Sağlıklı Yaşam

Aşırı Terleme Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aşırı terleme nedir, nedenleri neler, teşhisi ve tedavi yöntemleri neler? Bu yazımda bütün detaylarıyla ele alıp, sizlere detaylı bilgi aktaracağım. Ayrıca, aşırı terleme nedir, teşhisi ve tedavisi ile ilgili bulduğum ilgili videoları da yazımın en altına bırakıyor olacağım.

Aşırı Terleme Nedir?

Aşırı terleme, Tıp biliminde bilinen adıyla Hiperhidroz toplumun %1-5’inde görülen metabolik bir rahatsızlıktır. Ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Terleme olayının fizyolojik olduğu bilinmektedir ve vücudumuz sıcaklık mekanizmasını dengede tutmak için gerçekleştirmektedir.

Vücudun zararlı ve toksik maddeleri karaciğer ve böbrek yoluyla uzaklaştırdığı gibi bu yolla ile de gerçekleştirmesi mümkündür. Her yaştan kesimi etkileyebildiği bilinmektedir.Bu durum kişinin günlük aktivitelerini ve Sosyal hayatını da olumsuz etkileyebilmektedir.

aşırı terleme

Aşırı Terleme Nedenleri nelerdir?

Aşırı terlemenin altında yatan çoklu sebeplerin olduğu bilinmektedir. Bunlar Primer ve sekonder tipler olmak üzere iki başlıkta sıralanabilir. Aşırı terlemenin sebepleri bir takım incelemeler ve araştımalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Yaz aylarında sıcak havaya bağlı yada vücudumuzun Otonomik sistemi içinde yer alan (Sempatik) bölümü aktive edici özelliğine bağlı olarak gelişebilir. Örneğin aşırı sinirlilik, endişe ve korku gibi duygular, sigara içmek, alkollü içecek tüketimi ve kafeinli maddelerin tüketimi Sempatik sistemin fazla çalışmasına neden olur.

Primer Tip normal sağlıklı bireylerde de görülebilmektedir. genellikle sadece avuç içi bölgesinde ve koltuk altı bölgelerde görülür. Bazı araştırmalar gösteriyor ki aile kaynaklı öykü ve sorunlu genlerin varlığı bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etki olmuştur. Böyle durumlarda rahatsızlık kalıtsal olarak ilerler.

Sekonder Tip Aşırı terlemede ise altta yatan belli başlı patolojik bir hastalığın varlığından şüphelenilmektedir. Böyle durumlarda Uzman bir hekime başvurulmalı ve rahatsızlığın altında yatan patolojik hastalık iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Ciddi bazı Patolojik durumlar ve hastalıklar;

  • Aşırı Kilo
  • Tiroid bezlerinin aşırı fazla aktif olması
  • hipoglisemi ve hipertiroidi
  • Kalp krizi
  • Çeşitli enfeksiyonlar HIV, Verem, sıtma gibi
  • Kanserler (Lösemi ve lenfoma)
  • feokromasitoma (böbrek üstü bezi tümörü)
  • romatolojik hastalıklar (Gut)
  • Antidepresan ve antipsikotik ilaç kullanımı
  • zehirlenmeler (civa)

terleme 4

Aşırı terleme Tanısı nasıl konulur?

Bireyler ilk zamanlarda durumu önemsememektedirler. Ancak zaman geçtikçe ve sosyal yaşantıyı zor duruma soktuğu günlerde doktora başvurmaktadırlar. Alınan tıbbı anamnez (hikaye) ve muayene sonucunda teşhis konabilir.

Altta yatan hastalıkların dışlanması kan ve idrar testleri  ile mümkün olduğu gibi radyolojik görüntüleme ile de mümkündür. Teşhis esnasında vücudun hangi bölgelerinde, ne sıklıkla ve ne gibi durumlarda terleme görüldüğü de bir diğer dikkat edilen unsurlardandır.

terleme 3

Aşırı terleme Tedavisi nasıl Yapılır?

Çoğu bireyde yaşın ilerlemesiyle aşırı terleme probleminin ortadan kaybolduğu bilinmektedir. Ancak ciddi ve günlük yaşamı engelleyici olduğu durumlarda ilaçlı ve cerrahi yöntemlerden de yararlanılmaktadır. İlk etapta Yaşam tarzı değişikliği önerilmektedir bunlar; Kilo vermek, aşırı kafein, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak. ani duygu değişimlerinin kontrolü ve pamuklu giyeceklerin kullanımı tercihi olmaktadır.

Günümüzde gelişmiş tıp ile birlikte botoks yöntemi, iyontoforez (vücuda düşük seviyede elektrik akımının aktarılarak ter bezlerinin aşırı çalışmasını engelleme) yöntemi uygulanmaktadır. En son tercih edilmesi gereken yöntem ise cerrahidir. Fakat cerrahi uygulamadan sonra iz kalabileceği için çoğu zaman tercih edilmemektedir.

Aşırı terleme ile ilgili videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu