Yaşam

Kerahat Vakti Nedir? Kerahat Vaktinde Neden Namaz Kılınmaz?

instagram takipçi hilesi

Kerahat vakti, güneşin doğuş, batış ve tam tepede olduğu öğle vaktine denk gelen zaman dilimleridir. Namaz kılmak (farz ya da nafile namazı) bu vakitlerde mekruh kabul edilmektedir. Üç farklı kerahat vakti bulunmaktadır.

İlk olarak sabah kerahat vakti güneşin doğuşundan sonra 40 – 50 dakikalık zaman aralığıdır. Diğer bir kerahat vakti ise öğle kerahat vaktidir. Bu vakit, güneşin tam tepe noktasına ulaşmasından önceki son 10 dakika ile öğle namazının vaktinin girmesi arasındaki süredir. Akşam kerahat vakti ise güneş kaybolmadan önceki 40 ila 50 dakikalık süre ile akşam ezanı vakti gelinceye kadar olan süredir.

Bu üç zaman diliminin kerahat vakitleri olmasının sebebi, ateşperestlerin ibadet saatleri denk gelmesidir. Bunun haricinde tıbbi açıdan bakıldığında gün doğumu ve gün batımı vücudumuzdaki tüm sistemlerin en verimli çalıştığı zamandır. Gün ortası ve gün ortasının tam tersi olan saat ise, vücudumuzdaki tüm sistemlerin neredeyse durma noktasına geldiği yarı ölüm olarak da adlandırılan bir uyku haline sebep olur.

Pek çok insan kerahat vaktinde ne yapmalıyız sorusunu merak ediyor. Kerahat vaktinin eğer o anda farkında iseniz yaptığınız işe bir müddet ara verebilirsiniz. Kerahat vakitleri, sadece ibadetler için hazırlık zamanı olarak değil, aynı zamanda ibadet etmek isteyen bireylerin bu süreçte zikir çekerek ya da tövbe ederek zamanlarını değerlendirmeleri için fırsat yaratabilir. Hiçbir şey yapmıyorsanız da oturduğunuz yerden kendiniz ve sevdikleriniz için dua edebilirsiniz.

Kerahat vakti

Kerahat Vaktinde Neden Namaz Kılınmaz?

İslam dininde, ibadetin mekruh sayıldığı zaman dilimleri olan kerahat vakitleri bulunmaktadır. Bu vakitlerde ibadet etmek veya namaz kılmak dinen mekruh kabul edilir. Bu durumun en önemli sebebi, güneşe tapanlara benzetilmemek amacıyla ortaya çıkmıştır. Geçmişte birçok topluluğun, güneşe ve ateşe taparak helak olmalarından dolayı, güneşin doğuş, batış ve tam tepede olduğu zaman dilimlerinin kerahat vakitleri olarak belirlendiği düşünülmektedir.

Kerahat Vakti Uyku Uyumak Doğru Mudur?

Kerahat vakitleri dini açıdan da belirli bir düzen içinde kabul edilen zaman dilimleridir. Bu nedenle uyumak da mekruh sayılabilir. Gün içerisinde özellikle kerahat vakitlerinde uyku uyumak, manevi anlamda güne ulaşmak için olumsuz bir davranış olarak kabul edilir. Bu yüzden uyumak yerine ibadet etmek ya da günün manevi değerlerine odaklanmak daha uygundur.

Kerahat vakti

Kerahat Vakti İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu