Sağlıklı Yaşam

Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Diğer tüm kanser türleri gibi, akciğer kanseri de normal hücre bölünmesi ve büyümesi süreçleri bozulduğunda meydana gelir. Normal olmayan, kontrol edilemeyen büyümeye yol açar. Hücreler bir kitleye ya da tümöre dönüşür. Vücutta doğrudan çevreleyen doku ve organları istila eden, vücudun diğer bölgelerine yayılan ya da çıkarıldıktan sonra tekrar büyüme potansiyeline sahip herhangi bir anormal büyümeye “malign” ya da kanserli hücre denir.

akciger kanseri 1

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanserinin belirtileri hastalık ilerleyene kadar mevcut olmayabilir. Bununla birlikte, bazı insanların erken belirtileri ortaya çıkabilir. Bunlar;

  • Geçmeyen öksürük
  • Ses kısıklığı
  • Balgam
  • Balgamlı öksürük ile atılan kan
  • Zayıflama
  • Hırıltı
  • Tekrar eden enfeksiyonlar
  • Öksürük ya da kahkaha ile artan göğüs ağrısı

İleri akciğer kanseri belirtileri arasında öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, yorgunluk ya da sebepsiz kilo kaybı bulunur. Kanser başka yerlere yayılmışsa ortaya çıkabilecek belirtiler arasında kemik ağrısı, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü ya da göz kapağı sarkması yer almaktadır.

Akciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Genellikle, bir hastanın akciğer kanseri olabileceği endişesi, göğüs görüntüleme yani göğüs röntgeni veya BT taraması sonrası anormal bir bulgu olarak ile ortaya çıkar.

Tanı biyopsi ya da şüpheli kitleden hücre veya dokuların çıkarılmasını gerektirir. Biyopsiler solunum tüplerinden beslenen bir kameradan veya deriden akciğer tümörüne sokulan bir iğne ile yapılabilir. Bu yaklaşımlar başarılı olmazsa, yeterli tanı için ameliyat gerekebilir. Biyopsi, kanser olup olmadığını belirlemede ve hangi tip akciğer kanserini belirlemede önemlidir.

akciger kanseri 2

Nasıl Önlenir?

Akciğer kanserini önlemenin mutlak bir yolu yoktur. Fakat, riskinizi azaltacak şeyler vardır. Bunlar;

  • Sigara içmek: Sigara içiyorsanız, bırakmalısınız. Sigara içen kişilerin dumanını solumaktan yani pasif içici olmaktan kaçının.
  • Kansere neden olduğu bilinen Arsenik, asbest, berilyum, kadmiyum, nikel veya krom içeren maddeler, kömür ürünleri, dizel motorlardan çıkan egzoz gibi hava kirliliği gibi kimyasallara maruz kalmanızı azaltın
  • Sağlıklı diyetle beslenin
  • Düzenli egzersiz yapın

Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık durumu, tümörün türü ve ne kadar yayıldığı da dahil olmak üzere hasta ile ilgili tüm bilgiler, bireyin kanseri için en uygun tedaviyi tasarlamak üzere bir araya getirilir.

Akciğer kanserinin tedavisi çok zor bir kanser türüdür. Hücre tipi ve evresi sağ kalım oranını belirlemede en kritik faktörler tanı anındaki evredir. Lokalize bir aşamada teşhis edilenler tedavi edilebilir. Ne yazık ki, çoğu insan hastalık göğüs dışına yayıldığında veya göğüste polipler içerdiğinde teşhis edilir.

Ayrıca, akciğerler çok hassas organlardır ve bazı tedavi şekillerini kolayca idare edemeyebilir. Bu kombinasyon, akciğer kanserinin neden tüm kanserlerin en düşük hayatta kalma oranlarından birine sahip olduğunu açıklar. Akciğer kanseri teşhisi konanların toplam iki yıllık sağ kalım oranı %25’tir. Beş yılda hayatta kalma oranı %15’e düşebilmektedir.

Akciğer kanseri tedavisinin amaçlarını doktorunuzla görüşmek önemlidir. Kanseri kontrol etmek için bazı tedaviler kullanılabilir. Diğerleri yaşam kalitesini artırmak ve belirtileri azaltmak için kullanılır.

akciger kanseri 3

Akciğer Kanseri ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu