Bakliyatlar Nasıl Saklanmalıdır?
Bakliyatlar Neden Bozulur?
Bakliyatlar nasıl saklanır, kuru fasulye nasıl buzdolabına konur sorularına cevap aramadan önce neden saklamanız gerektiğini anlamakta fayda var. Dayanıklı olmalarına rağmen fasulyenin bozulmasına neden olabilecek birçok faktör vardır.
- Tüm kuru gıdalar gibi, bakliyatlar da oksijene, ışığa, neme ve ısıya karşı oldukça hassastır.
- Oksijen fasulyedeki doğal yağları bozarak fasulyeyi sertleştirir. Nem oranı yüksek bir yerde saklandığında küflenebilir.
- Uygun koşullarda saklanan fasulyeler yenilmesi sağlıklıdır ve besin değerlerini uzun yıllar korur ancak oksijen ve ışığa maruz kaldıklarında vitamin içerikleri azalır.
- Sadece koku, görünür küf ve renk değişikliği belirtileri aramak, fasulyelerin bozulduğunu anlamak için yeterlidir.
Bakliyatlar Nasıl Saklanmalıdır?
Evde kış hazırlığı başlarken, kilerinizde besleyici yoğun ve ucuz bir yemek dizisi oluşturabilirsiniz. Lif, protein ve vitaminleri nohut, mercimek, fasulye, bezelye, bakla, soya fasulyesi gibi depolama yöntemleriyle saklayabilirsiniz.
Cam Kavanozu Kapatın
Piyasada bulunan kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatların ömrünü uzatmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken mamayı poşetinden çıkarmak. Böcekler ve nem gibi yıkıcı faktörler, ambalajın içine kolayca girebilir. Kışlık fasulyeleri nasıl saklayacağınızı merak ediyorsanız hava geçirmez bir kavanoz kullanabilirsiniz.
Kuru fasulye ve buğday unu, arpa, pirinç gibi yiyecekleri büyük kavanozlarda saklayarak da güve oluşumunu önleyebilirsiniz.
Daha sağlıklı olmak için cam kavanozları plastik kavanozlara tercih etmekte fayda var. Ancak kuru fasulyenin raf ömrünü kavanozun üzerine saklamaya başladığınız tarihi yazarak kolayca hesaplayabilirsiniz.
Kuru fasulyeleri küçük bir huni yardımıyla kavanoza döktükten sonra içine defne yaprağı da eklemeyi düşünebilirsiniz.
Derin Dondurucu
Dondurma, gıdaların ömrünü uzatmanın en yaygın yollarından biridir. Neredeyse sınırsız raf ömrü ile gıdalarınızı ısı, ışık ve böceklerden korumak için buzdolabınızın dondurucu bölümünde fasulye saklayabilirsiniz.
Vakumlu Gıda Torbaları
Vakum poşetleri, ev eşyalarını saklamak ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılır. İçeride çok az hava varken, vakumlu gıda poşetlerinde saklanan fasulyeleri yıllarca yemeye devam edebilirsiniz.
Fasulyeleri bir süre dondurup daha sonra bir poşete koyarak olası böcek yumurtalarını yok edebilirsiniz.
- Tüketim döngüsünü kronolojik sıraya göre düzenlemek için çantaya bir tarih etiketi koyabilirsiniz.
- Pişmiş yiyecekler sıcak ve nemli ortamlarda çabuk bozulduğu için pişirildikten hemen sonra yenilmelidir.
- Islak veya kuru olsun, pişmiş nohut, fasulye gibi fasulyeleri sadece 4-5 gün buzdolabının dondurucu bölümünde saklayabilirsiniz. Çünkü pişmiş fasulyede meydana gelen bakteriyel fermantasyon, kötü tatlara ve bozulmalara neden olabilir.
- Pişmiş yiyecekleri günde birkaç dakika pişirebilir ve bozulmayı önlemek için buzdolabına geri koyabilirsiniz, ancak bu yaklaşım pratikte pek olası görünmüyor.
- Haşlanmış fasulye, bakla veya nohutu buzdolabında nasıl saklayacağınızı merak ediyorsanız yapmanız gereken işlem çok basit.
- Öncelikle pişirdikten sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve hava almayan bir kaba koyun.
- Sıvısını saklamak için büyük bir saklama kabı kullanabilir ve sıvı olmadan saklamak için bir vakum poşeti kullanabilirsiniz.
- Fasulyeleri salata ve hamur işlerinde kullanmayı planlıyorsanız, onları kaynatmadan dondurmalısınız. Aynı şekilde, fasulyeleri sıvı dondurma olmadan çözmek daha hızlıdır.