MaksatSporYaşam

Crossfit Nedir? Nasıl Yapılır?

Crossfit, güvenli, etkili egzersiz ve sağlıklı beslenme ile karakterize bir spor çeşididir. Crossfit, iyileştirilmiş sağlıktan kilo kaybına ve daha iyi performansa kadar herhangi bir hedefi başarmak için kullanılabilir. Program yeni başlayanlar ve yıllarca eğitim almış kişiler içinde geçerlidir.

Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman biçimi olan Crossfit, yüksek yoğunluk seviyesinde gerçekleştirilen fonksiyonel hareketten oluşan bir kuvvet ve kondisyonlama antrenmanıdır.

Bu hareketler, çömelme, çekme, itme vb. gibi günlük yaşamınızda gerçekleştirdiğiniz eylemlerdir. Birçok egzersiz, kas inşa etmeye yardımcı olmak için önceden belirlenmiş süre boyunca süren çömelme, şınav ve ağırlık kaldırma varyasyonlarına sahiptir. Bu, herhangi bir zaman diliminde ne kadar tekrar yapacağınızı söyleyebilen geleneksel bir antrenmana göre değişir.

Bu spor, egzersizlerin yük, mesafe ve hız unsurlarına vurgu yaptıkları için çok etkili olduğunu ve katılımcıların yüksek düzeyde güç geliştirmelerine yardımcı olduğunu bilinmektedir. Bu antremanı yaparken kürekler ve bisikletler, sağlık topları, hız halatları, halkalar ve plyo kutuları gibi farklı ekipmanlardan yararlanabilir.

crossfit 1

Yararları Nelerdir?

Spor yapmak bilindiği üzere sağlımız açısında hem çok önemli hem de çok faydalıdır. Bu sporunda sağlık açısından faydaları vardır. Bunlar;

  • Güçlenirsiniz
  • Egzersiz yaparken hatrı sayılır derecede kalori yakarsınız.
  • Kalori yakımınız spor sonrasında da devam eder.
  • Kilo verirsiniz.
  • Kalp sağlığınız için faydalıdır.
  • Hareketliliğinizi ve dinamikliliğinizi arttırır.
  • Doğru yapıldığı sürece son derece güvenlidir.
  • Günlük hayatta başınıza gelen olaylarda veya düşme gibi durumlarda daha az sakatlanmanıza sebep olur.
  • Daha hızlı koşmanızı sağlar.
  • Uyku kaliteniz artar.
  • Zihinsel kazanımlarınız olur.
  • Zamanda tasarruf sağlarsınız. (Çoğu durumda antrenman 1 saat sürer.)
  • En önemlisi yaparken çok eğlenirsiniz.

crossfit 2

Crossfit Sporunun Riskleri Nelerdir?

Herhangi bir yüksek yoğunluklu antrenmanda olduğu gibi, bazı riskler söz konusudur. Bir çalışma, araştırılan Crossfit sporunu yapan katılımcılarının yüzde 20’sinin onaylı egzersizler yaparken kendilerini yaraladığını buldu.

Uzman bir fizyoterapist olan Cuyler Hudson, Crossfit’in yaralanma oranı yaklaşık yüzde 20, yani Crossfit markalı antrenmanları düzenli olarak yapan insanların yüzde 20’sinin bir noktada yaralanacağını söylemektedir. Fizik tedavi uygulamalarında Crossfitters’ı düzenli olarak görülmektedir. Yaralanmalar genellikle atlet yorgunluğuna neden olur. Bu da formlarının da yorgunluğuna neden olur ve yükün olması gereken alanlardan strese dayanamayan alanlara kaymasına neden olur.

Sakatlanma ve Yaralanma Riskinizi Nasıl Azaltırsınız?

Her sporda olduğu gibi bu sporunda maalesef sakatlanma riski vardır. Sakatlanma riskini azaltmak için aşağıdakilere dikkat edin.

  • Formunuzu kontrol edin: Yaralanma ve sakatlanma olaylarından kaçınmaya gelince, Hudson doğru formun anahtar olduğunu söylüyor. Dikkat etmek istediğiniz en büyük şey, bel omurgasında yuvarlama (low back) ve deadlift gibi egzersizler sırasında dizlerin ileriye doğru çevrilmesidir. Bel sırtında yuvarlama, bel sırtında kaslar ve bağlar üzerinde büyük bir yüke neden olur. Aynı şey dizler için de geçerlidir. Eğer çömelirken ayak parmaklarının üzerinde ilerlerseniz, dizdeki yük büyük olur ve birçok diz bunu kaldıramaz. Bunların her ikisi de en çok kalça veya ayak bileklerinde hareketlilik ve stabilite eksikliğinin telafisi olarak ortaya çıkar.
  • Doğru spor salonunu ve antrenörü seçin: Crossfit egzersizlerini acele ediyormuş gibi hızlıca yapmamanız gerekir. Uygun şekilde yapıldığında hepsi harika egzersizlerdir. Sorun, egzersiz hacmini çok hızlı arttıran ve sporcuları egzersiz için maksimum tekrar sayısını tamamlamak için form yorgunluğu ile iten deneyimsiz antrenörlerde yatmaktadır. Uzmanların tavsiyesi, yükü artırmaya başlamadan önce katılmak ve doğru formu öğrenmeye katılmak için deneyimli ve saygın bir spor salonu bulmak olacaktır.

crossfit 3

Crossfit ile ilgili videolar

Kaynak
Google

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu