İlişki Konuları

Boşanmanın Çocuğa Etkileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Evlenen kişiler yaşadıkları mutluluğun sonsuza kadar süreceğini düşünür. Ancak evlenmek kadar boşanmak da doğal bir süreçtir. Boşanma kararı çiftler için son derece zordur. Özellikle uzun süreli ve çocukların olduğu evliliklerde boşanma süreci oldukça sancılı geçer. Boşanmanın çocuğa etkileri yaşa bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu noktada ebeveynlerin söyleme şekilleri oldukça etkileyici bir faktördür. Bu yazımızda boşanma ve çocukta etkileri hakkında bilgi vereceğiz.

İLGİLİ BİLGİ: Ayrılık Acısı Nasıl Geçer?

Boşanmanın Çocuğa Etkileri Nelerdir?

Boşanmanın Çocuğa Etkileri Nelerdir?

  • Her çocuğun boşanma karşısında verdiği tepki birbirinden farklıdır. Çocuğun ailesiyle yaşadığı ilişkinin kalitesi boşanma sürecine vereceği tepkiyi doğrudan etkiler. İnkar en sık karşılaşılan tepkidir. Genellikle küçük yaştaki çocuklar bir türlü boşanma sürecini kabullenmek istemez. Bunun yerine çeşitli yalanlarla kendini kandırır. Sürekli anne ya da babasının geri geleceğini düşünür.
  • Bazı çocuklar ise boşanma sürecini terk edilmek olarak görür. Boşanma sürecinin sonunda kendisinin yalnız kalacağını düşünür. Hatta boşanma sürecinde terk edilen tarafta olduğunu düşünür. Özellikle anneye yakınsa ve annenin tutumu yanlışsa terk edilme kaygısı daha da artış gösterir. Ayrılan ya da suçlu olan ebeveynin kendisini de terk ettiği düşüncesiyle boğuşur.

Boşanmanın Çocuğa Etkileri Nelerdir?

  • Öfke çocuklarda yaygın görülen tepkidir. Annesine, babasına, arkadaşlarına, akrabalarına kısacası herkese karşı yoğun öfke duyar. Etrafındaki mutlu olan kişilere karşı düşmanlık besler.
  • Genellikle ergenlik dönemindeki bireylerde depresyona rastlanır. Bu dönemdeki bireylere iç dünyasına yoğunlaşır. Bazen aşırı sinir ile bazen de içe kapanmayla tepki gösterir. Bazı durumlarda yeme bozukluklarına rastlanır.
  • Bazı çocuklar bir anda çocukluk hallerine döner. Çocukken yaptığı ve artık unuttuğu davranışları yeniden gündeme getirir. Altını ıslatma, aileye bağlı yaşama, bebek sesiyle konuşma davranışları görülür. Bazı çocuklarda ise büyük biri gibi davranma çabasına rastlanır. Çocuk artık büyümesi gerektiğini düşünerek yaşına göre olgun davranır.
  • Barıştırma çabası ve suçluluk davranışlarına da sıklıkla rastlanır. Çocuk anne ve babasının barışması için yoğun çaba sarf eder.

Boşanmanın Çocuğa Etkileri Nelerdir? Nasıl Davranmak Gerekir?

Boşanmanın Çocuğa Etkileri Nelerdir?

Boşanma sürecinde çocuklara doğru şekilde bilgi vermek gerekir. Çocuğa neden boşanıldığı, gelecekte nelerin olacağı gibi konular aktarılmalıdır. Ancak çocuğun yaşına göre davranmak oldukça önemlidir. Çiftler, gerektiği takdirde bir terapistten yardım almalıdır.

Çocuğa boşanmayı anlatmak yalnızca anne babanın sorumluluğunda olmalıdır. Sakin ve güvenli bir şekilde aktarımda bulunmak gerekir. Çocuk kafasındaki tüm soruları sorabilmelidir. Anne – baba tüm sorulara ciddiyetle cevap verebilmelidir.

Boşanmanın çocukla ilişkiyi hiçbir şekilde etkilemeyeceği üstüne basılarak anlatılmalıdır. Evleri ayırmadan sürecin anlatılması oldukça önemlidir. Çocuk ayrılık sürecine kendini alıştırabilmelidir.

Boşanmanın Çocuğa Etkileri Nelerdir? Videoları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu