Anne ve ÇocukÇocuk Sağlığı

Uykusuzluk Çocuklarda Nelere Yol Açar?

instagram takipçi hilesi

Uykusuzluk gerek çocuklarda gerekse de yetişkinlerde sıkça görülebilen bir sorundur. Uyku yalnızca bir dinlenme sürecini değil, aynı zamanda organların yenilenme mekanizmasını da ifade eder. Bu nedenle hem genel vücut sağlığına hem de psikolojiye büyük etkisi vardır. İç ve dış organlarımız günlük hayatımızda ortalama 10 ila 14 saat aralığındaki bir zaman diliminde, bizlere aktif olarak hizmet eder.

Günün sonunda ise, dinlenmeye, onarılmaya ve tazelenmeye ihtiyaç duyarlar. Diğer yandan zihnimiz de gün içerisinde pek çok sorunla ve kriz yönetimi gerektirecek stres faktörleriyle mücadele eder. Uykusuz kalmış bir insanın, zihni gereken gücü toparlayamaz ve tazelenme sürecini yakalayamaz. Bu da; gerginlik, sinirlilik ve odaklanamama gibi bir takım problemleri beraberinde getirir.

uykuu

Uykusuzluk çocuklarda çok daha farklı açılardan incelenebilir. Çocuklar, gelişim çağında olduklarından hassas, duyarlı ve mücadele mekanizması tamamlanmamış yaş grubundadırlar. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku, uzamanlar tarafından; çocuğun ihtiyacı olan besin değerlerini almasıyla eş değer görülmektedir. Yaş gruplarına göre uyku ihtiyacının süresi de değişkenlik göstermektedir.

Örneğin 4-5 yaşına gelene kadar, çocuğun, gündüz uykusu gereksinimi olması normal kabul edilir. Sonrasında ise gece uykularının saatleri belirlenmeli ve ekstrem haller dışında kesinlikle değiştirilmemelidir. Burada önemli olan; ebeveynin çocuğu kendi yaşam akışına göre programlaması değil, aksine; çocuğun gelişim faktörlerine göre kendi hayatını düzenlemesidir. Biz de bu yazımızda sizlere uykusuzluk çocukları nasıl etkiler sorusunun cevabı niteliğinde bilgiler veriyor olacağız.

Uykusuzluk Hangi Problemleri Beraberinde Getirir?

  • Vücut ısısının kontrol sistemini bozar. Daha çabuk üşüme veya terlemeye yol açabilir.
  • Beslenme metabolizmasında bozukluğa neden olabilir. Uykusunu alamamış olan çocuk, yemek yemeyi reddedebilir veya uyku yoluyla alacağı takviyelerden mahrum kalabilir.
  • Bağışıklık sisteminde güçsüzlüğe sebebiyet verir. Hastalıklara karşı vücudun mücadele edebilmesi ve mikroplarla savaşabilmesi için organların dinlenmiş ve yenilenmiş olması gerekmektedir.

uykusz

  • Sinirlilik ve her şeye karşıt fikir üretme gibi bazı davranış bozukluklarına yol açabilir. Uykusuz olan çocuk, karar verme yetisiyle ilgili sorunlar yaşayarak, bunları bu şekilde dışa vurabilir.
  • Uykusuzluk durumunda, çocukta; hiperaktivite, dikkat problemleri ve okul başarısında düşüş gözlenebilir. Dinlenmemiş olan zihin ve hafıza, yeni bilgileri doğru biçimde kaydetmekte güçlük çeker.
  • Ayrıca bu çocukların, erişkinlik döneminde uyku yoksunluklarını, alkol ya da uyuşturucu madde ile gidermeye çalışarak, bağımlı olma ihtimalleri artabilir.
  • Obezite riskini tetikleyebilir. Uyku, metabolizmanın uygun hızda çalışmasına ve yağ yakmasına yardımcı olan bir faktördür. Uykusuzluk halinde vücutta yağ yakımı yavaşlayabilmektedir.

Kaliteli Uyku İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Ortamdaki sessizliğe ve oda ısısının ılık olmasına dikkat edilmelidir.
  • Gece lambası yardımıyla loş ışık sağlanmalıdır.

lamba

  • Yatmadan önce bilgisayar, telefon ve tablet gibi araçlar ile ilgilenilmemelidir.
  • Her gece aynı saatte uykuya geçilmesine özen gösterilmelidir.
  • Uyku rutini oluşturulmalıdır. Yatmaya yarım saat kala; hareketli aktivitelerden uzaklaşılmalı, diş fırçalama, pijama giyme, masal okuma, sarılma gibi eylemlere vakit ayrılmalıdır.
  • Uyku vaktinden 2 saat önce beslenme kesilmelidir.
  • Gündüz uykusu gereksinimi olmayan 5 yaş ve üzeri çocuklarda, eğer gece uykuya dalmak güçleşiyorsa, öğlenleri şekerleme yapılmamalıdır.

Uykusuzluk Çocuklarda Nelere Yol Açar İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu