Yaşam

Bitkilere Müzik Dinletmek Büyümelerini Etkiler Mi?

Bitkiler gerçekten de doğa harikasıdır. Her bahçıvanın size söyleyeceği gibi, en küçük ve en kötü diyebileceğimiz tohumlar bile biraz özen ve dikkatle yüksek ve görkemli bitkiler haline gelebilir. Guinness Dünya Rekorları‘na göre, dünyanın en uzun ayçiçeği rekoru 2014 yılının Ağustos ayında 9 mt’nin biraz üzerinde boyu ile görkemli bir örnek tarafından tescillenmiştir. Bu ayçiçeği, daha önce aynı rekoru iki kez elinde bulunduran Hans-Peter Schiffer tarafından yetiştirilmiştir.

Aynı şekilde, bazen en dayanıklı görünen bitkiler bile artık yeter der ve bir anda büzüşüp yok olurlar. Schiffer gibi bazı insanların bitkilerle arası iyi gibi görünürken, diğerleri onları yetiştirmenin bir yolunu bulamıyor. Görünüşe göre, işin içinde biraz da şans var.

Elbette bir bitkinin ihtiyaçlarına uyum sağlamaya yardımcı oluyor: gerektiğinde özenle sulamak, dikkatlice budamak ve düzeltmek, saksı değiştirmek gibi. Bir bahçıvanın cephaneliğinde pek çok araç vardır. Bazıları için müzik de bunlardan biri olarak kabul edilir ve görünen o ki, bir bitkiye müzik dinletmek onun büyümesini gerçekten destekleyebilir.

Bitkilere Müzik Dinletmek Büyümelerini Etkiler Mi?

Klasik Müzik Mi Rock Müzik Mi?

bitkilere muzik calmak 2

Science Direct aracılığıyla, Neurobiology of Learning and Memory dergisinde 2020 yılında yayınlanan bir çalışma, Vivaldi, Chopin ve Beethoven‘ın eserlerinin öğrencilerin uyurken anılarını yeniden canlandırma yetenekleri üzerinde yararlı etkileri olabileceğini gösteriyor; bu, örneğin bir sınava hazırlanırken yararlı olabilecek bir şey. Peki ya bitkiler? Yapraklı dostlarımız da müziğin etkisinden güç alıyor gibi görünüyor. Ayrıca çok seçici oldukları da görülüyor.

Bir yayın organını, bitkilerin gözeneklerinin, hücrelerin kendileri gibi belirli ses türleriyle enerjilendiğini belirtiyor. Yayın organı kendi deneyinde bitkileri klasik müziğe, diğerlerini ise rock müziğe maruz bırakmış ve sonuçları karşılaştırmıştır. Sonuç mu? Her iki tür de bitki büyümesini olumlu yönde etkiliyor, ancak klasik müzik bunu yaparken daha etkili. Bununla birlikte, rock dinleyen bitkilerin yaprakları, büyümeleri görünüşte daha yavaş olsa da, sağlık açısından daha iyi görünüyordu.

Researchgate‘de yayınlanan, Anindita Roy Chowdhury ve arkadaşlarının 2015 tarihli ‘Müziğin Bitkiler Üzerindeki Etkisi – Genel Bir Bakış’ başlıklı çalışması, müziğin diğerleri gibi bir uyaran olduğunu ve canlı olan bitkilerin de buna yanıt verdiğini bildiriyor.

Sadece Gürültü

bitkilere muzik calmak 3

Anindita Roy Chowdhury ve arkadaşlarının ‘Müziğin Bitkiler Üzerindeki Etkisi – Genel Bir Bakış’ başlıklı makalesinde kadife çiçeği bitkileri kullanılarak bir deney gerçekleştirildiği bildirilmektedir. Bitkiler ikişer bitkiden oluşan üç gruba ayrılmıştır. Gruplardan birine bir ay boyunca dörder saatlik bloklar halinde ‘Hafif Hint Müziği’ akustik frekansı dinletilmiş, diğerine ise hiçbir ses dinletilmemiştir. İkinci bir bitki çiftine aynı süre boyunca ‘Meditasyon Müziği’ dinletildi ve ses verilmedi; son iki gruba ise ‘Gürültü’ olarak adlandırılan uyumsuz bir frekans dinletildi ve ses verilmedi.

Su, ışık ve benzeri seviyeler sabit tutuldu ve büyüme her hafta titizlikle belgelendi. Bulgular aydınlatıcıydı. ‘Hafif Hint Müziği’nin keyfini çıkaran bitki, sessizliği duyan bitkiden daha uzun büyüdü. Ayrıca, ‘Tomurcuk sayısı ve çiçek sayısı, tedavi edilen bitkide her zaman daha yüksekti. Büyümeyi izlemek için her bitkide işaretlenen belirli bir yaprak da müziğe maruz kaldığında uzunluğunda ve dolayısıyla alanında daha yüksek bir artış gösterdi.’ Aynı durum ‘Meditasyon Müziği’ bitkisi için de geçerliydi.

Çalışma, her iki müzik türünü de dinleyen bitkilerin daha etkili bir şekilde büyüdüğü sonucuna vardı. ‘Gürültü’ye maruz kalan bitki benzer şekilde gelişmeye başladı, ancak büyüme hızı kısa sürede düştü. Büyüme yönü dramatik bir şekilde değişti: sesin geldiği yönden uzağa doğru. O halde bitkiler akortlu müziği seviyor gibi görünmektedir, ancak ısrarlı uyumsuz sesler olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Bitkilere Müzik Dinletmek Büyümelerini Etkiler Mi ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu