Arjiri Hastalığı Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Adını Tıp literatüründe pek de fazla duymadığımız Arjiri Hastalığı Nedir? Nedenleri Nelerdir? bugün sizlere bu hastalık hakkında bilgiler aktaracağım. En alt kısımda ilgili videolardan da bu ilginç hastalık hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Arjiri Hastalığı Nedir?
Kökeni Yunan dilinden gelen Argyria ismiyle bilinen Arjiri hastalığı vücutta aşırı gümüş birikmesinden kaynaklı bir hastalıktır. Genellikle pek sık karşımıza çıkabilicek cilt hastalıkları arasında değildir. Güneş’e çok sık maruz kalan kişilerde etkisini fazlaca göstermektedir. Cildimizin sahip olduğu ten rengi mavi ve grimsi bir renk ile değişim gösterir. Genellikle gözleri, tırnakları, diş etlerini ve iç organları kadar renk değişimine uğratabilen bir hastalıktır.
Arjiri hastalığı öncelikle belirtilerine ağız bölgesinden başlar ve diş etlerine kadar etki edebilir. Bu bölgelerde gri ve kahverengi bir renk oluşturabilir. Daha sonra tüm cildi de etkisi altına alabilmektedir. Kimi kişilerde belirli bölgelerde etkili olabilmektedir. Arjiri hastalığı kişinin gen kadar süre gümüşe maruz kaldığı ile de alakalıdır. Mesela 1 gün maruz kalmakla 1 ay maruz kalmak arasında büyük farklar oluşabilmektedir. Hastalık belirtilerini kısa bir süre de gösterebildiği gibi yıllar içinde de gösterebilmektedir.
Hastanın cildinde, gözlerinde, diş etlerinde gözle görülür renk değişimleri olabilmektedir. İç organları da etkilemesi muhtemeldir ancak hasta operasyon geçirmediği taktirde bunun fark edilmesi mümkün değildir.
Arjiri Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Gümüşle fazla meşgul olan kişiler bu hastalığa yakalanmakta olasıdır. Örneğin gümüş parlatma ya da onarım işinde, gümüş endüstrisinde, fotoğraf çekiminde çalışan kişiler hastalığa yakalanabilmektedir. Fazla miktarda içinde gümüş barındıran besin takviyeleri kullanan, gümüş içeren damlalar ve spreyler kullanan, çeşitli ilaçlar kullanan kişilerde Arjiri hastalığına yakalanabilmektedir.
Akupunktur tedavisinde kullanılan gümüş iğnelerinde bu hastalığa sebebiyet vermesi mümkündür. Hava da bulunan gümüş parçacıkları solunduğu taktirde hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.
Vücutta Gümüş Nasıl Dolaşır?
Normal şartlarda ağız ve burundan gümüş solunarak vücuda girer. Midede mide asidi ile aşınacak ve parçalanacaktır. Daha sonra tuz durumuyla kan dolaşımına katılacaktır. Fizyolojik durumda gümüş bir hafta içinde vücuttan dışkı yoluyla uzaklaştırılmaktadır. Ancak fazla miktarda gümüş vücuda alındığında alındığında deri alında birikir. Üstene bir de güneş ışınlarına maruz kalındığında oksitlenme ile mavi gümüş renk olan Arjiri hastalığı ortaya çıkar.
Eskilerden de herkesin bildiği şirinler filminin de Arjiri hastalığında esinlenerek kurgulandığı bilinmektedir. Bir diğer isim ise Paul Karason olarak biliniyor. 2013 yılında hayata veda eden Amerikalı isim Dünya’da Arjiri hastalığıyla bilinen en ünlü isimdi. Dünya onu mavi adam, şirin baba gibi lakaplar ile tanımaktaydı.
Arjiri Hastalığı Tedavisi Nelerdir?
Arjiri hastalığına modern tıpta şimdilerde lazer yöntemi ile müdahale ediliyor. Ancak tedavinin sonuç vermesi pekte mümkün olmayabiliyor. Bu hastalığa karşı gümüş elementinden uzak durularak ve özel losyonlar kullanarak yakalanmaktan kaçabilirsiniz.