Kişisel Bakım

Ayak Şişmesi Neden Olur, Tedavisi Var Mıdır?

instagram takipçi hilesi

Ayaklarda, bacaklarda ve bileklerde sürekli olarak şişmeler yaşanabilir. Gün içerisinde fazla ayakta durulduğunda veya fazla oturulduğunda yaşandığı gibi ortada problem yokken de yaşanan bu şişlik, sıvı birikimi yani ödem olarak da adlandırılır. Biriken sıvı, genelde acı verici olmasa da belirginliği göze batmaktadır. Yaş gözetmeksizin yaşanan bu durum vücudun iki bacağında, bileğinde veya ayağında olduğu gibi tek tarafta da meydana gelebilir. Şişlik kimi zaman ciddi sorunlara yol açabilir. İşte ayak şişmesi neden olur cevabı…

ayak sismesi neden olur1

Ayak Şişmesi Neden Olur?

Bacakta, ayakta veya ayak bileğinde yaşanan bu şişliğin genelde birçok sebebi olabilir. Ciddi problemler olacağı gibi kişinin kendi kendine düzeltebileceği problemlerde buna sebeptir.

Aşırı Kilo

Vücut kitle indeksinin üst seviyelerinde olan kilolu, aşırı kilolu, obez veya aşırı obez olan bireylerde kan dolaşımı azalır. Bu sebeple vücudun belirli yerlerinde sıvılar birikerek, ödeme sebep olabilir.

Uzun Süre Oturmak-Ayakta Kalmak

Kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı durumlarda, vücut sıvılarının kalbe pompalanması zaman alır. Bu sürede su ve kan tutulması yaşanır. Ayakta, ayak bileklerinde ve bacaklarda şişmeye neden olur.

Kullanılan İlaçlar

Başka bir rahatsızlıktan dolayı kullanılan ilaçlar kan akışında sektemeye uğratabilir. Bu da şişmelerin nedenleri arasında bilinmektedir.

Hormonal Değişiklikler

Hormonal değişiklikler vücut üzerinde fazlaca etkilidir. Özellikle kadınlarda hamilelik esnasında veya regl dönemlerinde bu şişlikler ortaya çıkabilir.

Kan Pıhtısı

Bacaklarda bulunan kan pıhtıları ve kanın katılaşması ödem ortaya çıkarabilir.

Damar Yetersizliği

Damarlar yeteri kadar kan pompalayamadığı zamanlarda, kan bacaklarda birikmesini sağlar.

Lenfödem

lenfodemin hastaligi nedir neden olusur1

Lenf sisteminde yaşanan ve vücutta sıvı taşınmasına yardımcı olan lenf bezleri ve damarlardan oluşur. Lenfatik sistemde yaşanılan tıkanma aynı zamanda lenfödem olarak adlandırılan dokuların şişmesine neden olur.

Siroz

Aşırı alkol tüketimin oluşturduğu enfeksiyonel durumlar sonrasında karaciğerde tahribat oluşması sonucu, bacaklarda, ayaklarda ve ayak şişmelerine neden olabilir.

ayak sismesi neden olur2

Ayak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

ayak sismesi neden olur4

Ayak şişmesinin evde tedavi yöntemleri bulunabileceği gibi doktor yardımıyla da çözüme kavuşturulabilecek bir sorundur. Evde tedavi yöntemleri arasında;

Bacakları Yükseltme

Uzanılan yerin alt kısmına bir yastık veya yüksek bir ürün yardımıyla ayakları ve bacakları yükseğe kaldırmak gerekir. Dümdüz uzanılan yerde ayakların yukarda olması kan akışına yardımcı olacaktır.

Hareketli Olmak

Sürekli olarak aktif yürüme veya koşma durumları bacakların kan akışına yardımcı olacaktır. Bacak germe, bacak yorma hareketleri kan akışında etkili olabilir.

Tuz Tüketmeme

Bacaklarda biriken sıvı miktarını azaltabilmek için tuz tüketiminin azaltılması şarttır.

Uygun Kıyafetler Giyinmek

Uylukların etrafına giyilen ve sıkıştırmış kıyafetler kan akışını olumsuz yönde etkiler. Kısıtlayıcı giysiler giyinmemesi gerekmektedir.

Ayak Şişmesi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu