Cilt SağlığıKişisel Bakım

Ayak Şişmesinin En Büyük Nedeni Nedir?

instagram takipçi hilesi

Lenfödemin hastalığını anlayabilmek için öncelikle lenf sistemi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Lenf sistemi; lenf damarları, lenf hücreleri, lenf kılcalları, lenf nodülleri, bademcikler, timüs bezi ve dalaktan oluşuyor. Vücudu oluşturan hücreler, büyük bir ortamda, sıvı ortamında bulunuyor. Hücreler için gerekli olan oksijende burada bulunuyor. Bağışlık sistemi ile beraber çalışan lenf sistemi vücudun savunmasını sağlamak için filtre görevi görüyor diyebiliriz. Ayak Şişmesinin En Büyük Nedeni Lenfödemin Hastalığı Nedir?

lenfodemin hastaligi nedir neden olusur2

Lenfödem Nedir?

Lenfödem hastalığı, lenfatik sistemde yaşanılan bozukluklardan dolayı hücreler arasında meydana gelmiş olan sıvı artışı olarak nitelendiriliyor. Düzgün şekilde çalışmayan lenf sistemi, damarlara sıvı aktarımını engelleyip, birikim oluşmasını sağlar. Bu sıvı miktarının artış göstermesiyle lenfödem oluşur. Lenfödem sisteminin türleri bulunmaktadır.

Primer Lenfödem

Doğuştan gelen lenfödem olarak bilinir. Bebek, anne karnındayken lenf damarlarında yaşanılan gelişememezlik nedeniyle ortaya çıkan durumdur. Hamilelikte yaşanılan travma veya enfeksiyon bebeği etkilemektedir. Lenfödem tek bacakta olabileceği gibi diğer bacakta da oluşabilir.

Sekonder Lenfödem

Lenf sistemi doğumdan itibaren normal olarak çalışır. Sekonder lenfödem kansere bağlı olarak yapılan incelemeler sonrasında ortaya çıkıyor. Kanserli bölge, lenf nodüllerinin alınmasıyla ortaya çıkıp, temizleniyor.

Kronik Venöz Yetmezlikle Birlikte Lenfödem

Toplardamalarda yaşanılan kanın yeteri kadar kalbe götürmemesi sonucu venöz yetmezlik ortaya çıkar. Venöz yetmezliği bacaklarda ve diz altında şişmelere neden olur.

Lipödem Sonucu Olan Lenfödem

Yaşanılan kadın hastalıklarında, adet dönemine girişte veya bazen hamilelikte yaşanabilen bir durumdur. Her iki bacakta da simetrik olarak yağ artışı yaşanabilir. Bacakta yaşandığı gibi aynı durum kolda da gözükebilir.

Lenfödemin Neden Olur?

  • Tümöral bozukluklar
  • Travma
  • Cerrahi Müdahale
  • Radyoterapi Uygulaması

Gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.

Lenfödemin Belirtileri Nelerdir?

Lenfödemin hastalığının belirtileri gözle görülür bir şekilde bellidir. Özellikle bacaklarda yaşanılan şişlikler nedeniyle kişiler hastalığı hemen fark edebilirler. Aynı zamanda şişlik dışında el veya ayaklarda duyu bozuklukları yaşanabilir. Duyu bozukluklarının yaşanmasıyla bu kısımlarda sertlik durumları da oluşur. Dirsekte, dizin arkasında gerginlik ve hassasiyet yaşanır.

  • Şişkinlik
  • Eklemelerde hareket kısıtlığı
  • Ciltte gerginlik hissi
  • Ağırlık hissi
  • Görsel bakımdan yaşanan deformasyon
  • Rahatsızlık hissi
  • Enfeksiyonlar

Lenfödem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenfödem tedavisinde birçok farklı tedavi yöntemi vardır. Tedavi yöntemleri arasında manuel lenf drenajı, bandaj ve çorap, cilt bakımı ve egzersiz tedavileri kullanılır. Masaj teknikleri, bandaj ve çoraplar, cilt bakımları ve egzersizler tedavi yönteminde oldukça etkilidir. Sürekli olarak hareket etmekten ziyade belirli egzersiz hareketlerini yapmak ve vücutta oluşan katılığın ilerlemesini engellemek oldukça önemlidir. Bandaj ve çorap yardımıyla da bu tedavi yöntemi ikiye katlanılabilir.

Lenfödemin Hastalığı Türleri Hakkında Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu