EğitimYaşam

Test Kaygısını Önlemenin Yolları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Öğrenci, hiç aksatmadan ödevlerini yapmış, okuluna gitmiş, çok çalışarak konuları iyi bildiğinden emin olarak sınava girmiş olabilir. Fakat, performans kaygısı mevcutsa test kaygısına da sahiptir ve testte yeterli başarı oranını yakalayamayabilir. Test kaygısı, öğrencilerin test esnasında endişe ve aşırı sıkıntı yaşadıkları psikolojik bir durumdur. Test kaygısı, test performansını ve öğrenmeyi olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

test 4

Sınava girecek olan öğrenci robot veya makine değildir.  Testlere girerken salt bilgileri ile değil duyguları ile de sınava girerler. Stres seviyesi bir noktayı aştıktan sonra, karşılaşılmış olan aşırı kaygı test performansını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Korku, bilgileri anımsamayı ve odaklanmayı güçleştirmektedir.

Test Kaygısının Nedenleri

1-) Kötü Bir Test Geçmişi

test 15

Testler ile ilgili önceden yaşanılan olumsuz yöndeki deneyimler, öğrencide “Bu kez altından kalkabilecek miyim?” gibi olumsuz bir zihniyete ve kuşkulara yol açabilir ve sonraki testlerde performansı etkileyebilmektedir.

2-) Başaramama Korkusu

test 14

Başarma isteğinin yaratmış olduğu baskı, bir motivasyon aracı olmuş olsa da, değerini testin sonucuna bağlamış olan öğrenciye de zarar verebilmektedir.

3-) Hazırlık Eksikliği

test 13

Son ana bırakılmış kimi konular öğrencide endişe yaratarak onu bunaltabilir.

Test Kaygısının Belirtileri

1-) Fiziksel Belirtiler

test 12

Fiziksel belirtiler arasında, baygınlık, hızlı kalp atışı, nefes darlığı, aşırı terleme, ishal, mide bulantısı ve baş ağrısı sayılabilir. Test kaygısı, öğrencilerde rahatsızlıkların ve yoğun korku durumlarının aniden ortaya çıkmış olduğu panik ataklara neden olabilir.

2-) Duygusal Belirtiler

test 11

Düş kırıklığı, çaresizlik, korku ve öfke sınav kaygısının yaygın duygusal tepkileridir.

3-) Davranışsal / Bilişsel Belirtiler

test 10

Odaklanma zorluğu, kendini sürekli başkalarıyla karşılaştırma ve olumsuz düşünme, sınav kaygısının genel davranışsal/bilişsel belirtileridir.

Test Kaygısını Yönetme

Test kaygısını yönetebilmek için, yaklaşmakta olan bir sınavdan önce şu özelliklere dikkat edilmelidir:

1-) Hazır Olmak

test 9

Sınav tarihinden bir ya da iki hafta önce başlayarak, kısa zaman aralıklarında çalışılmaktadır. Sınavdakilere benzer testler çözerek, sınav koşulları simüle edilmelidir.

2-) Test Çözme Becerilerini Geliştirmek

test 8

Talimatlar dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Öncelikle iyi bilinen sorular yanıtlanmalı ve sonrasında zor sorulara geçilmelidir. Akla gelen ilk yanıtlar, ilk izlenimler daha güvenlidir ve genel itibari ile doğrudur.

3-) Olumlu Düşünmek

test 1

Öğrenci, kendi değerinin bir testin sonucuna bağlı olmadığının ayrımında olmalıdır. Makul orandaki beklentiler her zaman daha doğru olacaktır.

4-) Odaklanmak

test 7

Sınav esnasında yalnızca çözülmekte olan test sorularına odaklanılmalıdır. Sınava girmeden hemen önce sınava girecek diğer öğrencilerle konuşmak ve onların fikirlerinden ya da duygularından etkilenmemek gerekmektedir.

5-) Gevşeme Tekniklerinden Yararlanmak

test 3

Sınav esnasında hissedilmekte olan stres, yavaş yavaş ve derinden bir şekilde nefes alındığı taktirde kaslar gevşer ve stres azalır. Bu, bedeni hareketlendireceği gibi, sınava da daha iyi odaklanma imkanı sağlar.

6-) Yorgun Olmamak

test 5

Yeterli uyku, kendine zaman ayırma, beslenme duygusal ve fiziksel yorgunluğu önlemektedir. Yorgunluk, kaygı ve stres ile başa çıkmayı zorlaştırmaktadır.

Kaynak
bilgiustam.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Back to top button