İş & FinansBilim ve Teknoloji

ARGE Nedir? Araştırma ve Geliştirme Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

ARGE terimi, “Araştırma” ve “Geliştirme” kelimelerinin kısaltmasıdır. Yazılış olarak “ARGE”, “Ar-Ge” ya da “Araştırma ve Geliştirme” olarak yazılabilir. Bu yüzden makale içerisinde bütün yazılışlarını kullanamaya çalıştık. Ar-Ge süreci, projeleri hayata geçirmeden önce detaylı araştırma ve beklentilere uygun geliştirme faaliyetlerinin yürütüldüğü bir süreçtir. Bu çalışmalar, ürünü kullanıcılarla buluşturmadan önce yapılan gelişim sürecinin ilk adımını oluşturur.

ARGE, ulusal düzeyde rekabet avantajı sağlayacak yeni ve gelişmiş teknolojilerin yaratılmasına yönelik bir başlangıç noktasıdır. Bu nedenle son derece önemli bir amaca hizmet etmektedir ve sınırları aşabilecek boyutta bir etki yaratabilir. Ancak ARGE projeleri başarılı bir şekilde organize edilmesi gerekir.

Araştırma ve geliştirme sürecinden tek bir kişinin sorumlu olması mümkün değildir. Ar-Ge çalışmalarını tanıtmak ve halka aktarmak, yapılan iş süreci kadar önem taşır. Bu nedenle, çalışmaların pazarlama süreci dikkatle yönetilmeli ve kontrol edilmelidir. Başarılı bir Ar-Ge çalışması, arkasındaki ekibin performansına bağlı olarak ortaya çıkar.

arge nedir 2

ARGE Çalışmalarının Amacı Nedir?

Araştırma ve geliştirme çalışmalarının amacı, ürün ve hizmetleri pazara sunmaktır. Bunun yanı sıra, bir diğer hedef de şirketin karlılığını artırmaktır. Bu nedenle Ar-Ge, bir şirket uygulaması olarak görülebilir. Ancak, klasik bir şirket politikasından farklıdır. Ar-Ge’de hedeflenen başarı uzun vadelidir. Bu yüzden anında kar elde edilmesi beklenmez. Bunun yerine, şirketlerin uzun vadeli karlılığına katkıda bulunması amaçlanır.

Ar-Ge, şirketlerin ürün ve hizmetlerini yenilemeleri için vazgeçilmez bir süreçtir. İşletmelerin mevcut konumlarını güçlendirir ve marka değerini artırmayı hedefler. Bu çerçevede, rakiplerinin önünde olmak isteyen şirketler tarafından kullanılan bir strateji olarak değerlendirilebilir. Ar-Ge, şirketin kalitesini artıran bir dizi çalışmanın yanı sıra kurumsal organizasyonlar için temel bir işlev de taşır.

Araştırma ve geliştirme çalışmaları, şirketlerin kurumsal kimliklerini oluşturmak açısından büyük bir öneme sahiptir. Ar-Ge olmadan bir şirket ya da organizasyonun varlığını sürdürmesi zor olabilir. Çünkü ARGE, yeni ve teknolojiye uygun ürünler veya hizmetler geliştirmek için gereklidir. Bu nedenle, şirketlerin ve kurumların kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini düşünürsek, Ar-Ge’nin önemi ortaya çıkar.

arge nedir 4

Araştırma ve Geliştirme (ARGE) Faaliyetleri Nelerdir?

ARGE faaliyetlerini 3 farklı bölüme ayırabiliriz;

  • Temel Araştırma
  • Uygulamalı Araştırma
  • Deneysel Geliştirme

Ar-Ge çalışmaları, temel araştırma ile başlar ki bu aşama, ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetleri tanımlamayı amaçlar. Bu süreç hem deneysel hem de teorik yöntemlerle ilerler. İkinci aşama olan uygulamalı araştırma ise hedef odaklı çalışmaları içerir; burada yeni bilgiler elde edilir ve proje ilerletilir. Son olarak, deneysel geliştirme aşaması, yeni ürün veya hizmetlerin geliştirilmesini kapsar ve mevcut ürünlerin iyileştirilmesine de katkıda bulunabilir.

Bu şekilde yapılan Ar-Ge çalışmaları, genellikle aşağıdaki süreçleri veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir:

  • Yeni bir kavram üretme
  • Projenin yapılabilirlik testi
  • Tasarım sürecindeki laboratuvar çalışmaları
  • Prototip sunma
  • Tesisler kurma
  • Test ve deneyler yapma

arge nedir 1

ARGE Nasıl Yapılır?

Ar-Ge çalışmaları, sistematik bir planlama olmadan başarıya ulaşamaz. Bu nedenle, belirli bir programa göre planlanmalıdır. İlk aşama gözlem sürecidir, çünkü burada mevcut ihtiyaçlar detaylı bir şekilde incelenir. Ar-Ge sürecinin her aşaması kritiktir. Ancak doğru tespitler yapabilmek için doğru gözlemler önem taşır. Bu nedenle, gözlem aşamasında derinlemesine bir araştırma yapılması gereklidir. Sonrasında elde edilen yeni bilgilerin uygulanabilirliği değerlendirilir, bu süreçte teorik ve deneysel yöntemlerden faydalanılır.

Sonrasında deneysel geliştirme aşaması başlar. Bu aşamada, hedeflenen ürün veya hizmetin geliştirilmesi tamamlanır. Deneysel geliştirme süreci, araştırmayı içerir ve bu süreç boyunca önceden belirlenen plan ve programa sıkı sıkıya bağlı kalınır. Bu şekilde, Ar-Ge çalışması başlamadan önce hedeflenen tasarım üretilip hizmete sunulmuş olur.

Araştırma ve Geliştirmede Kimler Çalışır?

Ar-Ge bölümünde çalışabilmeniz için ilk olabilir bir en az lisans (4 yıllık) mezunu olmanız gerekir. Mezun olunması gereken bölümler şunlardır;

  • Makine Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği
  • Metalurji

İlginizi çekebilir: Anlatılamayan Meslek: Endüstri Mühendisliği Nedir?

Araştırma ve geliştirme departmanlarında yönetici olarak çalışmak isteyen kişilerin aşağıdaki becerilere sahip olması gerekir:

  • Yaratıcı olma
  • Yeni fikirler üretme
  • Ekip yönetme
  • Etkin karar verme
  • Liderlik yapma
  • Kendini iyi ifade etme

ARGE İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu