Cennet Hurması (Trabzon Hurması) Nedir? Faydaları Nelerdir?
Cennet hurması ya da ülkemizde bilinen diğer adları ile Trabzon hurması ve Akdeniz hurması, yumuşak ve lifli bir dokuya sahip, tatlı, hafif keskin bir meyvedir. Dünyanın pek çok noktasında yetişen bu meyve olgunlaştığı zaman, ince kabuklu ve etli bir hale bürünmektedir.
Bu pürüzsüz, parlak, ince kabuk meyvenin rengi sarıdan kırmızı ve turuncuya doğru değişir. Biraz daha hafif etli meyveler sekize taneye kadar çekirdek içerebilir. Mayhoş bir tada sahip olabilirler. Meyve olgunlaştıkça kivi gibi yumuşamaya başlar.
Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?
1- Kan dolaşımınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Cennet hurması, fazla miktarda potasyum içerdiği için bir vazodilatör (damar genişletici ilaç) görevi görebilir. Vazodilatörler, vasküler direnci azaltır. Kan akışını ve dolaşımı artırır. Bu, ateroskleroz, felç ve kalp krizi riskini azaltır. Bir Trabzon hurması meyvesi, 270 miligram potasyum içerir.
İlginizi çekebilir: Potasyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?
2- Sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Çoğu sebze gibi cennet hurması da iyi bir lif kaynağıdır. Bir hurma meyvesi 6 gram lif içerir. Lif, kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir ve yiyecekleri sisteminize zorlayan düz kasların kasılmalarını uyarır. Erkekler ve kadınlar için önerilen günlük lif alımı sırasıyla 38 gram ve 25 gramdır.
3- Antioksidan bağışıklık sistemine yardımcı olabilir.
Akdeniz hurması, enerji üretimi ve antioksidan açısından bağışıklık sistemi ve direnç için önemli bir grup enzimde önemli bir kofaktör olan mineral manganezin yüzde 30’unu barındırmaktadır. Bu meyve aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonla savaşmak için aktivitesini uyaran iyi bir C vitamini kaynağıdır.
4- Kanseri önlemeye yardımcı olabilir.
Cennet hurmasında bulunan beta-karoten, birkaç kanser riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Uzmanlar, beta-karoten tüketiminin günde 1.7’den 2.7 miligrama çıkarılmasının akciğer kanseri riskini yüzde 40’tan fazla azalttığını keşfetmişlerdir.
5- Göz sağlığı için oldukça önemlidir.
Trabzon hurması, porsiyon başına önerilen ihtiyacın yüzde 55’i ile A vitamini açısından zengindir. A vitamini, kişinin görme yeteneğini iyileştirmesi ve yaşlandıkça gece körlüğünün gelişmesini önlemesiyle bilinir. Hurmada bulunan Zeaxanthin, bir antioksidan madde olarak davranışı nedeniyle doğrudan gelişmiş göz sağlığı ile bağlantılıdır.
İlginizi çekebilir: A Vitamini Nedir? Nelerde Bulunur?
6- B vitamini açısından oldukça zengindir.
Trabzon hurması, iyi bir B vitamini kompleksi elementleri, riboflavin ve niasin kaynağıdır. Niasinin bir kişinin iyi olarak adlandırılan kolesterolünü artırdığı ve kardiyovasküler problem riskini azalttığı bilinmektedir. Niasin eksikliği, ishal, demans, dermatit ve uykusuzluk ile karakterize bir hastalığa yol açar.
Trabzon hurması da iyi bir folik asit kaynağıdır. Folik asit, vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olur ve kansızlığı önler. Hamilelik gibi hızlı hücre bölünmesine ve büyümesine yardımcı olmak için de önemlidir. Gebe kadınlarda folik asit eksikliği, düşük kilolu bebeklerin dünyaya gelmesine sebep olabilir.