Araç Trafik Yoğunluğu Nasıl Hesaplanıyor?
Akıllı Cihazlar Ve Haritalar
Otomobillerin icat edilmesiyle insanlar gidecekleri yere daha kolay ulaşabilirken, bu buluş “trafik” denen uluslararası bir terimi de doğurmuştur. Bununla birlikte yaşamımızda ekmek su kadar ihtiyaç haline gelen internet kullanımı ve en küçüğümüzden en büyüğümüze dek elimizden düşürmediğimiz akıllı cihazların yetenekleri ile değerli bilgiye ulaşmanın basit ve hızlı hale gelebilmiş olması insanların bu yetenekleri gündelik yaşamlarını basitleştirmek için kullanma taleplerini arttırmaktadır.
Büyük kentlerde yaşayan insanların yaşamlarını git gide zorlaştıran trafik sorununa alternatif bir çözüm üretilme çabası hep kendini yenilemiştir. Çözüm için Google Maps Api v3 kütüphanesi yetenekleri kullanılmıştır. Bu uygulamanın Türkiye’de hizmet veremediği trafik katmanının yerine, önceden belirlenen yerlerde olduğu ön görülen sensörlerden gelen anlık trafik verisi analiz edilmiştir. İnternetle bağlantı kurabilen her akıllı cihazın ya da bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcılara gitmek istedikleri nokta için en kısa sürede gidebilecekleri yolu ve diğer alternatif yolları sunan bir sistemdir.
Google Maps
Google Maps, 2005 yılına Google tarafından ortaya konulan bir Web Haritalama Servisidir. Google Ride Finder ve Google Transit uygulamalarını bünyesinde bulundurmaktadır. Google Maps ve haritalama servisi; konum belirleme, yol ve yer bulma, yerleşik web kameraları görüntülerini iletme, bazı bölgeler için güncel hava fotoğrafları ve güncel uydu resimleri sunma, belirli bölgelerdeki trafik koşullarını sunma, kişiye özel yer bilgilerini saklayabilme gibi pek çok hizmet sunmaktadır.
Gerçek Zamanlı Trafik Analizi ve Yönlendirmesi Yapan Sistem
Chauhan ve arkadaşları tarafından anlatılan sistem temel olarak; verilen iki nokta arasındaki en kısa yolu, trafik yoğunluğunu da göz önüne alarak hesaplama özelliğine sahiptir. Sistemdeki veri trafiği araçlara kısa zaman aralıklı ve hızlı şekilde cevap verilebilmesi gereken durumlar için veya daha uzun aralıklı ve cevap süresinde gecikmeleri tolöre edebilen durumlar için sağlanır.
İlgili makalede trafik izleme ve analiz sistemlerinin genel olarak yollardaki araç sayısını anlamaya çalıştığı belirtilmiştir. Tasarlanan sistemde GPS sisteminden ve “Google Maps” uygulamasından faydalanılmıştır. Sistemin tasarlanma amacı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin otomobillere, taşıma altyapılarına bilgi aktarması ve bunun sonucunda sistemlerde güvenirlilik, kalite, etkinlik ve güvenliğin elde edilmesi olarak belirtilmiştir
Android Uygulaması Kullanarak Trafiği Azaltmayı Hedefleyen Sistem
Android platformunda çalışan ve GPS verisini, Google haritalarını kullanan bir sistemdir. Sistemi kullanmak isteyen kullanıcıların web üzerinden kimlik bilgilerini (yaş, cinsiyet, iş v.b.) girerek profil oluşturması istenmektedir. Sistemi kullanmak isteyen kullanıcılar, kayıt işleminden sonra uygulamayı kullanmak istedikleri cihaza sistemin kurulum dosyasını indirebileceklerdir.
İBB Trafik Yoğunluk Haritası Sistemi
Trafik Kontrol Merkezi; şehrin belirli noktalarına kurulmuş trafik izleme kamera sistemleri, sinyalizasyon sistemleri, trafik ölçüm sistemleri gibi sistemler kabiliyeti ile anlık trafik verilerini toplayan, trafik akışının sürekliliğini, yol ağı kapasitesinin etkin kullanımını kontrol eden ayrıca trafiğin 7/24 esasına göre gerçek zamanlı olarak tek merkezden izlenmesini sağlayan birimdir.