Yaşam

Besin Zinciri Nedir?

Besin Zinciri Nedir.. Dünyayı tüm yönüyle anlamaya çalışmanın en heyecan verici yolu kuşkusuz bilimdir. Bilim, özellikle biyoloji, canlıları inceleyen, bizler de dahil olmak üzere birçok canlı türünü incelerken aynı zamanda beslenme alışkanlıklarına da bakan bilim dalıdır.

Bitkilerin ve diğer kendi kendine yeterli organizmaların canlılar arasında enerji aktarma sürecini ifade eden bir besin zinciri, bir dizi bitki, otobur ve etobur olarak düşünülebilir. Zincirin her bir elemanı bir bağlantıyı temsil eder ve bitkileri üreten veya hayvanları tüketen kategorilere ayrılır.

Besin Zinciri

Bitkilerle beslenen otçullara birincil tüketici, bitkilerle beslenen etobur ve omnivorlara ikincil tüketici denir. Tüm canlılar yaşam aktivitelerini sürdürmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. İnsanlar günlük yaşamlarında yaptıkları her şey için enerji kullanırlar. Her canlı ihtiyaç duyduğu enerjiyi besinlerden alır. Bu nedenle tüm canlıların beslenmesi gerekir.

At, keçi, koyun ve sığır gibi hayvanlar otla beslenir. Bu ot yiyen canlılara otobur denir. Aslan, kaplan, tilki ve kartal gibi hayvanlar diğer hayvanlarla beslenir. Bunlara etçil etoburlar da denir.

Besin Zinciri Nedir?

 

Doğadaki her canlının birbiriyle bağlantılı olduğu düşünüldüğünde, canlıların beslenme alışkanlıkları bir zincir oluşturur. Bu zincire besin zinciri denir. Besin zincirleri, belirli habitatlardaki organizmalar arasındaki beslenme ilişkilerini gösterir. Yani besin zinciri tüm canlıları kapsar ve hayvanların bitki ve diğer hayvanları yiyerek besinlerini nasıl aldıklarını açıklar. Başka bir deyişle, bir besin zincirinin temsil ettiği şey, belirli bir ekosistem içinde gerçekleşen bir enerji alışverişidir diyebiliriz.

Besin Zinciri Nasıl Çalışır?

Belirli bir ekosistemde bitkiler, güneş tarafından yayılan enerjiyi emer ve bu enerjiyi inorganik maddeden enerji açısından zengin organik maddeye dönüştürür. Topraktaki mineralleri yeşil yapraklara dönüştürmek için güneş enerjisi kullanma işlemine fotosentez denir. Diğer organizmalar fotosentez tarafından üretilen besinleri tüketir.

besin zinciri nedir3

Bu şekilde bitkilerden gelen enerji ve organik maddeler hayvanlara aktarılır. Enerjisini havuçtan alan tavşan başka bir hayvan tarafından yenildiği için enerji transferi başka bir seviyeye çıkar. Tüm besin ve enerji transferleri bir zincir gibi çalışır.

Besin zincirini oluşturan her grubun belirli bir adı vardır. Kısaca açıklayalım:

Üretici: Besin zincirinin ilk basamağını oluşturan grubun adıdır, bitki. Üreticiler kendi besinlerini üretirler.
Tüketiciler: Bitkiler hariç, besin zincirinin çeşitli aşamalarındaki organizmalara tüketici denir. Besin zincirinde yer alan tüketiciler, aralarında besinsel farklılıklar sergiledikleri için farklı isimlerle anılmaktadır. Bu isimler şunlardır:
Otçullar: Sadece bitki yiyen hayvanlara otçul denir. (Örnek: çekirge, tavşan, geyik, kunduz, inek, keçi vb.)

besin zinciri nedir1

Etoburlar: Besin zincirindeki sadece diğer hayvanları yiyen hayvanlara etobur denir. (Örnekler: tilki, yılan, kartal, köpek, kurt, örümcek vb.)
Etoburlar ve Otoburlar: Hem bitkileri hem de diğer hayvanları yiyen hayvanlar. Ayrıca omnivor olduklarını da duyabilirsiniz. (Örnek: ayı, kaplumbağa, maymun, sincap vb.)

Besin Zinciri İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu