Beslenme ve Diyet

Soya Unu Nedir, Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Soya unu, soya fasulyesinden yapılan bir buğday unudur. Soya unu, ekmek ve pastacılık ürünlerinin yanı sıra unlu mamüller, hamur işleri, kekler ve krakerlerde kullanılmaktadır. Soya unu, ticari olarak un olarak ve ayrıca soya irmik olarak mevcuttur veya soya irmikleri, bütün soya fasulyesi kullanılarak evde yapılabilir.

Bu makale, evde kendi soya ununuzu nasıl yapacağınızı ele alacak ve ev yapımı tozunuzu satın alma ve pişirme konusunda size ipuçları sağlayacaktır.

Kendi Soya Ununuzu Nasıl Yapabilirsiniz?

Bütün kuru (kabuklu) çekirdekleri bir blender veya mutfak robotunda un benzeri bir kıvamda öğütün. Bazı insanlar, öğütme sırasında çok nemli hale gelmemeleri için çekirdeklerin daha küçük partiler halinde öğütülmesini tavsiye eder, bu da onların tozlu bir dokuya dönüşmesini zorlaştırır. Bir blender veya mutfak robotunuz yoksa, fasulyeleri elle çalıştırılan bir tahıl değirmeni kullanarak da öğütebilirsiniz. Sadece değirmenin kabalığını ince bir toza ayarladığınızdan emin olun.

soya unu
soya unu

Soya ununu hava geçirmez bir kapta buzdolabınızda veya derin dondurucunuzda saklayın ve gerektiğinde kullanın. Soya unu, buzdolabınızda altı aya kadar ve donmuş halde bir yıla kadar taze kalacaktır.

Soya ununun raf ömrü çok uzundur, çünkü fitat içeren (besin emilimini engelleyen) bütün soya fasulyelerinin aksine, soya unu zaten parçalanmış soya fasulyelerinden yapılır, bu da artık fitatların olmadığı anlamına gelir.

Soya Unu ile Pişirmenin İpuçları Nelerdir?

Soya unu için alışveriş yaparken paketin üzerindeki içerik listesine bakmayı unutmayın. İzole soya proteini içeren bir ürün satın alıyorsanız, soya fasulyesi öğütmeden önce kabukları çıkarıldığında çıkan fitatların (fitik asit) bir kısmını içerecektir. “%100 Bütün” veya “%100 Saf” olarak etiketlenmiş bir soya unu markası arayın ve izole soya proteini içeren markalardan kaçının. Un ne kadar saf olursa, yüksek kaliteli veya tam buğday unları gerektiren unlu mamüllerde o kadar iyi çalışır.

%100 tam soya unu içeren bir ürün arayın ve “Tane Soya Unu” veya “Tam Soya Unu” olarak etiketlendiğinden emin olun. Soya unu olarak etiketlenen bazı ürünler, aslında toz halinde bir dokuya ayrılmamış soya proteini izolatının karışımlarıdır

Tam buğday unu satın alırken, %5 kadar az izole soya proteini içeren ürünleri tercih edin. Tam buğday unu ile pişiriyorsanız ve ürününüzün %5’ten fazla izole soya proteini içerdiğini tespit ederseniz, izole edilmiş soya proteininin bir kısmını veya tamamını ilave tam buğday ile değiştirin. Evde kendi soya ununuzu yaparken, tam olarak soya unu miktarının kalmaması için gereken kuru fasulye miktarını ölçmek önemlidir. Ayrıca, tam olarak doğru miktarı aldığınızdan emin olmak için her zaman malzemelerinizi tartın.

soya unu

Soya Ununun Faydaları Nelerdir?

Soya unu protein açısından yüksektir ve birçok farklı tarifte buğday ununa alternatif olarak kullanılabilir. Daha yüksek fiyatlı tam buğday unu yerine sağlıklı ve ucuz bir alternatif olabilir ve ayrıca glüten alerjisi olan kişiler tarafından da yaygın olarak kullanılır.

Soya granülleri, buzdolabında veya dondurucuda saklandığında on iki aya kadar maksimum besin değerini koruyacaktır. Soya unu, bütün soya fasulyesi gibi fitat içermediğinden besinlerin emilimini engellemez. Bütün soya fasulyelerinin, soya unu şeklinde tüketildiğinde tripsin inhibitörlerinin aktif olmayan bileşiklere parçalanmasına neden olacak büyük miktarlarda tripsin inhibitörleri içerdiği gösterilmiştir. Tripsin, proteinin sindirimi için gerekli olan bir enzimdir ve mevcut veya yeterince aktif değilse sindirim rahatsızlığına ve hatta ölüme neden olabilir. İyi bilinen tripsin inhibitörleri fitatlar ve proteaz inhibitörleridir.

Soya unu, izole soya proteini (ISP) olmadan yapılırsa glüten içermez. Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, birçok izole soya unu markası ISP içerir, bu nedenle bir gıda ürünü kullanmadan önce içerik listesini incelemek önemlidir. Bir marka soya unu ISP içeriyorsa, unlu mamullerinizde herhangi bir GDO etkisinden kaçınmak için tarifinizi buğday veya diğer tam tahıllarla yapmanızı öneririm. Bununla birlikte, bazı insanlar glüten içermediği ve buğday bazlı unlarla aynı besin değerine sahip olmadığı için soya ununu yalnızca pişirme için kullanır.

Soya ununda bulunan fitik asit insanlara zararlı değildir. Birçok uzman, soyada bulunan fitik asit miktarının insanlar üzerinde olumsuz bir etki yaratmaya yetmediğine ve diyetin doğal bir parçası olarak görülmesi gerektiğine inanmaktadır. Ancak, ticari olarak hazırlanmış soya sütü ve soya proteini izolatları gibi yüksek oranda işlenmiş gıdaları yerken dikkatli olmanız yine de önemlidir.

soya unu

Soya unu, tereyağı, yumurta veya tatlandırıcı gerektiren tariflerde buğday ununa alternatif olarak kullanılabilir. Ayrıca pasta unu veya çok amaçlı un gibi diğer yaygın unların yerine kullanılabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar çok fazla soya unu kullanmanın unlu mamullerinde kalite ve hacimde düşüşe neden olduğunu tespit etmektedir. Bu nedenle, önerilen miktarda soya unu kullandığınızdan ve çok fazla olmadığından emin olun. İzole soya proteini veya GDO etkisi içermeyen bir marka soya unu kullandığınızdan emin olmanız da önemlidir.

Daha önce soya unu, insanlarda kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılıyordu, ancak o zamandan beri daha kaliteli bitki protein kaynakları tarafından gölgede bırakıldı. Fitik asit üzerine yapılan mevcut araştırmalar, fitik asidin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerine ve vücuttaki sağlıklı demir seviyelerinin korunmasındaki rolüne odaklanmıştır. Anti-tümör, anti-kanserojen, anti-viral, anti-bakteriyel ve anti-mantar aktiviteler gibi diğer özellikler üzerinde ek araştırmalar yapılmıştır.

Soya unu, protein, diyet lifi ve mikro besinler içeren buğday ununa sağlıklı bir alternatiftir. Tam buğday unu için sağlıklı bir ikame olarak kolayca kullanılabilir ve genellikle yiyecek seçeneklerini açık tutması gereken glüten intoleransı hastaları tarafından kullanılır.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu