Anne ve Çocuk

Bebeklere Uyku Eğitimi Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

instagram takipçi hilesi

Bebeklere uyku eğitimi vermek aslında çok kolaydır. Anne ve babaların bebekleri için en çok istediği şeylerden biri düzenli uykudur. Özellikle çabuk yorulan bebekler için mutlaka uygulanması gerekenler düzenlerden birisidir. Uyku düzeni oluşturmak zor gibi gözükse de nasıl yapılacağını bildikten sonra oldukça kolaydır. Her bebeğin uyku rutini birbirinden farklıdır. Bazı bebeklerin düzeni doğduğunda oluşurken bazıları için uykuya geçiş oldukça zordur.

Bebeklere Uyku Eğitimi

Bebeklerin gelişiminden en önemli etmenlerden birisi uykudur. Beslenme kadar önemi olan uykunun, düzen ve rutin haline getirilmesi de doğru olacaktır.

Bebeği uyurken desteklemek yanlış bir davranış değildir. Fakat yine de desteksiz uyumasını sağlamak doğru olacaktır. Uyku eğitimi nedir, bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir, bebeklere uyku eğitimi ne zaman verilmelidir gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız, yazımızı okuyabilirsiniz.

Uyku Eğitimi Nedir?

bebeklere uyku egitimi verirken nelere dikkat edilmelidir4 768x512 1

Bebekler için uyku eğitiminde kucakta uyutma, sallayarak uyutma, arabada uyutma veya kundak yaparak uyutma gibi yöntemler olmadan, bebeklerin kendi kendilerine uykuya geçişini sağlayarak uyutma yöntemi olarak bilinir. Uyku eğitimi alan bebeklerin uykuya geçişleri daha hızlı ve uykularının da daha kaliteli olduğu bilinmektedir.

Bebekler bazen uykuya direnebilirler. Bu durumlarda uyku eğitimi almış olan anne babalar kolaylıkla çözerken, kendi bildikleri yöntemle uyutmaya çalışan anne ve babalar zorluklar çekecektir. Uyku eğitimi vermeden önce bebeğinizin;

  • Hastalığı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Büyüme atağı haftası,
  • Diş çıkarma dönemi,

olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu durumlarda bebek mutlaka destek almak isteyecektir.

bebeklere uyku egitimi verirken nelere dikkat edilmelidir3

Bebeklere Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir?

Bebeklerde uyku düzeni genelde 4. aydan sonra oluşur. 4. ay öncesinde uyku düzeni oluşturmak pek doğru olmayacaktır. Çünkü bu düzen bozulabilir. 4. ay öncesinde de düzen oluşabilir. Çünkü bazı bebekler kendi düzenlerini kendilerini belirlerler. Fakat yine de en doğru ayın 4.ay olduğu bilinir.

6. ve 7. aylar ise bebek için uyku eğitimi alınmayacak aylardır. Çünkü bu dönemlerde ek gıdaya geçiş başlamıştır. Aynı zamanda bazı bebekler için ise diş ağrıları başlamıştır. Diş sancılarında bebekler anne ve babalarıyla temas isteyebilirler.

bebeklere uyku egitimi verirken nelere dikkat edilmelidir 1

Bebeklere Uyku Eğitimi Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeklerin gelişimini desteklemek için en önemli etmenlerden birisi de düzenli uykudur. Gelişimi için düzenli hayat oluşturulması gerekir. Kaliteli bir uyku için uyku eğitimi şarttır. Uyku eğitimi verirken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Bunlar;

  • Öncelikle anne ve babanın sakin olması gerekir. Sakin ve istekli olmalısınız. Sabrınız uyku eğitimi sırasında oldukça sınanabilir. Fakat sonuçları güzel olacaktır.
  • Uyku eğitimi esnasında bebeğinizin fazla ağlamaması için yavaş adımlarla ilerlemelisiniz. Eğitime başladığınız ilk gün bebeğinizin kendi kendine uyumasını bekleyemezsiniz.

bebeklere uyku egitimi verirken nelere dikkat edilmelidir2 768x506 1

  • Uyku eğitimi verdiğiniz için bebeğinizi tek bırakmayı ve uyumasını bekleyemezsiniz. Bebeğiniz size her zaman ihtiyaç duyacaktır. Bu yüzden tensel teması kesmemelisiniz.
  • Özellikle gece uykusuna geçmeden önce bebeğinize ılık bir banyo ve masaj yapabilirsiniz.
  • Uyku eğitiminde en önemli adımlardan birisi bebeğiniz ağladığında uyku eğitiminden vazgeçmemektir. Yatağında ağlayan bir bebeği kucağınıza alıp sakinleştirmelisiniz. Sonrasında yatağına tekrar koyabilirsiniz. Tekrar ağlarsa aynı işlemi yapabilirsiniz. Ağladığı süre boyunca yanına kalmalısınız fakat sizi kullanmasına izin vermemelisiniz.
  • Uyku eğitimi esnasında bebeğinize sevginizi mutlaka gösterin. Bebeği yalnız bırakmak onda sadece travmalara sebep olacaktır.

Uyku Eğitimi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu