Sağlıklı Yaşam

Beyin Lezyonları Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beyin lezyonu, beyinde hastalık veya yaralanmanın neden olduğu bir tür doku hasarıdır. Lezyonlar, beyin yüzeyinden çıkıntı yapan tümörlere ve kistlere, kanamaya, şişmeye ve daralmaya ve ayrıca boşluklara neden olabilir.

Beyin Lezyonları Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lezyonlar, omurilik yaralanmaları veya inme gibi merkezi sinir sisteminin diğer bölümlerinde de ortaya çıkabilir. Beyin lezyonu, bu durumda beyin dokusunun inme ile hasar görmesini ifade eder. İnsan sinir sistemi iki ana bölümden oluşur: merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sistemi. Merkezi sinir sistemi beyin, omurilik ve farklı organ ve dokularla bağlantılı sinirlerden oluşur.

Periferik sinir sistemi, merkezi sinir sisteminin dışında sinir kökleri, ganglionlar ve pleksuslarda bulunan sinir hücresi gövdelerini içerir. Sinir lifleri bu hücre gövdelerinden vücudun geri kalanına uzanır. Ortalama olarak, yaklaşık 0,5 mm çapında ve 100 metre uzunluğundadır.

Beyin lezyonları baş ağrısı, kişilik değişiklikleri, uykusuzluk, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilere neden olabilir. Hasar beynin belirli kısımlarını etkiliyorsa, spesifik semptomlar görüntülenir. Örneğin beyinde büyüyen bir tümör epilepsi ve psikotik duygulara yol açarken, beyincikte büyüyen bir tümör kas koordinasyon bozukluğuna neden olabilir.

İnme veya kanama sonucu oluşan beyin lezyonlarında beyin hasarının ne kadar yaygın olacağını tahmin etmek zordur. Örneğin, daha küçük kanaması veya daha az şiddetli felçleri olan hastalar, konuşma bozuklukları veya hafıza sorunları gibi yalnızca hafif engeller yaşayabilir. Öte yandan, daha büyük kanama veya daha şiddetli felç geçiren hastalar, gövde ve uzuvlarda kalıcı felçler gibi çok daha kapsamlı beyin hasarından muzdarip olabilir. Bunun nedeni, inmenin neden olduğu beyin lezyonlarında, yaralanan dokunun eski haline dönemeyebilmesidir.

Beyin Lezyonları Neden Olur?

beyin lezyonlari sebepleri

Beyin lezyonları iç veya dış faktörlerden kaynaklanabilir. Beyin lezyonlarının en yaygın nedenleri travmatik beyin yaralanmaları ve inmelerdir. Travmatik beyin yaralanmaları, bir kaza veya dış nesnelerin (kesici ürünler gibi) saldırısı sırasında darbe veya travma nedeniyle meydana gelen edinilmiş beyin yaralanmaları olarak da bilinir.

Beyin sarsıntısı, ezilme ve çarpma gibi vücut üzerinde önemli bir dış etki olmadığında kafa travmasından da kaynaklanabilir. Travmatik bir kafa travmasının belirtileri baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve uyku bozukluklarına neden olabilir.

Felçlerin neden olduğu beyin lezyonlarının semptomları, vücudun bir tarafında ani uyuşma veya halsizlik ile baş ağrısı ve baş dönmesi gibi spesifik olmayan semptomlardır.

Beyin Tümörü Nedir?

beyin lezyonlari 2048x1301 1

Beyin tümörü, beyin dokusunda büyüyen ve zamanla beynin diğer bölgelerinde de hasara yol açabilen bir lezyondur. Kötü huylu kanserler (kanserli tümörler) ve iyi huylu tümörler gibi farklı tümör türleri vardır. Kötü huylu kanser ile iyi huylu tümör arasındaki fark, büyüme hızıdır. Kötü huylu kanserler çok hızlı büyürken, iyi huylu tümörler beynin diğer bölgelerine zarar vermeden yavaş büyür veya sabit kalır.

Beyin tümörü, tümörün konumuna bağlı olarak bir takım semptomlara neden olabilir. Örneğin hipofiz bezinde yer alıyorsa hormonal dengesizliğe neden olabilir; beyin sapında ise istemsiz hareket bozukluğuna neden olabilir; beyincikte ise kas koordinasyon bozukluğuna neden olabilir.

Tümör ve kistlere ek olarak, beyin lezyonlarına menenjit ve ensefalit gibi bakteriyel enfeksiyonlar da neden olur. Ensefalomiyelit adı verilen virüslerin neden olduğu başka bir enfeksiyon türü de beyin lezyonlarına yol açabilir.

Çoğu beyin lezyonu iyi huylu veya tedavi edilebilir olsa da, hastalar için hala ciddi bir risk oluşturmaktadır. Risklerden bazıları nöbetler, koma, ikincil enfeksiyonlar ve hatta ölümdür.

Beyin Lezyonları Tedavisi Nedir?

Beyin lezyonları için üç tür tedavi vardır: cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi. Farklı tedavi türleri, lezyonların semptomlarına ve konumuna bağlıdır. Örneğin erken evrede teşhis edilen bir tümör ameliyatla tedavi edilebilir. Ayrıca ileri evrelerde beyin tümörlerini tedavi etmek için radyasyon tedavisi veya kemoterapi de kullanılabilir. İnme veya travmatik beyin yaralanmalarının neden olduğu beyin lezyonları ile kafa yaralanmalarında, hastaların hastaneden ayrıldıktan sonra hareket etmelerine yardımcı olmak için rehabilitasyon tedavisi de gerekebilir.

Beyin lezyonu tedavi edilmediği takdirde hastanın sağlığına ciddi zararlar verebilen bir hastalıktır. Doktorlar, hastanın normal yaşam tarzına devam etmesine izin vermek için ilaç ve rehabilitasyon tedavisi sağlar.

Beyin lezyonları, inme ve travmatik beyin hasarından kurtulanların nörolojik tepkilerinde önemli bir rol oynar çünkü hareket, duyum ve düşünceden sorumlu alanlar da dahil olmak üzere merkezi sinir sisteminin birçok bölümünü etkilerler.

İnmenin neden olduğu beyin lezyonlarının ana işlevi, beyne giden kan beslemesine zarar vermektir. Bu da sonuç olarak beynin diğer bölgelerinde hasara neden olur. Hasarlı sinir dokusu daha sonra vücudun diğer bölgelerine sinir sinyalleri gönderemez, bu da felce veya kısmi hareket bozukluklarına neden olur. Diğer bir işlevi de, tümör hücrelerine büyüme ve sağlıklı dokuya göç veya istila yoluyla beynin veya vücudun diğer bölümlerinde yayılma şansı vermektir. Üç farklı beyin lezyonu türü vardır: vasküler, travmatik ve neoplazma.

Vasküler lezyonlara beyindeki kan damarlarındaki problemler neden olur. Ateroskleroz veya pıhtıların oluşumu ve hareketi olan ateroembolizm nedeniyle olabilirler. Kan damarları tıkandıkça, taze oksijenli kanın beyne ulaşmasını kısıtlar. Bu, yeterli oksijen alamadığında dokuya zarar verebilecek bir felce neden olur. Bu tip lezyonlara genellikle 60 yaş üstü yaşlı bireylerde ve yeni doğum yapmış genç kadınlarda rastlanır.

Ayrıca kalp hastalığı, diyabet veya hipertansiyon öyküsü olan kişiler için genetik olarak bağlantılıdır. Travmatik lezyonlar dış travmadan kaynaklanır. Ayrıca kafaya veya vücudun herhangi bir yerine, bilinç kaybına veya bilinç kaybına neden olacak kadar sert bir darbe neden olabilir. Doğrudan olması gerekmeyen bir yumruk veya başka bir fiziksel temastan da kaynaklanabilir. Beyin sarsıntısı, ezilme ve çarpma, travmatik beyin yaralanmalarına örnektir.

Neoplazmalar Nedir?

beyin lezyonlari

Neoplazmalar, sinir dokusunda bulunan ve habis kanserleri oluşturan tümörlerdir; kanserli tümörler olarak da adlandırılırlar. Bu lezyonlar normalde beyindeki hipofiz bezi gibi dokularda, hipokampusun yakınında, beynin bazal ganglion kısmında ve kanserlerin sıklıkla fetal gelişim sırasında ortaya çıktığı nöral krest hücrelerinde bulunur.

Neoplazm, tümörün yeri ve boyutuna bağlı olarak hastalarda farklı semptomlara neden olabilir. Örneğin hipofiz bezinde yer alıyorsa hormonal dengesizliğe neden olabilir; beyin sapında ise istemsiz hareket bozukluğuna neden olabilir; beyincikte ise kas koordinasyon bozukluğuna neden olabilir.

Nörotoksik maddeler, neoplazmlar tarafından üretilen ve çevre dokuları da etkileyebilen zehirli kimyasallardır. Nöroleptikler, şizofreni veya bipolar bozukluğun neden olduğu sanrıları ve halüsinasyonları tedavi etmek için kullanılan ilaçlardır. Bununla birlikte, dopamin reseptörlerini bloke etme ve mevcut dopamin miktarını azaltma etkileri nedeniyle, yine de nörotoksisitelerinin bir kaynağı olan dopamin metabolizmasını hızlandırırlar. Nöroleptik ilaçların bazı örnekleri haloperidol, klorpromazin ve tioridazindir.

Beyin lezyonlarının oluşmasını engelleyebilecek özel bir diyet yoktur; ancak vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. Örneğin, bir kişinin yüksek tansiyonu veya kalp sorunu varsa, bu durum felç ve beyin lezyonlarına neden olabilecek diğer damar sorunları riskini artıracaktır. Bu nedenle beyinde kan damarı tıkanmasına neden olabilecek felç veya diğer sorunları önlemek için doymuş yağlardan, trans yağlardan, fazla tuzdan ve alkolden uzak durmaları önerilir.

Tümörler gibi çoğu beyin lezyonu türü, doğru tedavi planıyla erken tespit edilirse tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilebilir olsa da ölüm riskinin yüksek olması nedeniyle bir kişinin yaşaması yine de çok tehlikelidir. Tedavi edilmezse hiçbir belirti olmaz, ancak doğru teşhis konulursa ve yeterince erken tedavi edilirse, hastanın durumunun iyileşme olasılığı vardır.

Nöro-onkoloji şu anda kanserlere kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi birkaç farklı yolla saldırmanın yollarını arıyor. Bu tedavilerle ilişkili yan etkilerden bazıları kusma ve mide bulantısı, görmede değişiklik, yorgunluk ve uzun süreli hafıza kaybıdır.

Beyin lezyonları ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu