolojinin zihinsel ve fiziksel faydaları vardır. Bunlar;

  • Anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olur
  • Ağrı ve sızı hissini azaltır
  • Endorfin üretimini artırarak vücudu rahatlatır
  • Zihinsel veya fiziksel nedenlere bağlı uykusuzluk ve yorgunluğu azaltır
  • Kronik veya kronik olmayan hastalıkların tedavisine destekler
  • Lenfatik dolaşımı hızlandırır, detoksifikasyon etkisi vardır
  • Kan dolaşımını düzenler
  • Tansiyonu düzenler
  • Sağlığa faydalı hormonları artırır
  • Bağışıklık sistemini uyarır ve vücudu hastalıklardan korur
  • Dolaşım, boşaltım, sinir ve dolaşım sistemlerini uyarır
  • Vücuttaki toksinleri azaltır
  • Migren ve baş ağrılarının şiddetini azaltır
  • Zihinsel işlevleri uyararak konsantrasyonu artırır
  • Eklem hareketliliğini artırır
  • Adet öncesi belirtileri ve adet sancılarını azaltır.

Refleksoloji Masajı Nedir?

refleksoloji 2

El, kulak ve ayak refleksoloji uygulamaları, vücudun kendini iyileştirme ve tedavi etme fonksiyonunu ortaya çıkarmak amacıyla özel masaj tekniklerine dayanmaktadır. Bu uygulamalar, öncelikle alanında uzman hekimler tarafından kişinin genel sağlık durumu değerlendirilerek, buna uygun olarak ayak, kulak veya el refleksoloji masaj uygulaması belirlenir. Farmakolojik tedavilere destek vermek sebebi ile de yapılmaktadır.

Refleksoloji masajları, tıbbi tedavilerin yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyona da yardımcı olmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde, ağrıların azalması ve egzersizlerin daha kolay yapılması sağlanır. Refleksoloji uygulamaları genellikle ayak üzerine yapılmaktadır. Bu tercih, ayaklardan çok fazla sinir geçmesi nedeniyle yapılmaktadır.

Refleksoloji uygulamasından her yaş grubu faydalanabilir ve sadece hastalıkların tedavisinde değil, sağlığı korumak amacıyla da kullanılabilir. Bununla birlikte, hamileliğin ilk üç ayında bulunan kadınlara, kan damarlarında pıhtı belirlenen bireylere, kalp krizi riski bulunan hastalara, enfeksiyon ve ateş görülen hastalara refleksoloji masajı önerilmemektedir.

Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır?

refleksoloji 1

Refleksoloji masaj uygulamaları, vücudun kendini iyileştirme fonksiyonunu ortaya çıkaran özel masaj tekniklerine dayanmaktadır. Ancak, diğer masaj uygulamaları gibi, refleksoloji masajlarının da dikkat edilmesi gereken bazı noktaları bulunmaktadır.

Refleksoloji merkezleri ve ilgili kliniklerde uygulanan masajların, bu alanda eğitim almış refleksoloji uzmanları tarafından yapılması önemlidir. Ayrıca, doğru refleks noktalarının belirlenmesi de oldukça önemlidir.

El, ayak ve kulaklar bölgelerinde yer alan çeşitli sinir uçları farklı organ ve sistemler ile ilişkilidir. Bu sebeple, uzman kişilerce uygulanacak olan masajların başarılı olması için ilgili organların refleks noktalarına baskı uygulanmalıdır. Doğru sinir noktalarının belirlenmesi, refleksoloji uygulamalarının temelini oluşturmaktadır.

Refleksiyon masajı, genellikle özel olarak tasarlanmış koltuklarda gerçekleştirilmektedir. Ayaklar üzerinde yapılan uygulamalar, ayakların tamamen ovalanması ve ısıtılmasıyla başlar. Bu süreçte, refleksoloji uzmanları, ayakların yapısı ve rahatsızlıklarla ilgili değerlendirme yapabilirler.

Refleks noktaları belirlendikten sonra, el ve parmakların kullanıldığı çeşitli tekniklerle bu noktalara basınç uygulanır. Ahşap çubuklar da bu uygulamalar için kullanılabilir. Uygulamanın süresi, hastanın sağlık durumu, hastalığın türü ve uygulanan bölgeye göre 10 ila 45 dakika arasında değişebilir.

Refleksoloji İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu