Anne ve ÇocukMental Sağlık

Sosyal Fobiyi Yenmek İçin 9 Adım!

instagram takipçi hilesi

Sosyal Fobiyi Yenmek İçin 9 Adım! Sosyal fobi, bir insanı sosyal ortamlara çıkmasını engelleyen, insanlara iletişim kurduğu zaman kendisini rahatsız hisseden ve ilgi odağı olmaktan korkmasını sağlayan bir psikolojik durumdur.

Sosyal Fobiyi Yenmek İçin 9 Adım!

Günümüzde pek çok insanın yaşadığı bir durumdur. Sosyal ortamlardan kaçmak için elinden geleni yapar. Sosyal bir ortamda ilgi çekmemek için uğraşır. Bir düğün ya da eğlence organizasyonundan ortalıkta gözükmemek için başka işlere yardım etmek ister.

Sosyal fobi hakkında daha önce bira yazı yazmıştık. O yazıyı okumak için “Sosyal Fobi Nedir?” isimli yazımıza gidebilirsiniz.

Bu yazımızda da sizlere sosyal fobiyi yenmeniz için yapmanız gereken 9 adımdan bahsedeceğiz. Bu adımların bazılarını yapmak sosyal fobisi olanlar için zor olabilir. Fakat denemek ve bu durumdan kurtulmak zorundasınız. Belki de aklınızda bir girişim fikri var ve size çok iyi kazanç getirecek. Fakat sosyal fobiniz olduğu için bunu hayata geçiremiyorsunuz.

Hayatınızın sonuna kadar kaçarak yaşayamazsınız. Bu yüzden de “Sosyal Fobiyi Yenmek İçin 9 Adım!” isimli yazımızı okumaya devam edin.

Sosyal Fobiyi Yenmek İçin 9 Adım!

1) Kendinizi sosyal durumlara katılmaya zorlayın.

sosyal fobiyi yenmek icin 9 adim 2

Bu muhtemelen sosyal fobisi olan bir kişinin duymak isteyeceği son tavsiye olsa da, sosyal etkileşimleri normalleştirmenin tek yolu onların üzerlerine gitmeye devam etmektir. Kişi korktuğu şeyden ne kadar kaçınırsa, beyin ondan korkmaya o kadar programlanır. Kendinizi aktif olarak sosyal durumlara sokmak, yalnızca deneyimlerden kaynaklanan korkunun bir kısmını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

2) Çevrenizdeki insanlara kendileri hakkında sorular sorun.

sosyal fobi

Çoğu zaman, insanlar sosyal durumlarda endişelenirler. Çünkü ortaya çıkabilecek kaçınılmaz görünen garip sessizliklerden ya da konuşmaya katkıda bulunacak hiçbir şeyleri olmadığından korkarlar. Bu, sosyal fobisi olmayanlar da dahil olmak üzere hiç kimse için alışılmadık bir korku değildir. Sosyal durumlarda çok işe yarayan bir yöntem, diğer kişiye veya insanlara kendileri hakkında sorular sormaktır.

Herkes kendileri hakkındaki soruları nasıl cevaplayacağını bilir. Ek olarak, bu size gelecekte insanlarla yeni konuşmalar başlatmak için daha fazla ayrıntı verir. İçinizdeki hislere odaklanmak yerine kendinizi kişinin ne söylediğine odaklamak paniği önlemeye yardımcı olacaktır.

3) Sosyal durumlarda ve yalnız olduğunuzda derin nefes alıştırması yapın.

sosyal fobiyi yenmek icin 9 adim 4

İnsanlar stres anlarında sığ nefes alma eğilimindedir. Bununla birlikte, kısa nefesler o anda yalnızca kaygıyı artıracaktır. Derin, dolu nefesler almak sakin kalmanıza yardımcı olacak ve kaygının yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Nefesinizin daha çok farkına varmak için her gün derin nefes alıştırması yapmak için kendinize zaman ayırın. Sosyal ortamlarda bulunduğunuzda, nefesinize dikkat edin. Derin nefes almak sosyal fobiyi önlemeye yardımcı olacaktır.

4) Düzenli olarak bir terapistten yardım alın.

sosyal fobi

Bilişsel davranışçı terapisi, maruz bırakma terapisi, sosyal beceri eğitimi ve daha fazlası dahil olmak üzere sosyal fobinizin üstesinden gelmenize yardımcı olmak için bir terapistin kullanabileceği çeşitli tedaviler vardır. Ek olarak, bir terapist, kendinizi ifade etmeniz ve bir profesyonelden verimli geri bildirim almanız için güvenli, destekleyici bir ortamdır.

5) Neurofeedback tedavisini deneyin.

İlaç kullanmadan beyninizi yeniden eğitmenin doğal bir yolu olan neurofeedback, çalışmayan beyin dalgalarının işleyişini en iyi şekilde düzeltmeyi amaçlar. Bu, beynin sakin ve daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlayarak kaygıyı önemli ölçüde azaltır. Beyin daha iyi çalıştığında, kişi duygusal olarak daha iyi hisseder.

6) Düşüncelerinizi kaydedin

Sosyal fobi belirtileri yaşadığınızda ilk fark ettiğiniz ve muhtemelen en güçlüsü duygularınızdır. Bunlar; korku, heyecan, üzüntü gibi olumsuz duygular olabilir. Bu olumsuz duyguların ortaya çıktığını fark ettiğinizde kendinize sorun, “Şu anda ne düşünüyorum?”.

Alacağınız cevap düşünceleriniz olacaktır. Bu fikirleri belirledikten sonra, onların gerçeklik paylarını değerlendirme ve onlara daha yapıcı ve işlevsel alternatifler bulmaya çalışma fırsatına sahip olacaksınız. Bunu bir alışkanlık haline getirmeye çalışın.

7) Zorlukları kademelere bölün.

Özellikle, sosyal fobi belirtileri gösterdiğiniz bağlamlara, durumlara ve kimlere dikkat edin. Bunları artan sırada düzenleyin. Örneğin, tanımadığınız insanlara göre uzak akrabalarınızda daha hafif sosyal fobi semptomlarınız olabilir.

8) Duygularınızı takip edin

Sosyal fobi belirtilerinin varlığında duygusal hislerinize dikkat edin. Bu duygulardan hangisi en fazla ise ve siz en çok hangisi rahatsız ediyorsa onu tespit etmeye çalışın.

9) İnsanların ne düşündüğü hakkında endişelenmeyi bırakın.

Gerçekte hayatta birinin senin hakkında ne düşündüğünü bilmen imkansızdır. Bu sebeple, bunun için korkmak yerine, iyi iletişim kurmak, zaman kaybettiren konuşmalardan uzak durmak ve insanların tam gözlerinin içine bakmak gibi eylemlere odaklanın.

Sosyal Fobiyi Yenmek İçin 9 Adım! İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu